Inlägg från: Anonym (TS) |Visa alla inlägg
  • Anonym (TS)

    Hur börja spara pengar?

    Jag och min sambo behöver verkligen se över vår ekonomi. Vi har nästan 70 000:- tillsammans efter skatt (lön, barnbidrag, underhållsstöd och omvårdnadsbidrag) men vi har inget utrymme för sparande och vi vet inte vart pengarna tar vägen. Vi är sex personer i familjen. Jag köper sällan/aldrig kläder till mig själv, en vän som är frisör klipper och färgar håret åt familjen gratis. Jag går aldrig på husvårdsbehandlingar, fixar naglarna eller liknande. 
    Vi bor i en villa som vi tagit lån till. Har en bil årsmodell 2015 som det är lån på samt en gammal skruttig bil som sambon kör med till jobbet. Har gratis service, lagar dem billigt etc då sambon jobbar på auktoriserad verkstad. 
     
    Vi reser aldrig, åker aldrig på semester inom Sverige heller, men drömmen är ju att ha en buffert, kunna resa utomlands etc. Vi har sparkonton till barnen låsta i deras namn dit vi lägger ca 500:-/mån men inget eget sparande. 
    Vi har inte heller stora krediter som slukar pengar varje månad utan huslån, billån, CSN samt telefoner som vi har avbetalning på. 
     
    Pengarna bara flyger iväg. Vi har ett matkonto som vi fyller på varje månad med 9000:- och det räcker inte. Vi lägger minst 2000:- var utöver det. Detta täcker allt som går att köpa på Ica. Mat, hygienartiklar etc. 
    Vi har Netflix, viaplay, game pass till xbox, jag har två olika poddar och lokaltidningen som jag betalar för att kunna läsa. Alla barnen har telefoner med abonnemang som betalas och avbetalas. 
     
    Vi lever inte i lyx skulle jag säga. Vi har däremot ett enormt matsvinn och slänger mat för flera tusen varje månad. Flera barn med diagnoser som är selektiva i maten och matlådor som görs hinner bli gamla och slängs. Har svårt att få till en bra planering kring matkostnaderna. 
     
    Pengarna försvinner i småkostnader hela tiden.  Förra månaden gick ca 2500:-/var till lunch på jobbet och hämtmat hem. En aktivitet med barnen kostar lätt 500-1500:- beroende på vad man gör när vi är så många. 
     
    Vart börjar man för att se över ekonomin? Vilka utgifter drar man in på?
    Hur går man lättast tillväga?
  • Svar på tråden Hur börja spara pengar?
  • Anonym (TS)
    Anonym (Mannen) skrev 2024-06-21 01:49:39 följande:

    Har ni Swedbank så finns utgiftskollen där ni kan se sammanställning per månad över vad ni spenderar pengar på. 


    Sambon har Swedbank, jag har Handelsbanken. Men båda har samma funktion. Blir dock inte helt rättvisande. För över till t ex barnens konto varje månad och för tillbaka till kontot som är kopplat till mitt kort när man ska handla något. Då räknas detta först som en utgift och sedan som en inkomst.
    Dexter dot com skrev 2024-06-21 06:05:41 följande:

    Men varför äter ni ute på lunchen om ni kastar rester? Skippa hämtmat och ta med matlåda till jobbet så spar ni ju en hel del. Köp råvaror när det är billigt och planera matsedeln efter det. Frys in rester och ha en dag i veckan då ni äter pyttipanna eller gör paj,omelett/pastasås på resterna.


    Bra fråga. Är inte alltid det blir matlådor. Oftast lagar vi flera olika rätter till barnen som ska vara special och vill vi ha matlådor behöver vi laga en specifik rätt och göra lådor av det.
    Anonym (Va) skrev 2024-06-21 09:34:10 följande:

    Ni spenderar stora summor på mat! Varför tar ni vuxna inte med er matlådorna som lunch? Där har ni svinn som heter duga med dubbel kostnad! Hämtmat max en gång i månaden.

    Sedan måste man inte hålla på med aktiviteter varje månad heller. Spara sånt till lovtider.

