• Anonym (C)

    Är det verkligen rimligt att SOC bara kan omhänderta barn hur som helst?

    Ja det är såklart rimligt om det görs när det finns stark oro för att barnen far riktigt illa.
    Vad är alternativet, att de väntar och barnen skadas ännu mer eller dödas?

    När soc tar barn får man höra hur hemska de är som tar barn, men i de fall där de inte tar barn och barnen sedan skadas/dödas får man höra hur hemska de är som inte räddade barnen.

    Många av de barn som soc tar räddas. Det får man inte glömma!

  • Anonym (C)
    Anonym (Kritisk förälder) skrev 2024-06-22 18:37:26 följande:
    Problemet som jag ser det är att "barns bästa" i praktiken beslutas av enskilda socialsekreterare. Misstankar kan vara väldigt vaga, men är det då rimligt att det första steget ska vara att barn omhändertas och det andra steget att starta en utredning?

    Många blir falskt anklagade. Jag hoppas att alla som skriver här i tråden anser att det kan drabba dem själva och deras barn också. Rätt som det är får ni ett samtal från polisen att era barn är omhändertagna när ni sitter där på jobbet. 
    Det är verkligen inte enskilda socialsekreterare som beslutar om akut omhändertagande.

    Jag skulle såklart bli väldigt orolig om det hände mig men samtidigt tacksam att samhället reagerar på om de tror att barn far illa. Har jag inte gjort något så kommer ju barnen tillbaka till mig.
    Jag hade varit mer upprörd och arg på den som kom med falska anklagelser, än på soc som gör sitt jobb och tar saker på allvar för att skydda barnen. För tänk på de anklagelser som INTE är falska och om soc inte agerar - vad händer med de barnen tror du? 
  • Anonym (C)
    Anonym (Kritisk förälder) skrev 2024-06-22 20:39:50 följande:
    Jag kan av olika skäl inte gå in på enskilda fall, men det kan räcka med att personal på förskola/skola gör en orosanmälan baserat på minsta misstanke. Det kan vara något barnet sagt till personalen. "Mamma var dum mot mig i morse". 
    Så om ett barn berättar något som väcker allvarlig oro hos personalen så ska de inte anmäla? Du tycker att de ska prata med föräldrarna, som kanske är förövare, och att föräldrarna sedan ska lyckas tysta sina barn?

    Hur tycker DU att oro och anmälningar ska hanteras? Inte alls? Vi struntar i alla barn och låter dem bli misshandlade och sexuellt utnyttjade och mördade bara för att i ett fåtal fall råkade soc gå in lite för tidigt och omhänderta ett barn som inte behövde omhändertas?

    Eftersom dina barn har hämtats allihop så är det ju allvarliga anklagelser som är riktade mot dig, så allvarliga att soc måste ta det säkra före det osäkra. Är inte det bra menar du? Hur ska soc veta om det är sant eller inte, de ska bara chansa och lämna små barn hos sina förövare?
  • Anonym (C)
    Anonym (Kritisk förälder) skrev 2024-06-22 21:18:40 följande:
    Den inställningen leder ovillkorligen till att helt oskyldiga föräldrar får sina barn omhändertagna av socialtjänsten. 
    Fast nej, lååångt ifrån alla annälningar leder till akut omhändertagande. De flesta anmälningar leder till utredning eller nedläggning.

    Det är bara riktigt allvarliga anklagelser som leder till akut omhändertagande, och knappast det som du skrev tidigare, att ett barn säger att mamma var lite dum. 
  • Anonym (C)
    Anonym (Kritisk förälder) skrev 2024-06-22 21:38:57 följande:
    Jag ställer mig helt frågande till vad du menar. Personal på skolan kan absolut anmäla vad som helst till socialtjänsten. De kan även privatpersoner göra. 

    Det socialtjänsten borde göra enligt mig är att inleda en dialog med föräldrarna. 

    Var har jag skrivit att alla mina barn blivit omhändertagna av socialtjänsten? 
    Med ditt "ta det säkra före det osäkra" så borde ju då samtliga barn hos samtliga föräldrar omhändertas för ingen kan ju veta säkert om de blir misshandlade och sexuellt utnyttjade hemma. Låter det som en bra lösning tycker du?

    Nu vet jag inte hur du läste? Jag vet att personal och privatpersoner kan anmäla. Jag frågade dig om du inte tycker att deras oro ska anmälas? Hur tycker du deras oro ska hanteras, de ska strunta i att anmäla?

    så du hade hellre sett att polisen kom till ditt jobb och hämtade dig för att socialtjänsten skulle föra en dialog? Och föräldrar som misshandlar och sexuellt utnyttjar sina barn skulle ju givetvis inte ljuga utan de skulle berätta precis allt i dialogen med socialtjänsten?
    Inga barn behöver skyddas och inga utredningar behövs för föräldrarna berättar givetvis sanningen bara soc frågar?

