• Anonym (S)

    Varför blir den som lämnar känslokall?

    Finns väl lika många svar som det finns människor.
    Det beror väl på orsakerna till varför det tar slut, hur förhållandet varit och upplevts av den som gör slut...

    Men måste man vara ledsen att ett förhållande tagit slut? Är man en dålig människa bara för att man går vidare?
    Många som gör slut har redan bearbetat sina känslor och det är ju inte konstigt att det går fortare.
    Jag tänker inte att personen är känslokall, den har bara andra känslor än den som blir lämnad...och båda parter har rätt till sina känslor...

    Mitt ex gjorde konstant slut när han var full (sen låtsades han som inget dagen efter) och när jag äntligen lät han stå för detta så kände jag ingen sorg utan bara lättnad...
    Jag hade inget behov att höra av mig till honom överhuvudtaget...Mina kärlekskänslor hade dött långt innan det tog slut...

  • Anonym (S)
    Anonym (Fundersam man) skrev 2024-07-08 10:15:50 följande:

    Tack för svar! Jag menar inte att den som lämnar egentligen är känslokall, mer agerar på det sättet gentemot den som blir lämnad av någon anledning. Jag fattar att det är jobbigt att vara den som lämnar också, eller kan vara .. I mitt fall var det ett fint förhållande i ca 3 år och inga elakheter eller drama som jag känner till, hennes dotter var emot vårt förhållande så min "spekulation" är att hon kände sig tvingad att lämna eller att detta åtminstone var en delorsak. 
    Förstår att man har nog med sig själv och att det är jobbigt att vara den som lämnar också. Har du hört av dig i efterhand när du är mer klar med dig själv och dina känslor? Har du liksom slutat att bry dig om ditt ex helt?


    Jag tänker att det som sagt beror på skälet till avslutet.
    Skiljs man på lika villkor och att båda tappat kärlekskänslorna men inte är ovänner så är väl chansen större att man har kontakt än om den ena uppenbart vill mer än den andre eller om man skiljs mer dramatiskt.
    Sen är ju en faktor att kommande respektive väldigt sällan brukar känna sig bekväma med att man håller kontakt med gamla ex, helst om det inte var i samförstånd som uppbrottet skedde.

    Personligen har jag inte sett kontakt efter att det tagit slut. Relationen är slut och det man hade är i det förgångna...Har man barn tillsammans är det ju så klart en annan sak men relationen förändras ju till att enbart handla om samarbete kring barnet/n
    En del i att gå vidare är just att man inte längre har varandra på samma sätt...
  • Anonym (S)
    Anonym (Fundersam man) skrev 2024-07-08 11:38:59 följande:

    Man behöver inte inge hopp bara för att man hör av sig eller inte agerar känslokallt, det är ju inte att vara omtänksam utan mer ett sätt för att bearbeta sig själv.. Det förstår jag om man behöver men tänkte att den som lämnar är mer "klar" och borde vilja sitt ex någorlunda väl.. I mitt egna fall har två lämnat mig och jag själv lämnat en de sista ca 10 åren. Den ena lämnaren var väldigt mån om mitt välmående och vi resonerade oss fram till en gemensam syn där båda var överens om att vi tyvärr inte kan bygga en vidare framtid. Båda var öppna med att kärlek fanns och fanns länge för varandra, för att hjälpa och finnas till. Den andra, den sista, har agerat "känslokallt" och bara klippt och lekt radiotystnad trots att jag knappt hört av mig. Det beteendet är för mig mer osäkert, kanske grundar sig i dålig självkänsla eller bristande förmåga om att vara empatisk i utsatta lägen.. Hur som så är det betydligt skonsammare att bli lämnad av den som "finns kvar" även efter, dock tar det lite längre tid att bearbeta så finns fördelar med andra modellen oxå. Jag vill gärna ha en fin bild kvar av den "känslokalla" lämnaren också, men det är svårt att se tillbaka på en "fin" tjej som agerar känslokallt.


    Ledsen jag tycker nog snarare att kräva av någon som gjort slut ska ha kontakt med dig efter uppbrottet för att DU ska få ha en fin bild av den personen visar på bristande empati/mentaliseringsförmåga och egocentrism. Varför är dina känslor och mående viktigare än hennes?
    Du är ansvarig för ditt mående och inte ditt ex. Om hon behöver få ta avstånd så har hon rätt till det...
    Ni har inga barn ihop och har ingen anledning till fortsatt kontakt.
  • Anonym (S)
    Anonym (Oj!) skrev 2024-07-08 13:46:57 följande:
    Och jag förstår inte varför man inte kan vara vän eller iaf höras av då och då om man tidigare varit ett par som älskat varandra. Dög jag bara som förhållandematerial men duger inte ens att vara någon att hälsa på ute eller önska god jul till bara för att det är slut?
    För egen del separerar jag nog vänner och kärleksrelationer ja.
    Jag skulle ha svårt att vara vän med någon som jag haft ett sexuellt förhållande med....och helst när jag vet att den andre ville mer...känns enbart elakt och kladdigt.
    Det handlar inte om att duga utan att relationerna skiljer sig åt i art...
    Jag har många vänner av andra könet, så det är inte det som är problemet men de vännerna har alltid bara varit vänner....

