Inlägg från: Anonym (Kr) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Kr)

    Ge bort fastighet fast……

    Varför krånglar till det? Du kan sälja din halva till din syster utan budgivning och mäklare.  Ni behöver troligvis lite hjälp med kontrakt och lagfart.  Kolla med banken tex. Risken med ditt upplägg är att det blir oönskade skatteeffekter.  

    Sen gör du vad du vill med pengarna.  

  • Anonym (Kr)
    Anonym (E) skrev 2024-07-13 08:54:05 följande:
    Man betalar ingen skatt på gåvor. Däremot betalar man skatt vid försäljning så det är bättre att bara skriva över stugan på systern.
    Dels kan skatteverket upptäcka transaktionerna och anse att det är ett dolt köp

    Dels försvinner inte skatten.  Det blir systern som någon gång i framtiden får betala den vinstskatt som ts borde betalt

    Resonemanget utgår från att det blir vinstskatt. Det hänger på vad farmorn köpte fastigheten för. 
  • Anonym (Kr)
    Anonym (Hansy) skrev 2024-07-14 14:53:48 följande:

    Stugan har varit i släkten i generationer, så farmor har inte köpt den. Alla andra av våra syskon ärvde en varsin fastighet,  förutom jag och min syster som fick dela på denna pga att den anses/ansågs ha ?finaste läget?. 


    Nej, vill inte skattefuska! Däremot undrade jag om det är lagligt att ge bort min hälft i utbyte mot den kontantinsatsen som min dotter behöver - Den kontantinsats hon behöver är ungefär/nästan precis hälften av den summan som stugan är värderad till, därav undrade jag om jag kan ge bort min del - för att inte behöva skatta så pass mycket att det inte räcker till en kontantinsats. Alltså att jag ger bort min del fast mot en summa av hälften som stugan är värd. Eftersom det då inte blir budgivning eller kostnader för mäklare Etc.


     Jag vill verkligen inte ha kvar min andel av stugan, utan som jag nämnde ovan ser jag mig hellre hjälpa min dotter med bostad. 


    Att göra så räknas som skattefusk då avsikten är att komma undan skatt.  Sannolikheten att ni åker fast är dock begränsat.

    Återigen, din syster kan köpa din halva utan budgivning och mäklare

    Om du säljer blir skatten ca 20% av köpeskillingen. . Är värderingen 800 000 kr och du säljer för 400 000 kr blir skatten 80 000 kr.  Du får alltså 320 000 kr
  • Anonym (Kr)
    Anonym (Hansy) skrev 2024-07-14 15:14:12 följande:

    Okej, jag vill inte skattefuska, utan tänkte om man inte behövde skatta när man inte har budgivning eller tar ut en större del än vad den är värd.  

    tack för era svar! 


    Skatten beror inte på om det är budgivning eller inte

    Den baseras på vinsten, försäljningspris minus inköpspris.  I ert fall är nog inköpspriset noll.  
  • Anonym (Kr)
    Anonym (Hansy) skrev 2024-07-14 15:17:40 följande:

    Men läser också att personer blivit utlösta ur gemensam bostad och att vinstskatten då hamnar på den som behåller bostaden. Därav förstår jag inte riktigt reglerna/lagarna gällande detta. 


    Ta hjälp an en mäklare eller bank så det blir bra. 
Svar på tråden Ge bort fastighet fast……