• AndreaBD

    Kostnad för utredning

    Anonym (Rå) skrev 2024-07-01 17:41:08 följande:
    Vi vill göra en utredning för att få besked om diagnos. 

    Vi vill ha en diagnos för att kunna få rätt hjälp i förskolan och så småningom (när barnet kommer till den åldern) i skolan samt förstås för att själva bättre kunna reda ut hur vi kan hjälpa vårt barn hemma.
    Om barnet bara går i förskolan, så skulle jag försöka att stå i kö. Oftast utreds barn ändå inte före 7-års-ålder. 

    En annan sak är också att det egentligen inte spelar så stor roll om man har diagnos eller inte. Förskola/skola måste anpassa till barnets behov ändå. Visserligen kan det hända, om man har otur, att skolan inte ser problemen. Det beror ganska mycket på om det är uppenbar eller inte. Dvs. om barnet inte fungerar i dessa sammanhang, och det ställer till med problem, så ökar förstås chansen att man får hjälp oavsett. 
  • AndreaBD
    Anonym (Vård utomlands) skrev 2024-07-02 15:08:23 följande:

    Barn kan utredas vid 2-3 års ålder om det rör sig om en tydlig funktionsnedsättning (autism nivå 3 och IF) Ju tidigare barnet utreds bestå bättre. 


    Att ha en diagnos är jätteviktigt för att få riktade insatser och hjälp från habiliteringen. 


    Jag har själv två barn som inte fick tillräckligt med hjälp, så jag vet! Min dotter var 16 när hon äntligen fick diagnos. Jag har tjatat på BUP och på skolan sedan hon var 5. Hade hon fått mer hjälp om hon hade haft diagnos? Nej. Eftersom det ju verkade gå bra för henne i skolan. Ett barn som har bra skolresultat får inte någon extra-hjälp. Och vi föräldrar fattade ju att det var ADHD, vi har ju också fler i släkten. 

    Dock - om ett barn visar så mycket symptom att det skapar problem - då lär ju skolan göra något oavsett. Däremot behövs det i regel inga särskilda insatser i förskolan. Sånt borde de kunna anpassa ändå! Inför skolan är det bra att utreda. Innan gör det nog ingen skillnad. 
Svar på tråden Kostnad för utredning