    Misstänker att ni lätt kan göra er av med en del abonnemang också av de ni räknar upp. Vanlig TV räcker en bra bit och det är bra att lära sig leva utanför skärmarna också, inkl spelande.

    Sätt undan sparande i början av månaden med autogiro och det som är kvar får ni klara er på.

    Se över era utgifter mha bankappen. Jämför abonnemangspriser på ALLT, alltså även internet, försäkringar, allt som kostar.


    Ja, maten är en stor utgift varje månad. 

    Vi känner en press kring aktiviteter där barnen är på och vill göra saker och folk i vår omgivning gör saker i princip dagligen med sina barn. Det drar snabbt iväg i kostnader, även om vi försöker hålla nere genom att t ex ta med mat eller picknick dit vi ska. Vad för typ av "gratis" aktiviteter gör ni? Har du något tips?

    Försäkringar vill vi absolut inte byta då det ofta leder till att barnförsäkringar t ex tappar sitt värde och det blir klausuler om allt möjligt. Därför har vi alla försäkringar i samma bolag som barnens försäkringar utifrån att vi då får mängdrabatt. 
    Internet går inte att välja på, vi bor i ett område som har en egen internetförening och det finns inget fiber indraget. Vi ska absolut se över abonnemang och liknande.
    Anonym (Jojo) skrev 2024-06-21 09:47:47 följande:

    TS, inser du att du själv redan satt fingret på den stora boven? Ni behöver hitta ett mer ekonomiskt sätt att hantera maten. Då skulle ni spara massor.

    Med tanke på att flera av era barn (hur många har ni?) har npf tänker jag att ni föräldrar nog har en hel del sådana drag också och att det kan vara därför ni har svårare än andra att få till matplaneringen och komma ihåg att äta upp rester innan ni lagar nytt. Så sök efter tips som funkar för personer med npf, är mitt råd!

    Och var lite striktare med barnen där det går. Att väldigt många maträtter inte funkar är en sak, men måste de ha så mycket dyr mat? Om det finns sju maträtter som brukar duga så erbjud de billigaste alternativen av dessa och säg nej till de dyraste.


    Absolut. Jag tänker absolut att vi har diagnoser vi vuxna också. Min sambo har mest troligt add och väntar på utredning. Han har ingen motor, svårt med struktur, rutiner osv. Så ska det göras matlådor är hela ansvaret mitt. Är han som lägger stora pengar på utemat främst. Han glömmer matlådan i princip varje dag när han åker till jobbet och han kan inte planera måltider så dert slutar med att han beställer hämtmat till middag. Däremot är han mer ekonomisk än mig. Han har sparkonton till barnen och en buffert till sig själv, han sköter vårt gemensamma huskonto dit vi för över pengar för gemensamma avgifter avseende huset. När han handlar jämför han priser och kan typ vilka matvaror som är lägst i pris. Han har råd med plötsliga utgifter. Han har flera olika konton han kan ta ifrån, men vi har inget gemensamt sparande.

    Jag själv har adhd deluxe, ingen diagnos och känner inte heller att jag behöver en utredning. Men, är förmodligen utbränd och konstant stressad. Jag står för all struktur i hemmet, alla rutiner osv och har behov av att ha det själv. Jag "piskar på" alla andra. Påminner, stöttar, motiverar osv. Gör matscheman som sambon inte följer för han kan inte laga mat så den maten som köpts utifrån planeringen blir gammal och förstörd. Däremot är jag urusel med pengar. Alla pengar jag har rinner som sand ur min hand. Direkt jag har pengar på kontot så handlar jag upp dem. Men det är oklart på vad. Jag kanske köper frukost till jobbet, äter lunch med en kollega, köper ett wienerbröd på ett café, småköp som barnen vill ha godis, leksaker etc som de vill ha i butiken. Har svårt att säga nej till sånt. Men ofta så är det något jag behöver. Har varit utan pengar så länge så att när jag väl får pengar över köper jag den där ansiktskrämen som varit slut 2 månader, ett par nya jeans då det är hål i mina eller en ny mascara. Jag betalar stora summor varje månad i parkeringsböter mellan 1000-2000:- för att jag glömmer lägga upp parkeringstillståndet i fönstret eller betala parkeringsavgiften. Är däremot tacksam att jag inte köpt på kredit Klarna och liknande utan alltid betalat sakerna direkt. Men jag har noll kronor sparat och sambon får ofta swisha mig pengar varje månad för att tanka bilen osv. Lyckades spara ihop en buffert på nästan 30 000:- för ett par månader sedan, men då gick bilen sönder flera gånger. Punktering, sen något med intercoolern, ett nytt batteri till start-stopp funktionen osv och snabbt var de pengarna slut.
  • Anonym (TS)
    Anonym (Anna) skrev 2024-06-21 11:13:00 följande:

