Inlägg från: Anonym (J) |Visa alla inlägg
  • Anonym (J)

    Hur blir det nu med arvet?

    Rätt lurig situation och du bör ta hjälp av proffs för att kolla upp läget och dina alternativ.

    Kolla med skatteverket kring bodelningen

  • Anonym (J)
    Anonym (Uip) skrev 2024-07-03 17:38:22 följande:
    Stort tack, detta var väldigt givande information! Jag kommer nog oavsett få anlita en jurist som hjälper mig men då vet jag iallafall att det åtminstone kan finnas rättigheter som är värda att kämpa för. 
    Om de har gjort detta smart och rätt blir det en väldigt uppförsbacke för dig. 
  • Anonym (J)
    Cathariiina skrev 2024-07-04 08:17:36 följande:

    Som andra har skrivit så bör du ta proffshjälp här, en advokat som är expert på familjerätt. För i princip har ju en individ rätt att ge bort sina tillgångar till vem han vill, i livet. Men eftersom gåvan inkräktar på din laglottsrätt, så kanske du kan gå till tinget med detta och begära att få tillbaka din laglott från din styvmor. Eller i alla fall att det jämkas, så att du får något. Men jag vet inte vilka chanser du har, det är bara en riktig expert som kan bedöma detta när han har alla fakta.

    Men tänk på att advokater och rättsstrider kan bli dyra, så du får sätta de kostnaderna i relation till det belopp som du eventuellt har att vinna.


    Rätten till sin laglott och möjligheten att få jämkning gäller i huvudsak mot övriga bröstarvingar. 

    Så om pappan och exet har gjort detta genomtänkt och med rätt papper blir det väldigt svårt att få ut något.
  • Anonym (J)
    Cathariiina skrev 2024-07-04 08:30:04 följande:
    Detta stämmer ju inte. Barnen kan kräva jämkning av testamentet även om rubbet testamenterats till ett katthem eller en galen sekt. Spelar ingen roll om arvtagaren är en släkting, en icke-släkting eller en organisation. Eller statskassan. Barnen har rätt till sin laglott ändå, om de bestämmer sig för att kräva ut den.
    Ja. laglotten vid ett arvsskifte.

    Men om det innan dödsfallet har skett en gåva kan man bara jämka laglotten mot gåvor till bröstarvingar. Och det förutsätter att gåvan inte är specificerard som "inte förskott på arv"

    Om man innan döden bodelar eller gör en gåva till ett katthem är det långt ifrån självklart att man som bröstarving kan få till en jämkning.med hänvisning till laglotten.

    Så om pappan och hans ex har gjort en bodelning i anslutning till skiljsmässan där exet får alla tillgångar har TS en rejäl uppförsbacke att få ut något. 

    En möjlig väg kan vara att hävda att pappan inte var vid sinna sinnes fulla bruk pga sjukdom vid bodelningen.
  • Anonym (J)
    Cathariiina skrev 2024-07-04 08:56:35 följande:
    OK, det du säger nu rings a bell... Du har nog rätt att det är en skillnad där, mellan gåvor före döden och arv efter döden. 

    Usch och fy för styvmorshäxor! Kräks
    Pappan har gått med på det om det är så det gått till.
  • Anonym (J)
    Anonym (Anonym S) skrev 2024-07-04 09:00:06 följande:
    Nej, det spelar ingen roll om gåvan har specificerat som "inte förskott på arv". Om gåvan sker precis innan personen dör så ska det fortfarande ses som arv.
    Nytt för mig. Vad räknas som "precis innan". Finns det något rättsfall?
  • Anonym (J)
    Anonym (Tekla) skrev 2024-07-04 09:40:39 följande:

    TS, läs vad S har skrivit, det stämmer. Du har goda chanser att säkra åtminstone din laglott. 


    Risken är, pga gåva och bodelning, att det finns noll tillgångar i dödsboet. Vilket gör att laglotten blir noll.
  • Anonym (J)
    Cathariiina skrev 2024-07-04 09:58:46 följande:
    Ja, jag tänker att det skulle vara märkligt om det vore så enkelt att komma runt laglottsrätten, att man bara behöver skriva "detta är en gåva och ska inte betraktas som förskott på arv". Då skulle väl alla göra så, som ville ge så mycket som möjligt till ett barn och så lite som möjligt till ett annat?

    Sedan har jag även hört olika bud avseende hur långt tillbaka (från dödsdagen) som en bröstarvinge kan gå, för att kräva tillbaka gåvor till en annan bröstarvinge. Jag har faktiskt hört tio år nämnas. Det är en enda röra, detta!
    Ja, vill man ge en bröstarvinge extra mycket går det utmärkt att göra så
    Två saker bromsar
    - alla vet inte om det
    - det innebär att man ger bort delar av sina tillgångar innan man dör vilket kan orska problem för en själv
  • Anonym (J)
    Anonym (Tekla) skrev 2024-07-04 09:56:58 följande:
    Nej, läs vad S har skrivit. Om skilsmässa och skev bodelning gjorts när pappan är svårt sjuk och de fortsätter att leva tillsammans, tyder det på att detta gjorts för att undanhålla laglotten. 
    Det problem som kommer uppså är skillanden mellan att ha rätt och få rätt.

    Om bodelning mm är gjord, tradering har skett av tillgångar så har TS en uppförsbacke vid arvskiftete. TS måste driva ärendet till domstol, det ska göras en bedömning som baseras på hur lång tid det har gått, hur sjuk pappan var vid bodleningen, hur pappans relationsstatus var sista tiden, underlag ska presenteras och värderas.

    Om sen TS får rätt ska tillgångrana drivas in, sker det inte frivilligt så via kfm och finns inget kvar så blir det ändå inget.
  • Anonym (J)

    TS:
    Har du kollat upp bodelning och eventuella äktenskapsförord via skatteverket?

  • Anonym (J)
    Anonym (Uip) skrev 2024-07-04 14:40:47 följande:
    Det har jag inte gjort! Går det att ringa in anonymt och begära ut handlingarna?
    Ja
  • Anonym (J)
    Cathariiina skrev 2024-07-04 15:34:08 följande:
    (Det fetade): OK, då skulle det inte funka att göra som jag skrev tidigare, att ge bort huset till ett av sina barn, men skriva in en klausul om att man själv har rätt att bo kvar där på livstid. För då fattar alla att det eg. handlar om ett legat och inte en gåva.
    Lösningen är att ägaren betalar kostnaderna för fastigheten och den som bor hyr. Att äga en fastighet har ekonomiska konsekvenser då det uppstår tex fastighetsavgift.
  • Anonym (J)

    Som jag skrev tidigare.  Mycket hänger på exakt hur de har gjort bodelning och annat.  Samt naturligtvis när pappan dör och vad som händer fram till dess.

Svar på tråden Hur blir det nu med arvet?