    Jag tycker att det också är skillnad mellan att aktivt söka kontakt med ett ex och säga hej på stan.
    Jag skulle inte dizza ett ex på stan enbart för att han är ett ex men jag skulle nog inte heller slentrianmässigt säga god jul eller checka läget....
  • Anonym (S)
    Anonym (Fundersam man) skrev 2024-07-08 14:07:01 följande:

    Självklart får var och en ansvara för sitt egna välmående, försöker bara förstå mig på hur den som lämnar tänker och hur ett visst agerande kan gynna ens välmående. Har inte varit med om ett liknande agerande tidigare i mitt ganska långa liv och tycker ändå ett ganska sällsynt agerande åtminstone i min bekantskapskrets.. Det finns inget drama, inga direkta bråk och ingen känd otrohet med i bilden. Det finns ingen anledning från någon av oss att vara bittra eller sura på varandra.. 

    En tanke som jag själv hade men som inte nämnts när man har ett "känslokallt" agerande ganska kort efter en lång separation är om man blivit kär i en annan, eller rentav varit otrogen. Tänkte att det det kanske kan vara anledningen, då kan jag förstå det lite och att man får hjälp av det nya med att stänga det gamla på nåt vis ... 

    På vilket sätt har du lyckats ana dig fram till orsaken av uppbrottet, vad har du kommit fram till .. ?


    Kan du inte bara acceptera att ni fungerar olika utan att hitta massa förklaringar som otrohet, känslokyla, bristande empati etc?
    Genom dina förklaringar framträder nämligen en bild av dig som någon som verkar ha svårt att se andras perspektiv...om det är så vet ju inte jag men ju mer du skriver, desto mer framträder den bilden.

    Som tråden visar är det många som inte upplever hennes beteende som udda och märkligt. Det finns alltså fler sätt att agera än ditt sätt...
    Kan du inte bara köpa det och gå vidare med ditt liv...
  • Anonym (S)
    Anonym (gg) skrev 2024-07-08 19:21:43 följande:

    Mitt x var med väldigt känslokall. 


    Fast det var jag som gjorde slut, inte ville ha sex osv. Men hon försökte vända på alltihopa och lyckades säkerligen göra det för sin familj. Däremot så ville jag fortsätta vara vänner. Vi gillade båda två skogspromenader och så. Men Nej, hon skulle leka råkall. 


    Egentligen borde det ha varit jag som blev iskall, för hon både ljög och behandlade mig som skit ärligt talat. Därför som jag ville och gjorde slut och inte ville ha sex med henne. Men hon var superduktig på att vara iskall. 


    Och det finns ingen annan anledning till att hon kunde vara så iskall av sig än att hon hade tillgång till att uppfylla sina behov och därmed inte behövde mig. Hon hade sin stöttande familj, hon träffar killar utan problem via tinder osv. 


    Hon behövde mig inte helt enkelt, inte ens som en kompis eller vän. Det var där jag blev sårad då vi ändå kunde ha kul ute så att säga.


    Men en del lever i förnekelse samt intalar sig själva ända in  genom väggen att de minsann inte gjort något fel och sedan smutskastar den andre så mycket det bara går för att själv vara den "fina" i sin ex familjs ögon. (Leker offer). Och hela lögnen skulle ju spricka i längden om hon inte var iskall och stötte bort mig helt ur hennes liv. 


    Någon skrev i tråden; "när någon gör så, så finns det oftast goda skäl till det".


    Jag håller inte med. Utan snarare skulle jag vilja påstå att när någon gör så, så är personen i grunden en lögnare. Den månar om sig själv och har en trygghet genom vänner eller familj som är långt än mer tillräcklig för att klara sig ifrån att inse sina egna brister och del av ansvaret och sitt dåliga beteende. 


    De är förnekare och innehar ett beteende som lutar åt det narcissistiska hållet. 


    Så du gör slut med henne och blir sen sur för att hon tar stöd av sin familj och inte vill vara vän med dig som dumpade henne? 

    Du verkar verkligen vara en mysig typ med mycket insikt och empati....
  • Anonym (S)
    Anonym (gg) skrev 2024-07-09 22:30:29 följande:

    Hon var extremt krävande som partner. Men som vänner hade vi fungerat bättre.


    Tro mig, hon sörjde inte. Hon hade antagligen en bodybuilder som sin hemliga kk. Hon tog för sig när jag låg och sov en gång och blev arg för att jag tydligen gick igång snabbare då än när jag var vaken och tillsammans med henne. Nej hon var läskig som partner. Menar jag låg och sov och hon blev arg på mig. 


    Hon hade även varit våldsam mot sitt x fick jag veta. Bara tur att hon inte gjorde illa mig när jag låg o sov.


     
    Ditt exempel är ju extremt tvärtemot vad hela tråden handlar om...
    Läs vad tråden handlar om...partner som dumpar och sen inte vill ha kontakt...
    Att ditt ex inte vill ha kontakt med dig efter att du gjort slut med henne är väl egentligen inget konstigt alls oavsett hur hon var i ert förhållande...(mer anmärkningsvärt att du vill det ...)
Svar på tråden Varför blir den som lämnar känslokall?