Cathariiina skrev 2024-09-01 10:21:53 följande:
Ja och BRÅ hade ju länge order (men inte nu längre under nuvarande regering) att blanda bort siffrorna, så att det skulle verka som att invandrare inte begår brott här, eller i alla fall inte i större utsträckning än svenskar. BRÅ tog t.ex. en gång fram siffran "95 procent av alla invandrare är inte dömda för brott", och det var den siffran som sedan cirkulerade i många år och hänvisades till i alla debatter om invandrares brottslighet.
Det var bara det att BRÅ - naturligtvis - inte hade gjort någon uppdelning efter brottstyp eller var invandrarna kom ifrån, utan överfallsvåldtäkter klumpades ihop med skattefusk, och samtliga invandrare - även de från våra grannländer, övriga Västeuropa, USA, Australien o.s.v. - klumpades ihop med afrikaner, araber och romer. Dessutom räknades alla brottslingar som var födda i Sverige som svenskar, trots att de aldrig integrerats utan endast umgåtts med sin egen klan och/eller människor från samma del av världen och samma religion. DET var desinformation i sin prydno!
För att inte tala om när BRÅ fick order om att ta fram en rapport om att romer inte begår brott, men då var det inte möjligt att bluddra bort siffrorna, för det var så uppenbart att romer begick brott i stor utsträckning. Då fick den rapporten inte publiceras. DET är också desinformation i sin prydno.
Brå uppger här siffror från 2007 toll 2018
bra.se/om-bra/nytt-fran-bra/arkiv/press/2021-08-25-ny-brastudie-misstankta-for-brott-bland-personer-med-inrikes-respektive-utrikes-bakgrund.html
"Under perioden 2007?2018 har andelen brottsmisstänkta minskat i de studerade grupperna. Bland inrikesfödda med två inrikesfödda föräldrar har andelen brottsmisstänkta minskat från 1,6 till 1,4 procent och bland inrikesfödda med en utrikesfödd förälder har den minskat från 3,3 till 2,6 procent. I gruppen inrikesfödda med två utrikesfödda föräldrar har andelen brottsmisstänkta minskat från 5,3 till 4,7 procent och bland utrikesfödda har den minskat från 4,0 till 3,6 procent.
För vissa brottstyper har andelen misstänkta däremot ökat under 2007?2018. Till exempel har andelen misstänkta för narkotikabrott ökat i samtliga undersökta grupper, och för dödligt våld har andelen misstänkta ökat i gruppen inrikesfödda med två utrikesfödda föräldrar.
I Brås studie ingick även att undersöka de olika studerade gruppernas så kallade överrisk att misstänkas för brott, det vill säga deras risk jämfört med en referensgrupp.
- När vi jämför de olika grupperna med referensgruppen, som utgörs av inrikesfödda personer med två inrikesfödda föräldrar, så ser vi att överrisken ligger kvar på ungefär samma nivå 2018 som 2007, säger David Shannon, enhetschef, Brå.
Att registreras som brottsmisstänkt är 2,5 gånger så vanligt för utrikesfödda som för inrikesfödda med båda föräldrarna födda i Sverige. För inrikesfödda med två utrikesfödda föräldrar är det drygt 3 gånger så vanligt som för inrikesfödda med båda föräldrarna födda i Sverige.
- Även om inrikesfödda med två utrikesfödda föräldrar har en relativt hög överrisk, så är de en liten grupp i befolkningen, och de står för en relativt liten andel av samtliga registrerade brott, säger David Shannon.
Studien är i huvudsak en beskrivande kartläggning. I en del analyser tas dock hänsyn till skillnader mellan grupperna gällande vissa bakgrundsfaktorer: Ålder, kön, disponibel inkomst, utbildningsnivå och kommuntyp. Dessa analyser visar att variationer i åldersfördelningen mellan de olika grupperna är en viktig faktor. Bland utrikesfödda samt i synnerhet inrikesfödda med utrikesfödda föräldrar är det en högre andel yngre personer, och unga misstänks generellt för brott i högre utsträckning än äldre. Analyserna visar att överriskerna också till viss del hänger ihop med skillnader i de olika gruppernas inkomst- och utbildningsnivåer."