    Hur mycket har ni i räkningar om man inte räknar med maten? Angående parkeringsböter sått en lapp på ratten med typ röd text parkeringsskiva, förhoppningsvis hjälper det. 


    Vi sätter in 9000:-/var till vårt huskonto. Det täcker huslån, driftkostnader såsom el, fjärrvärme, sopor, vatten/avlopp, hemförsäkring samt förskoleavgift. Sedan 4500:-/var till matkonto för att handla på Ica.

    Sedan har jag ca 9000:- i övriga räkningar såsom försäkringar, telefoner, studielån, fackavgift, billån, månadspeng till barnen etc. Sambon har inte lika mycket som jag. Har ingen fast summa men han har ingen studielån, billån t ex. Han har försäkringar, telefoner, fackavgift och liknande. 

    Utöver detta så är återkommande kostnader som inte är fast varje månad kostnader för bil såsom drivmedel (ca 2000:-/mån, skatt ca 150:-/mån, reparation, service etc. 
  • Anonym (TS)
    EpicF skrev 2024-06-21 12:25:44 följande:
    Och varför kan ni inte laga matlådor av den "speciella" mat barnen har? Jag antar att det är sådan mat ni alla kan äta. 
    Anonym (TS) skrev 2024-06-21 10:51:16 följande:
    Jag kanske köper frukost till jobbet, äter lunch med en kollega, köper ett wienerbröd på ett café, småköp som barnen vill ha godis, leksaker etc som de vill ha i butiken. Har svårt att säga nej till sånt. 
    Då kan du inte ha pengar på ett konto eller kort. Ha kontakter istället. Och ha enbart en liten bestämt summa du kan använda till vad du vill under veckan, ex 1000kr. Är de pengarna slut på onsdagen så har du inge pengar mer den veckan. 

    Har man inga pengar är det lättare att sägs nej till barnen. 
    Det gör vi ibland. Men det är ganska enformigt att äta korv och köttbullar eller nudlar varje dag. 

    Det tipset ska jag ta till mig. Går dock inte att leva på kontanter idag. Nästan inga butiker tar kontanter längre.
  • Anonym (TS)
    Kvittning skrev 2024-06-21 19:35:14 följande:
    Lite liknande hos oss och vi har liknande inkomster. Här är mina tips:

    * ha egna konton och kort som används till egna saker. Egna saker är kläder smink, hygienartiklar som inte går att köpa på Ica, utemat, eget sparande och annat som inte båda har nytta av. Förslagsvis att ni för över 5000 var per månad till era egna konton. Totalförbud att köpa eget på det gemensamma. 

    * ha ett gemensamt kreditkort med kredit på så mycket som ni tycker är rimligt att klara er på för en månad. Sätt det inte överdrivet snålt men ändå så att ni om ni använder upp hela krediten så har ni inga problem att betala det när räkningen kommer utan att ta från sparkonto.

    * gällande parkeringsböter så skaffa elektronisk p-skiva (har inte det men har fått tips då jag har samma problem med att glömma lägga upp skivan) eller lägg skivan i knät. Min erfarenhet är att någon gång i bilen på väg dit man ska så kommer man på att man inte ska glömma skivan, när jag gör det så lägger jag den i knät så går det inte att missa när man kommer fram (testade att lägga den i fönstret tidigare men hände att den åkte ned på golvet I någon rondell så det gör jag inte längre).

