Inlägg från: Anonym (Jag) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Jag)

    Måste jag berätta något om min graviditet för min chef?

    Anonym (Nja) skrev 2024-06-29 22:07:57 följande:

    Du behöver inte uppge sådan information nu. Säg att du återkommer när det är dags att ansöka om ledighet inför förlossningen.

    Men, det spelar på ett sätt roll vilken vecka du är i och hur "tungt" det där tunga är. Det är inte alla som måste sluta med något tyngre uppgifter bara för att de är gravida och tunga lyft innebär inte alltid missfall och inte i alla veckor. Prata med din läkare i första hand om detta. Du lär kunna behöva ett läkarintyg till chefen för att få stöd i att du ska slippa vissa saker.


    Alltså va? Tunga lyft innebär inte alltid missfall? Skojar du? Såklart de inte gör. Har man en normal graviditet kan man lyfta tugnt , iallafall definitivt i början. Jag har haft cerklage mina två senaste graviditeter och inte fått lyfta tungt efter det (ca vecka 15-20) , då är det högrisk. Men det står överallt plus att alla läkare och barnmorskor skulle säga att tunga lyft inte orsakar tidiga missfall , de beror nästan alltid på något fel på embryot / fostret. Även senare i graviditeten orsakar inte tunga lyft missfall om det är en normal graviditet. 
    Däremot kan ju tunga lyft vara jobbiga när man är höggravid och har man ett väldigt tugnt jobb kan man ju få slippa sånt men jag är väldigt säker på att man behöver uppge vilken vecka man är i isåfall. 
  • Anonym (Jag)
    Anonym (Hm) skrev 2024-06-29 22:06:05 följande:

    Alltså det är väl snällt att berätta i god tid så de hinner ta in en ersättare som kan komma in för en smidig övergång? 

    Sen ska väl gravida inte lyfta tungt (även om det verkar variera vad som sägs där )  så där får ni ju diskutera hur ni löser det.

    Men om du nu ändå vill berätta att du är gravid, vad spelar det för roll för dig?


    Om det är en normal graviditet (inte högrisk ) kan man lyfta utan problem , speciellt i början. Vad har du fått det där ifrån att man inte får göra det? Det står ju överallt att tunga lyft INTE orsakar missfall om det är en normal graviditet. 
  • Anonym (Jag)

    Så 3000 av 70 000 fick missfall? 4% ungefär om jag har räknat rätt? Det är ju mindre än normalt , normalt slutar iallafall 10-15% av alla graviditer med missfall. 


    https://www.sahlgrenska.se/omraden/omrade-1/verksamhet-gynekologi-och-reproduktionsmedicin/a-o/blodning-i-tidig-graviditet/


    https://www.babyhjalp.se/gravid/lyfta-tungt/


    Jag är pluggar själv till ssk (är usk redan) och vet att vad man än vill bevisa så går det att hitta någon studie som ?visar? det och så blir det rubriker men en studie räcker oftast inte.
    I tidig gravidtet kan man normalt lyfta som vanligt. Att man inte ska lyfta för tungt senare i graviditet beror mer på att det är jobbigt för kroppen , inte att det leder till missfall OM det är en normal graviditet alltså. Är det inte en normal graviditet kan det vara så att man knappt får lyfta tungt alls men då säger läkaren det. 


    Jag är själv i vecka 7 nu och lyfter som vanligt , lyfter min son som är snart 2,5 många gånger om dagen. 

  • Anonym (Jag)
    Anonym (Hm) skrev 2024-06-29 23:03:02 följande:
    Jag tog bara upp det jag läst om just detta, att det funnits studier som indikerar på att tunga lyft kan vara en faktor. 

    Ja senare i graviditeten ska man inte lyfta jättetungt.. Men tidiga missfall beror nästan aldrig på något man har gjort , oavsett vad EN dansk studie säger. Det blir också fel att skuldbelägga kvinnor som får missfall , ska man behöva älta allt man kanske har gjort fel, lyft tungt , tränat , flugit , vad man har ätit när det nästan 100% säkert skulle hänt ändå. 


    Jag har själv fått två tidiga missfall och var nära att få ett sent men fick cerklage. Och efter det fick jag lyfta max 2 kg egentligen , det var en mardröm. Så är det däremot inte om det är en normal graviditet utan komplikationer. Och nu när jag är tidigt gravid lyfter jag som sagt som vanligt. 


    Vet inte hur reglerna ser ut men tror det brukar vara mest lite senare i graviditeten man får andra arbetsuppgifter på grund av att det är tungt. 

  • Anonym (Jag)
    Anonym (Vilken anledning?) skrev 2024-06-30 09:18:25 följande:

    Om man berättar att man är gravid varför kan man då inte berätta när barnet är beräknat? Varför vill man att det är hemligt om arbetsplatsen behöver ta in vikarier och behöver söka det i tid? Speciellt om arbetsplatsen måste vidta
    vissa åtgärder för gravida. Varför vill man inte underlätta för sin chef och kollegor?
    Förstår att man inte vill gå ut för tidigt och berätta att man är gravid men när man 
    gjort det vad är det då för anledning att inte berätta när man är beräknad för att
    underlätta arbetet på arbetsplatsen? 
    Kanske finns en bra anledning men har aldrig hört någon som inte vill berätta för sin arbetsgivare när man har beräknad nedkomst, man vill väl underlätta för kollegor mfl att det kommer att finnas bra ersättare när man går på föräldraledighet?


    Jo jag håller med. Och vilka arbetsuppgifter man får eller inte får göra har ju med hur långt gången man är också.
  • Anonym (Jag)
    Anonym (Elina) skrev 2024-06-30 15:58:30 följande:
    Jag upplever det som att sjukvården är alltför fokuserad på att kvinnor inte ska skuldbelägga sig själva och att det sker på bekostnad om att förvarna om de risker som faktiskt finns. När jag höll på att få tidigt missfall av ett friskt foster fick jag verkligen tjata mig till att bli sjukskriven då minsta promenad provocerade blödningar. I stället var det en massa prat om att det viktigaste var att "inte skuldbelägga sig själv" vid eventuellt missfall, och bara försöka ta det lugnt. Nej, det viktigaste för mig var göra det jag kunde för att behålla graviditeten. Eventuella skuldkänslor kan jag leva med. De första veckorna av en graviditet är extra känsliga då allt ska fästa ordentligt.

    Men det är jättemånga som får blödningar tidigt i graviditeten , det beror inte på att man håller på att få missfall även om du säkert blev rädd och upplevde det så. 
    Det är skillnad senare i graviditeten , då kan man förhindra missfall t.ex med cerklage och att undvika tunga lyft eller i värsta fall sängläge. 

    Antagligen höll du inte alls på att få missfall om du hade blödningar innan vecka 12 och allt gick bra sen. 


    Och det varnas ju visst för väldigt många saker.. man ska inte röka , det är massa saker man inte får äta, man ska inte dricka för mycket kaffe , det är massa läkemedel man måste undvika , man ska behandla infektioner. Men nej man behöver inte vara sängliggande för att man har blödningar tidigt i graviditeten även om du kanske kände dig lugnare av att vara det. Så ja de du pratade med i sjukvården hade rätt. Sen kanske helt extremt tunga lyft hela dagarna inte är bra men du skriver att du inte ens kunde ta en promenad och jag lovar dig 100% säkert , att undvika promenader är inget man behöver göra i början av graviditeten och det var inte det som gjorde att du inte fick missfall. 

Svar på tråden Måste jag berätta något om min graviditet för min chef?