• Smecker

    Är det verkligen rimligt att SOC bara kan omhänderta barn hur som helst?

    Ingen åker och hämtar barn "hur som helst". Det finns lagar och regler att följa, och de följs.


    Är du bara pantad, eller är du dum i huvudet på riktigt?
  • Smecker
    Anonym (Kritisk förälder) skrev 2024-06-22 18:37:26 följande:
    Problemet som jag ser det är att "barns bästa" i praktiken beslutas av enskilda socialsekreterare. Misstankar kan vara väldigt vaga, men är det då rimligt att det första steget ska vara att barn omhändertas och det andra steget att starta en utredning?

    Många blir falskt anklagade. Jag hoppas att alla som skriver här i tråden anser att det kan drabba dem själva och deras barn också. Rätt som det är får ni ett samtal från polisen att era barn är omhändertagna när ni sitter där på jobbet. 
    Problemet som jag ser det är att okunniga människor har fri och oövervakad tillgång till internet.

    Nej, det är inte så socialtjänsten fungerar. Du behöver läsa på lite om socialrätt och barnskyddslagstiftningen, Socialstyrelsen har en hel del kunskapsstöd alldeles gratis på internet.

    En fråga: Givet att det inte finns ett perfekt system och att det kan bli fel, vilket fel skulle du välja - ett system där barn omhändertas lite för tidigt, eller ett system där barn omhändertas lite för sent?
    Är du bara pantad, eller är du dum i huvudet på riktigt?
  • Smecker
    Anonym (Kritisk förälder) skrev 2024-06-22 20:47:41 följande:
    Det behöver inte vara en privatperson. Bland viss förskolepersonal finns det en anmälningskultur. Jag tror de gått kurser där de lärt sig att de ska anmäla minsta misstanke, vilket de tolkar bokstavligt. Det är då något som socialtjänsten studsar på direkt - ibland. Ibland inte. Jag motsäger mig inte att socialtjänsten startar en utredning. Det jag tycker är märkligt och felaktigt att det första steget i denna process är att omhänderta barnen. Det andra att starta en utredning och ta kontakt med föräldrarna. Det borde rimligen ske i motsatt ordning om befogat.
    Du menar att de gått kurser som utbildar dem i deras lagstadgade anmälningsskyldighet? Kurser som säger att det inte är anmälningspliktig personal som skall värdera och utreda misstankarna, utan att alla misstankar om att barn far illa skall anmälas och att det är socialtjänsten som skall utreda?

    Toppen tycker jag. Såna kurser kan man inte få nog av bland anmälningspliktig personal.
    Är du bara pantad, eller är du dum i huvudet på riktigt?
  • Smecker
    Anonym (Kritisk förälder) skrev 2024-06-22 21:15:19 följande:
    Jag delar inte din erfarenhet, men om du påstår att jag har fel, att barn inte kan omhändertas på beslut direkt av socialtjänsten (trots att jag vet att de gör just det) får du gärna hänvisa till aktuellt lagrum. 

    Din sista fråga är svår att ge ett entydigt svar på. Jag ser det inte som att man kan gissa och göra lite hur som. Beslut måste föregås av en gedigen utredning. 
    Är ungefär som om en läkare skulle stå och chansa vid operationsbordet. Operera bort organ på patienterna lite slumpmässigt för det KAN ju vara så att att någon har drabbats av cancer, men vi finner inte att vi har tid att göra en grundligare utredning, så därför opererar vi bort din tjocktarm just in case... 
    Klart socialtjänsten kan göra akuta omhändertagande, du har dock fel i att det görs hur som helst och för minsta lilla. Det är ett gediget regelverk kring sådana situationer, och nej, det är inte en enskild socialsekreterare som sitter på sin kammare och tycker att det vore rätt gôtt att omhänderta lite barn idag. Det är alltid minst tre personer inblandade i ett akut omhändertagande, varav en är politiker i socialnämnden.

    Nej, min fråga är inte svår att ge ett entydigt svar på. Det är de två systemen som finns att välja på, vilket system vill du ha? Vill du att socialtjänsten skall omhänderta lite för sent, och riskera att barn traumatiseras och/eller dör, eller vill du att socialtjänsten tar det säkra före det osäkra och omhändertar lite för tidigt, och riskerar att någon förälder blir sur och skriver ett okunnigt inlägg på FL?
    Är du bara pantad, eller är du dum i huvudet på riktigt?
  • Smecker
    Anonym (Kritisk förälder) skrev 2024-06-22 21:18:40 följande:
    Den inställningen leder ovillkorligen till att helt oskyldiga föräldrar får sina barn omhändertagna av socialtjänsten. 
    Ja, det kan hända, tillfälligt. Dessutom är det ingen inställning, det är en lag.
    Är du bara pantad, eller är du dum i huvudet på riktigt?
  • Smecker
    Anonym (Tyra) skrev 2024-06-22 21:40:57 följande:

    Det är inte säkert att omhänderta barn. Det kan skada dem allvarligt. 


