Inlägg från: fultextad användarhandbok |Visa alla inlägg
  • fultextad användarhandbok

    Kvinnors självsäkerhet

    Anonym (Mannen) skrev 2024-07-11 15:47:35 följande:
    Vissa hittar sig själv i tonåren. Andra hittar aldrig sig själva.
    Det där är ju en paradox. Man själv kan alltså vara någonstans där man själv inte är? Man själv kan alltså vara något man inte är? Hur får du ihop det?
  • fultextad användarhandbok
    Anonym (Mannen) skrev 2024-07-12 22:28:55 följande:
    Det må vara ett luddigt begrepp detta med att "hitta sig själv". Det är egentligen bara en omskrivning för att man är till freds med livet och den man är. Man är inte i behov av andras bekräftelse och bryr sig inte heller om vad omgivningen tycker.
    Ja då blev det väldigt mycket tydligare. Fast att inte bry sig om vad andra anser är ju att släppa helt på det sociala, på instinkter och respekt.
  • fultextad användarhandbok
    Anonym (Ioka) skrev 2024-07-13 14:37:36 följande:
    Precis så.

    Att vara någorlunda trygg i sig själv innebär inte att man struntar i alla andra tycker och kör över folk.
    Nä, det håller jag med om. Inlägget jag citerade menade ju att det var att inte bry sig om vad andra tycker. Att bry sig om vad andra anser är väl ganska grundläggande för grupplevande arter.
  • fultextad användarhandbok
    Anonym (Mannen) skrev 2024-07-13 14:52:30 följande:
    Att inte bry sig om vad andra tycker om hur man lever sitt liv, betyder inte att man behandlar andra illa. Skulle tvärtom säga att om man är trygg i sig själv behöver man inte klanka ner på andra för att relativt få sig själv att se bättre ut. Då jämför man sig inte med andra och behandlar andra med respekt. För att man inser att det blir bättre för alla då, även en själv. Det är oerhört destruktivt att springa runt och skapa konflikt till höger och vänster.
    Det håller jag med om, däremot bryr man sig inte om att behandla andra varken bra eller dåligt, det är en likgiltigt om man inte bryr sig om vad andra tycker. På möten och dylikt hade frågan om vad andra mötesdeltagare tycker och tänker uteblivit, eller bara ställts som tomma frågor där man inte bryr sig om svaret exempelvis. Det blir således väldigt egoistiskt att inte bry sig om vad andra anser. Jämförelser är ett annat ämne. Skulle jämförelser upphöra samtidigt som man inte bryr sig om vad andra tycker, skulle det bli svårt att uppnå effektivitet på arbetsplatser, eller att låta bäst lämpade personer för olika uppgifter optimera framgångar med mera.

    Man kan heller inte vara trygg i någon annan, trygghet upplevs i en själv.
  • fultextad användarhandbok
    Anonym (Mannen) skrev 2024-07-13 21:13:09 följande:
    Du verkar inte förstå att det i stor utsträckning är inför en själv man behandlar andra människor bra. Det har inget med att man bryr sig om vad andra tycker om en. Det är helt olika frågor. Vi diskuterar olika saker.
    Man själv kan inte behandla andra bra i egenskap av något annat än sig själv.

    Att bry sig om vad andra tycker är något som är grundläggande för att upprätthålla gruppdynamik. Det är samma ämne och finns som etablerat ämne under namnet spelteori och evolutionär spelteori. Det finns ett begrepp som heter nashjämvikt, om alla individer i en grupp agerar själviskt, alltså utan att bry sig om vad andra tycker och tänker kommer till slut ingen att bli nöjd med resultatet. Ett sådant exempel är det så kallade fångarnas dilemma. A och B anhålls för ett brott. Om både B och A håller tyst får båda sex månaders fängelse. Om B håller tyst och A vittnar så friges A och B får tio års fängelse. Om B och A vittnar får båda två års fängelse. Antingen kan de samarbeta eller strunta i varandra. Nashjämvikten innebär då att om bägge förråder varandra förlorar bägge på det.

    Altruism, att bry sig om andra, och därmed
    Altruism, att bry sig om andra osjälviskt, och därmed vad andra tycker också, är en viktig och inte okänd företeelse, eller strategi, hur man än ser det. Ett annat exempel är allmänningens dilemma. Evolutionär spelteori är ett omfattande ämne, men jag går gärna in mer på det vid tillfälle vad gäller altruism, om du har lust.

    Ett alternativt scenario: A har mat, B har det inte. A bryr sig inte om att B inte har det och äter upp allt själv. Alternativt så tar B maten och bryr sig inte om vad A tycker om det. Det är ju något av ett typiskt exempel för att påvisa hur krig om resurser kan uppstå, vilket får ses som en omfattande konflikt.

    Slutsatsen blir att det är mycket ogynnsamt och kan skapa konflikter att inte bry sig om vad andra tycker.

    Hoppas att du får en god natt och så.Solig
  • fultextad användarhandbok
    Anonym (Mannen) skrev 2024-07-13 22:12:16 följande:
    Jag pratar om att man inte ska bry sig om hur andra vill att man ska leva sitt liv. Du diskuterar något annat.
    Nä, samma ämne. Visst kan man separera åsikt och handling, man kan ha åsikter utan att handla efter dem, som inte leder någon vart, däremot blir det svårare att agera utan att ha åsikter. Som exempel då, om ett land tar emot stora grupper migranter, kan de leva på ett vis som inte faller de inhemska i smaken och helt enkelt strunta i vad de inhemska tycker. Eller så kan de anpassa sig efter deras åsikter och leva sina liv på så vis att de någorlunda kan jämkas. Enligt ditt resonemang ska migranterna strunta i de inhemskas åsikter, enligt mig ska de bry sig om vad de inhemska tycker. Vad tror du fungerar bäst?
  • fultextad användarhandbok
    Anonym (Mannen) skrev 2024-07-13 22:12:16 följande:
    Jag pratar om att man inte ska bry sig om hur andra vill att man ska leva sitt liv. Du diskuterar något annat.
    Anonym (Mannen) skrev 2024-07-14 14:31:32 följande:
    Nej, det är inte det jag säger.

    Nähe, du skrev att man inte ska bry sig om hur andra vill att man ska leva sitt liv, jag kom med flertalet exempel gällande just det och du hävdar att det inte är det du har menat. Vad är det då du menar?
  • fultextad användarhandbok

    Jag skulle rätta mig själv också. I ett tidigare inlägg fick jag inte med alla utfall gällande fångarnas dilemma, nämligen att om B vittnar och A håller tyst får friges B och A får tio års fängelse. Nu blev det fullständigt.


Svar på tråden Kvinnors självsäkerhet