Inlägg från: Anonym (Louise) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Louise)

    Sjukskriven deltidsjobb + studier?

    Jag har blivit sjukskriven 100%. Har ett halvtidsjobb och hade tänkt plugga 100% över sommaren. Älskar kursen jag pluggar och vill helst inte avbryta den. Kan jag vara halvtidssjukskriven hos Försäkringskassan och få sjukpenning och sen plugga ändå med CSN?

  • Svar på tråden Sjukskriven deltidsjobb + studier?
  • Anonym (Louise)

    Fast jag fattar inte varför man inte får göra så? Hade jag fått heltidssjuklön så förstår jag, men om jag ska avstå studierna får jag sjukpenning för halvtid endast som inkomst. Står det mig inte fritt att göra vad jag vill med min andra halva av sysselsättningen som jag inte får någon ersättning för?

  • Anonym (Louise)
    Anonym (Nina) skrev 2024-07-06 21:54:15 följande:

    Sjukskriven blir man väl för att man är sjuk och inte kan studera eller arbeta?

    vad har jag missat?

    Är du inte sjuk så kan du ju självklart gå kusen du vill.


    Ja men sjukskrivningen har med mina arbetsuppgifter att göra och avser att befria mig från det, inte studierna.
  • Anonym (Louise)
    Anonym (Lilja) skrev 2024-07-06 22:46:36 följande:
    Om du ska studera 100% så kan du ta CSN 100%. Du kan vara sjukskriven 50% men då kan du bara plugga 50%.
    Anonym (Louise) skrev 2024-07-06 22:34:34 följande:

    Här står det att man både kan få behålla CSN och få sjukpenning, vad är det jag inte förstår??
    https://www.forsakringskassan.se/privatperson/studerande/om-du-blir-sjuk-nar-du-studerar


    Nej det står att om du pluggar med CSN och blir sjuk, så kan du behålla CSN.
    Men du kan inte få sjukpenning samtidig då.
    Det står ju under ?om du både arbetar och studerar? att jag kan det?
  • Anonym (Louise)
    Anonym (Lilja) skrev 2024-07-06 22:49:01 följande:
    Ok jag såg fel på länken. Ring CSN och försäkringskassan och prata med dem. 
    Ja jag får nog göra det.
  • Anonym (Louise)

    Jag utnyttjar inte systemet men självklart ser jag om mitt eget hus ekonomisk. Om möjligheten finns att göra både och utan att det anses som bidragsfusk så tar jag ju den såklart. Jag håller inte med om det resonemanget alls faktiskt, CSN är ett lån och sjukpenning är en lagstadgad sjukförsäkring och jag förväntar mig inte pengar jag annars inte skulle ha fått. Familjelivs skribenter tröttar ut mig med dels okunskapen och dels förmågan att döma ut människor väldigt snabbt utan helhetsbilden klart för sig.
    Anledningen till att jag gärna hade fortsatt studera trots sjukskrivning är för att det stimulerar mitt intellekt, något jag tycker är väldigt roligt och gör mig gott utifrån välbefinnande - och som jag blivit rekommenderad att ägna mig åt, att göra sådant som upplyfter mig. Men jag förstår att det inte fungerar så inför myndigheter.

    Jag har läst på lite och pratat med en person som arbetat länge på Försäkringskassan och fått veta att jag har möjlighet att behålla både CSN och få sjukpenning, men får då inte studera med godkänt studieresultat. Ska ändå ringa och dubbelkolla med båda myndigheterna imorgon.

  • Anonym (Louise)
    Anonym (Nja) skrev 2024-07-07 11:59:47 följande:
    Du får väl rimligtvis lov att få godkänt resultat på 50%?
    Du är ju bara sjukskriven halvtid.

    Utan godkänt resultat stänger du dörren för mer csn.
    Det är det som är poängen med att inte studera alls som jag förstått det, med en heltidssjukskrivning (som jag har) så kickar även CSN?s sjukförsäkring in som är väldigt förmånlig avseende lån- och veckoavskrivning och hänsyn tas till otillräckliga studieresultat. Men det gäller endast om jag inte studerar alls och är sjukanmäld hos Försäkringskassan.
    Jag kan visserligen studera ändå med godkänt resultat och bibehållen CSN men eftersom det är heltidsstudier kan jag nog inte försvara det inför Försäkringskassans bedömning utifrån arbetsförmåga även om jag tycker studierna är både roliga och givande. Hade studierna bedrivits på halvtid kanske det hade varit ok, systemet vilar ju inte på att människor har en sysselsättningsgrad på 150%.
  • Anonym (Louise)
    Anonym (Lilja) skrev 2024-07-07 12:13:20 följande:
    Om det ställer till det så kan du ju låta bli att ta sjukpenning och som någon sa ta tjänstledigt från jobbet, sedan plugga 100% och ta enbart CSN och bli godkänd i kursen.

    Det låter ju lite konstigt med att vara sjukskriven 100% men ändå kunna plugga 100%, då kanske sjukskrivning inte behövs egentligen, eller i alla fall inte till 100%. Eller har du tex ett jobb där du måste stå på benen hela dagarna men har brutit ett ben, så är det ju lite skillnad på att ändå kunna plugga.

    CSN är dessutom inte enbart lån utan har en bidragsdel och en massa villkor, tex att du måste ta ett visst antal poäng för att få fortsätta ta lånet.

    När jag tidigare samtalat med Försäkringskassan fick jag veta att Försäkringskassans sjukförsäkring ersätter det jag skulle ha arbetat, dvs inkomstbortfallet jag skulle ha haft om jag inte varit sjuk och att de inte tar någon hänsyn till vad jag skulle ha gjort med det andra halvan, om jag vill studera den tiden. Jag kan självklart inte få sjukpenning för tid jag inte skulle ha arbetat. Mitt dilemma är väl att kursen jag påbörjat är heltid och då faller systemets ramar, eftersom den begränsas av sysselsättning endast 100%.


    Hade studierna avsett endast halvtid hade det varit enklare.

  • Anonym (Louise)
    Anonym (Lilja) skrev 2024-07-07 12:31:53 följande:

    Finns det möjlighet att utföra studierna på 50%?


    Om jag var du hade jag noga kollat med CSN och fått skriftligt så att du inte står där sedan och tagit för lite poäng och måste betala tillbaka lånet på en gång. 


    Allt står ju på deras hemsida som jag länkade till tidigare, även Försäkringskassans, men jag ska ändå ringa och dubbelkolla. Klart man kan bli sjukskriven utan att bli återbetalningsskyldig, så länge man inte är passiv. Tar jag däremot poängen kan jag bli det om jag inte längre omfattas av deras trygghetsregler. 


    Nej jag ser ingen anledning att studera halvtid om det hade varit möjligt, vilket det heller inte är.

Svar på tråden Sjukskriven deltidsjobb + studier?