    Det kan även skada dem allvarligt att inte omhänderta dem.
    Är du bara pantad, eller är du dum i huvudet på riktigt?
  • Smecker
    Anonym (Kritisk förälder) skrev 2024-06-22 21:46:46 följande:
    Jag undrar vem som är den okunniga av oss här. Var anges att det ska vara tre inblandade att göra ett akut omhändertagande? Mig veterligen brukar bestämmanderätten för dessa omhändertaganden ske med delegationsbeslut från socialnämnden till ansvarig handläggare hos socialtjänsten. Kan vara en verksamhetschef, men kan lika gärna vara en tjänsteman anställd på socialtjänsten. 

    Jag är för övrigt helt övertygad om att såväl barn som deras föräldrar kan bli traumatiserade över helt omotiverade omhändertaganden. Det handlar inte om att "bli sur". Frågan är otroligt mycket större än så. Hur skulle du själv reagera?
    6 § LVU. Ett beslut om akut omhändertagande av barn kan inte delegeras. En socialsekreterare kan inte gå direkt till ordförande för socialnämnden och begära ett akut omhändertagande av barn, det görs av verksamhetschef eller högre. Ergo, minst tre personer inblandade. Jag tycker det är rätt uppenbart vem den okunniga är.

    Klart alla kan bli traumatiserade, men det brukar heta "better safe than sorry". Hellre ett omhändertagande för mycket än ett för lite.
    Är du bara pantad, eller är du dum i huvudet på riktigt?
  • Smecker
    Anonym (Kritisk förälder) skrev 2024-06-22 21:52:37 följande:
    Om barnen redan blivit omhändertagna finns det ju inget att föra någon dialog om. Då har socialtjänsten redan fattat sitt beslut och låtit det få verkställighet. 

    Hur säkerställer föräldrar att socialtjänsten inte bearbetat barnen?
    Ja det är ju verkligen alla socialsekreterares våta dröm att sitta och bearbeta barn på socialkontoret. Det är därför de utbildat sig 3,5-5 år på universitet/högskola, för att få sitta och jävlas med föräldrar. Skärp dig.
    Är du bara pantad, eller är du dum i huvudet på riktigt?
  • Smecker
    Anonym (Kritisk förälder) skrev 2024-06-22 22:40:03 följande:
    Jag pratar inte om LVU utan akut omhändertagande. Var i socialtjänstlagen anges att beslut om detta inte kan fattas med delegationsbeslut? Jag hittar inget om det, eller att det ska vara minst tre tjänstemän inblandade. 
    Men sluta nu. Allt akut omhändertagande av barn sker genom LVU. Socialtjänstlagen medger inte omhändertagande mot den enskildes eller vårdnadshavares vilja, utan då måste man använda LVU, LPT, LVM eller LVR.

    Det står ingenstans att det är minst tre tjänstemän inblandade, men enligt LVU måste hela socialnämnden, eller ordförande eller annan ledamot i socialnämnden som nämnden förordnat, fatta beslutet om akut omhändertagande av barn. Då har du alltså socialsekreteraren och beslutsfattaren. Sedan fungerar socialtjänsten i Sverige så att det, för enskilda socialsekreterare, inte bara är att ringa nämnden (eller ordföranden/förordnade), utan socialsekreteraren måste som minst kontakta sin chef. Ergo, minst tre personer inblandade.
    Är du bara pantad, eller är du dum i huvudet på riktigt?
  • Smecker
    Anonym (Tyra) skrev 2024-06-22 22:16:06 följande:

    Det är redan skrivet men behöver skrivas om och om igen: det är inte fel att Soc kan omhänderta barn akut. Det är livsviktigt att de kan det. Det som är fel är att Socialtjänsten dras med allvarlig resurs- och kompetensbrist. Snabba och svåra beslut tas av för dåligt utbildad personal med för lite erfarenhet på för kort tid. 


    Socialtjänsten är ökänd för sin dåliga arbetsmiljö. Det är jättehög personalomsättning för folk vill inte jobba där. Och det vet alla vad som händer med kompetensnivån och möjligheten till kompetensuppbyggnad och -överföring i såna organisationer. 


    En sak jag också tycker är viktig att lyfta är att socionomutbildningen inte innehåller något om npf. Nada. (Min källa till det är en nyutbildad socionom.) Men ändå har de i princip oinskränkt makt över dessa barn och ungdomars liv. Det är skrämmande att det får fortgå. 


