• MsM84

    hur skulle du göra som förälder?

    Aliona skrev 2024-07-02 17:04:01 följande:

    Är det antingen eller? Det är viktigt BÅDA att våga utmana sig själv, OCH att kunna känna efter och säga nej till sånt som inte känns bra. 


    Jag pushade mitt barn på simlekis när han inte vågade dyka ner för att hämta ringen på botten. När han kom upp var han ofantligt stolt, och har burit med sig sedan dess den ofantliga känslan det är att göra något som man tror att man inte vågar, och sen klara det. Det har hjälpt honom mycket. 


    Den hårfina skillnaden ligger väl i hur man gör det: Jag tycker inte att man egentligen ska pusha någon, barn eller vuxen, men uppmuntra och stödja. Pushar man på ett sätt som kan upplevas som mobbande eller arrogant så kan det skada barnet. Om man inte hjälper barnet att övervinna rädslor och oro så håller man tillbaka det. Man får känna in när det är läge för vad, helt enkelt. Och inte låta sin egen oro som förälder överföras till barnet. 


    Håller helt med här. Min man är mycket duktigare än jag på att uppmuntra och få barnen att våga, att vilja sånt som är lite läskigt. Jätteviktigt att utmana sig själv och det man vågar - men också viktigt att kunna säga nej när det behövs. Vi har också barn som är lite rädda av sig, barnens grundinställning gör ju också skillnad i vad som behövs.
Svar på tråden hur skulle du göra som förälder?