Inlägg från: Anonym (Kritisk förälder) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Kritisk förälder)

    Är det verkligen rimligt att SOC bara kan omhänderta barn hur som helst?

    Är det verkligen rimligt att socitjänsten bara kan åka till förskolor och skolor och plocka med sig barn hur som helst?

    Borde man inte höra föräldrarna innan något sådant sker? Barnen är ju ändå vårdnadshavare och det känns helt sjukt hur socialtjänsten bara kan upphäva det utan att ens haft den minsta kontakt med oss föräldrar. 

  • Svar på tråden Är det verkligen rimligt att SOC bara kan omhänderta barn hur som helst?
  • Anonym (Kritisk förälder)
    Anonym (Inio) skrev 2024-06-22 17:23:31 följande:
    Ja, barnets bästa går före föräldrarnas bestämmaderätt.
    Problemet som jag ser det är att "barns bästa" i praktiken beslutas av enskilda socialsekreterare. Misstankar kan vara väldigt vaga, men är det då rimligt att det första steget ska vara att barn omhändertas och det andra steget att starta en utredning?

    Många blir falskt anklagade. Jag hoppas att alla som skriver här i tråden anser att det kan drabba dem själva och deras barn också. Rätt som det är får ni ett samtal från polisen att era barn är omhändertagna när ni sitter där på jobbet. 
  • Anonym (Kritisk förälder)
    Anonym (C) skrev 2024-06-22 18:44:39 följande:
    Det är verkligen inte enskilda socialsekreterare som beslutar om akut omhändertagande.

    Jag skulle såklart bli väldigt orolig om det hände mig men samtidigt tacksam att samhället reagerar på om de tror att barn far illa. Har jag inte gjort något så kommer ju barnen tillbaka till mig.
    Jag hade varit mer upprörd och arg på den som kom med falska anklagelser, än på soc som gör sitt jobb och tar saker på allvar för att skydda barnen. För tänk på de anklagelser som INTE är falska och om soc inte agerar - vad händer med de barnen tror du? 
    Jo, de är enskilda socialsekreterare som beslutar om akut omhändertagande. Möjligen att de behöver en påskrift från överordnad chef, men de är absolut inget domstolsbeslut.
  • Anonym (Kritisk förälder)
    Anonym (W) skrev 2024-06-22 19:42:51 följande:

    Ska man höra förövaren innan menar du...


    Hur vet du att det finns en förövare? Men ja - vårdnadshavare borde absolut höras innan man beslutar sig för att ta deras barn ifrån dem. 

    Hur skulle du själv reagera om du helt utan att ha gjort något fel får dina barn omhändertagna och socialtjänsten har inte ens pratat med dig, eller träffat dig, utan de helt går på tredjehandsuppgifter? 
  • Anonym (Kritisk förälder)
    Anonym (X) skrev 2024-06-22 20:36:49 följande:
    Vad är du anklagad för?

    Om du inte berättar det så känns du inte så trovärdig. De omhändertar inte barn utan en allvarlig orsak. 
    Jag kan av olika skäl inte gå in på enskilda fall, men det kan räcka med att personal på förskola/skola gör en orosanmälan baserat på minsta misstanke. Det kan vara något barnet sagt till personalen. "Mamma var dum mot mig i morse". 
  • Anonym (Kritisk förälder)
    Anonym skrev 2024-06-22 18:48:19 följande:
    Nej, det är de verkligen inte.
    Det har du rätt i. Jag skrev fel. Det skulle stå att det är föräldrarna som är vårdnadshavare.  Självklart kan inte barnen vara vårdnadshavare över sig själva. 
  • Anonym (Kritisk förälder)
    Anonym (A) skrev 2024-06-22 19:45:19 följande:

    Mitt ex ringde till soc flera gånger och anmälde mig för alla möjliga saker, både i eget namn och anonymt, Han hade inget umgänge med barnet eftersom tingsrätten bedömde att det var olämpligt (lång historia).

    Det enda som hände var att soc ringde upp, pratade med mig en stund och jag förklarade läget. Soc meddelade att om det inte inkommer orosanmälan från skolan eller annat håll så skulle de inte inleda någon utredning. 


    Jag har väldigt svårt att tro att soc direkt efter en orosanmälan från en privatperson omhändertar barn i skolan. 


    Det behöver inte vara en privatperson. Bland viss förskolepersonal finns det en anmälningskultur. Jag tror de gått kurser där de lärt sig att de ska anmäla minsta misstanke, vilket de tolkar bokstavligt. Det är då något som socialtjänsten studsar på direkt - ibland. Ibland inte. Jag motsäger mig inte att socialtjänsten startar en utredning. Det jag tycker är märkligt och felaktigt att det första steget i denna process är att omhänderta barnen. Det andra att starta en utredning och ta kontakt med föräldrarna. Det borde rimligen ske i motsatt ordning om befogat.
  • Anonym (Kritisk förälder)
    Anonym (X) skrev 2024-06-22 20:51:01 följande:
    Om det är allvarligt så kan de inte berätta för föräldrarna först, eftersom de kan påverka barnen. 
    Hur menar du då?
  • Anonym (Kritisk förälder)
    Smecker skrev 2024-06-22 21:06:47 följande:
    Problemet som jag ser det är att okunniga människor har fri och oövervakad tillgång till internet.

    Nej, det är inte så socialtjänsten fungerar. Du behöver läsa på lite om socialrätt och barnskyddslagstiftningen, Socialstyrelsen har en hel del kunskapsstöd alldeles gratis på internet.

    En fråga: Givet att det inte finns ett perfekt system och att det kan bli fel, vilket fel skulle du välja - ett system där barn omhändertas lite för tidigt, eller ett system där barn omhändertas lite för sent?
    Jag delar inte din erfarenhet, men om du påstår att jag har fel, att barn inte kan omhändertas på beslut direkt av socialtjänsten (trots att jag vet att de gör just det) får du gärna hänvisa till aktuellt lagrum. 

    Din sista fråga är svår att ge ett entydigt svar på. Jag ser det inte som att man kan gissa och göra lite hur som. Beslut måste föregås av en gedigen utredning. 
    Är ungefär som om en läkare skulle stå och chansa vid operationsbordet. Operera bort organ på patienterna lite slumpmässigt för det KAN ju vara så att att någon har drabbats av cancer, men vi finner inte att vi har tid att göra en grundligare utredning, så därför opererar vi bort din tjocktarm just in case... 
  • Anonym (Kritisk förälder)
    Anonym (X) skrev 2024-06-22 21:14:43 följande:
    Föräldrarna hotar barnen med att om de berättar så kommer de att lämnas bort och får aldrig komma hem igen. Barn är väldigt lojala mot sina föräldrar. Det utnyttjar vissa föräldrar. 
    ...och om det motsatta händer? Att barnen hotas att berätta vad de varit med om, för annars får de inte träffa sina föräldrar?
Svar på tråden Är det verkligen rimligt att SOC bara kan omhänderta barn hur som helst?