    Säkra före det osäkra när något uttryckt allvarlig oro. Som jag skrev!


    Om ett barn berättar för dig att deras föräldrar slår dem varje dag, vad skulle du göra? Inte anmäla antar jag, du skulle bara prata med föräldrarna och säger de att nämen vi slår inte barnet, så är allt frid och fröjd sen.

  • Anonym (C)
    Anonym (Tyra) skrev 2024-06-22 21:40:57 följande:

    För mig som upplevt det kan jag berätta att det var mer traumatiskt för barnen än för mig (trots att det är det värsta jag någonsin varit med om). 


    Soc tog våra barn trots att ca 10 personer i vården plus elevhälsan avrådde från det, och att de, som haft betydligt mer kontakt med familjen än den som orosanmälde, inte hade någon oro för familjesituationen. Flera sa att barnen behövde sina föräldrar och de som observerat familjen senaste tiden bedömde att barnen var trygga med oss. 


    Vi fick tillbaka våra barn rätt fort men då var skadan redan skedd. Det har gått över ett år nu och ett av barnet har fortfarande inte återhämtat sig. Soc åtgärder har fått allvarliga och långsiktiga psykologiska konsekvenser. Det har också slagit hårt mot familjens ekonomi pga långa sjukskrivningar och mycket omfattade uttag av vab.  


    Det är inte säkert att omhänderta barn. Det kan skada dem allvarligt. 


    Och barn som BEHÖVER omhändertas ska stanna med sina föräldrar?

    Givetvis kan soc göra fel men det är värre när de gör fel åt andra hållet.
    Tänk ett barn som blir misshandlat och våldtaget hos sina föräldrar, tror du att DET barnet någonsin återhämtar sig?
  • Anonym (C)
    Anonym (Kritisk förälder) skrev 2024-06-22 22:03:49 följande:
    Jag förstår faktiskt inte din logik. Om föräldrar som faktiskt begår de hemskheter du anspelar på. Skulle de vara mer benägna att erkänna de brotten om de hördes efter barnen blivit omhändertagna än innan? Varför det i sådana fall?
    Jag tycker absolut att förskolor kan anmäla, men de måste ju givetvis göra någon bedömning av vad som sägs. Men det största ansvaret faller ju ovillkorligen på socialtjänsten. 
    Logiken är att barnen ska vara på en säker plats medan föräldrarna utreds!

    Men det tycker inte du om jag förstår dig rätt. Barnen ska vara hos sina föräldrar oavsett?
  • Anonym (C)
    Anonym (Kritisk förälder) skrev 2024-06-22 22:19:19 följande:
    Konspiration tror jag inte att de här, men ibland kan det bli en väldigt olycklig cocktail från folk som bara tror att de gör sitt jobb. En del vill nog lite väl mycket och hjälpa "rättvisan" en bit på traven. Det slutar inte alltid så bra, men oftast helt riskfritt för de inblandade då det saknas bevis. Rimligt att anta är väl dessutom att de skyddar varandra. De är ju väl medvetna om att det inte finns någon transparens i deras utredningar. Det går inte att belägga sanningshalten och trots att barnförhören bandas lämnas de inte ut pga sekretess. Sekretess mellan barn och föräldrar. Rätt sjukt skulle jag säga. 
    Vad är det du blivit anklagad för?
  • Anonym (C)
    Anonym (Kritisk förälder) skrev 2024-06-22 22:40:51 följande:
    Var har jag skrivit att jag blivit anklagad?
    Har de bara tagit barnen utan några som helst anklagelser? Något har ju gjort att de anses tvungna att ta dina barn, och du har väl fått veta varför?
  • Anonym (C)
    Anonym (Kritisk förälder) skrev 2024-06-22 23:20:14 följande:
    Förstår inte riktigt vad du menar. Vem skulle ha anklagat vem anser du? Tyvärr får en del sina barn omhändertagna utan att de ens får vetskap om att så har skett, än mindre vad orsaken till omhändertagandet skulle vara. Anklagelserna riktas istället i efterhand, då omhändertagandet redan är ett faktum. 
    I ts säger du att du fått dina barn omhändertagna. Varför är de omhändertagna enligt soc?
  • Anonym (C)
    Anonym (Kritisk förälder) skrev 2024-06-22 17:12:47 följande:

     och det känns helt sjukt hur socialtjänsten bara kan upphäva det utan att ens haft den minsta kontakt med oss föräldrar. 


    Anonym (Kritisk förälder) skrev 2024-06-22 23:59:42 följande:
    Nej, det skriver jag inte. Läs trådstarten en gång till. 

    Du skriver: utan att ha haft den minsta kontakt med oss föräldrar.

    Är du inte föräldern? Varför då skriva att de inte kontaktat er innan de tog barnen?
Svar på tråden Är det verkligen rimligt att SOC bara kan omhänderta barn hur som helst?