    En hel del håller jag med om, men en specifik sak är fel. Socionomutbildningen ser olika ut i olika delar av landet. På vissa universitet så ingår NPF i utbildningen.
    Är du bara pantad, eller är du dum i huvudet på riktigt?
  • Smecker
    Anonym (Kritisk förälder) skrev 2024-06-22 22:42:56 följande:
    Du kan vända på det. Det är verkligen alla föräldras våta dröm att misshandla sina egna barn och skrämma dem till tystnad så de inte pratar med barnomsorgen eller socialtjänsten så de kan fortsätta med sin verksamhet. 
    Alla föräldrar får inte sina barn akut omhändertagna av socialtjänsten.
    Är du bara pantad, eller är du dum i huvudet på riktigt?
  • Smecker
    Anonym (.) skrev 2024-06-22 23:07:15 följande:
    I fall som socialtjänsten bedömer är akuta kan beslut om lvu fattas efter att omhändertagandet redan är gjort. Att vänta på att saken går via socialnämnd och domstol tar för lång tid om det är bråttom.

    Det är därför det är av yttersta vikt att de socialsekreterare som fattar den sortens beslut har tillräcklig kunskap om olika barns behov och om hur man jobbar på ett rättssäkert sätt.
    Nej. I fall som socialtjänsten bedömer är akuta så skall socialnämnden fortfarande fatta beslutet. Om det inte finns möjlighet att fatta beslutet vid nämndens sammanträde så får socialnämndens ordförande eller annan, av socialnämnden förordnad, ledamot fatta beslutet. Det är alltså inte den enskilda socialsekreteraren som fattar beslutet. Men ja, det stämmer att det i akuta lägen där man inte hinner vänta på beslut från Förvaltningsrätten är socialnämnden som fattar beslutet. Detta beslut kan sedan Förvaltningsrätten antingen fastställa eller upphäva.

    Återigen - det är inte en enskild socialsekreterare som fattar beslut om akut omhändertagande av barn.
    Är du bara pantad, eller är du dum i huvudet på riktigt?
  • Smecker
    Anonym (Kritisk förälder) skrev 2024-06-22 23:17:46 följande:
    Precis. Det är ju Förvaltningsrätten som fattar beslut om LVU, men omhändertagande kan ske innan beslut om LVU är fattat, så det är helt fel att alla former av omhändertagande fattas med stöd av LVU, även om åtgärden inte är frivillig. Skribenten Smecker tycks inte vara medveten om hur det fungerar. 
    Seriöst? Det står bokstavligt talat i LVU hur gången är vid akuta omhändertagande av barn, att påstå att dessa beslut inte är fattade med stöd av LVU är bara korkat och visar på din totala ignorans inför hur svensk socialrätt fungerar.
    Är du bara pantad, eller är du dum i huvudet på riktigt?
  • Smecker
    Anonym (Kritisk förälder) skrev 2024-06-22 23:24:33 följande:
    Alla barn säger inte till sin förskolepedagog att mamma är dum eller att pappa har en stor snopp. Det är väl där skillnaden ligger. 

    Säger inte att det inte finns eller förekommer riktiga övergrepp, men då bara en bråkdel av alla akuta omhändertaganden leder till beslut om LVU kan man ju helt klart ifrågasätta socialtjänstens arbetsmetoder. Det är i alla fall min åsikt. 
    Ja vi har ju åsiktsfrihet i det här landet. Och vilken idiot som helst som har svenskt medborgarskap får lov att rösta i allmänna val.
    Är du bara pantad, eller är du dum i huvudet på riktigt?
  • Smecker
    Anonym (Kritisk förälder) skrev 2024-06-22 23:55:16 följande:
    I flera kommuner har socialnämnden delegerat det beslutet till tjänstemannanivå. Du skriver det ju själv. "Av socialnämnden förordnad". Oftast en socialsekreterare eller dennes chef. 

    Att upphäva ett omhändertagande betyder inte att det aldrig genomförts. Skadan är så att säga redan skedd oavsett vad Förvaltningsrätten skulle besluta i ett senare skede, men du verkar ha svårt för att ta in det. 
    Vilka kommuner har delegerat beslut om akut omhändertagande av barn till tjänstemän? Så kan jag ringa dem och Socialstyrelsen om det på måndag.

    Ordalydelsen är "Om socialnämndens beslut om omhändertagande inte kan avvaktas, får nämndens ordförande eller någon annan ledamot som nämnden har förordnat besluta om omhändertagande. Beslutet skall anmälas vid nämndens nästa sammanträde." Det betyder att det är en LEDAMOT av socialnämnden som förordnas, inte en tjänsteman. Det är ändå lite skrämmande att det kan härbärgeras så mycket okunskap i en och samma person, trots att det finns så mycket kunskap på internet, alldeles gratis. Man behöver inte ens, som jag, ta studielån och studera socialrätt.

    Nej, helt sant att det akuta omhändertagandet av barnet med stöd av LVU har skett. Lagen är dock utformad med barns bästa i åtanke, vilket betyder att det KAN bli fel. Men hellre ett omhändertagande för mycket än ett för lite.
    Är du bara pantad, eller är du dum i huvudet på riktigt?
  • Meddelande borttaget
Svar på tråden Är det verkligen rimligt att SOC bara kan omhänderta barn hur som helst?