    * ha flera sparkonton till olika saker. Vi har 2, ett för allmän buffert och ett för resor. Vet de som har fler men två räcker för oss (Sedan har vi egna också, men två gemensamma).
    Vi har aldrig haft gemensamma konton. Sambon har sina konton i en annan bank än mina och vårt huskonto är på sambons bank och det är ett konto jag inte kan se. Ingen av oss vill ha gemensam ekonomi på det sättet. 
    Anonym (Spar i början av månaden) skrev 2024-06-21 21:26:55 följande:

    Om du inte vill göra en utredning så kan ju ingen tvinga dig, men du skulle behöva hjälp med strategier kring din ekonomi utifrån dina svårigheter. Om din man inte fanns så skulle din ekonomi braka ihop på ett par månader. Samma med din man, han skulle också behöva hjälp och strategier för att kunna fixa middag mm.

    Ni behöver professionell hjälp, allmänna råd som ni får här kommer inte hjälpa er då de inte är anpassade för er.



    Vart kan man gå för att få professionell hjälp kring ekonomin? Jag vill inte gå till kommunens skuld- och budgetrådgivning då en av mina vänner jobbar på samma arbetsplats (med andra arbetsuppgifter).
  • Anonym (TS)
    EpicF skrev 2024-06-22 12:49:29 följande:
    Det är tyvärr kommunens skuld- och bugdetrådgivning man vänder sig till. 
    Det kommer inte ske. Finns det inte online eller liknande?
  • Anonym (TS)
    Anonym (Anna) skrev 2024-06-22 13:41:57 följande:

    Med tanke på att ni har ganska separata ekonomier så undrar jag hur mycket var och en har i inkomster?


    Sambon har ca 38 000:- efter skatt inkl. barnbidrag etc. 
    Jag har ca 31 000:- efter skatt inkl. barnbidrag etc.
  • Anonym (TS)
    Jemp skrev 2024-06-23 09:06:45 följande:

    Varför betalar bara du månadspeng till barnen? Varför står du för egna lån men han inte för egen utelunch när han väljer bort matlådan.

    Börja med att göra en budget, och gå tillbaka några månader för att se var pengarna försvinner. Skriv ner allt, justera budgeten så den är rimlig att leva efter men inte så pengarna rinner iväg. För över sparpengar i början av månaden.
    En del verkar du ju ha koll på, men överlag verkar ni ju ha stora problem med att inte begränsa er ekonomi. 


    Matsvinnet behöver ni ju också göra nåt åt. Sluta köpa på avbetalning, sök hjälp för dina problem följt av npf, hitta strategier för att inte bränna flera 1000 på parkeringsavgifter, sluta småköpa mat etc ute. Sätt upp regler för när ni köper vad till barnen. 


    Ja, det är ett frågetecken såklart. Jag har inga låna/avbetalningar förutom billån, abonnemang och studielån. Jag betalar månadspeng till två av barnen och sambon till två. Han betalar sin utelunch och jag min. Däremot blir det mycket småköp. 

    Senaste månaden(24/5-25/6) har sett ut såhär utöver räkningarna:
    Tankat 200:-
    Swishat kollega för present för tre kollegor som ska sluta 60:-
    Lunch 85:-
    Parkering 40:-
    Mc Donald's 105:- (till mig)
    Pizzeria 149:- (till barnen)
    Parkering 20:-
    Fixa stenskott på bilen 100:-
    Viaplay 149:-
    Xbox game pass 155:-
    Parkering 44:-
    Clas ohlson (vattenkanna, bubbelleksak, laddkabel, ekotipsets mirakelmedel, trasor) 445:-
    Normal (shampoo, hårinpackning, lite lördagsgodis) 145:-
    Kapp Ahl (sommarkläder till barnen) 443:-
    Godisaffär 49:-
    Ica Maxi 390:-
    Apoteket 428:- 
    Tanka bilen 899:-
    Lunch 156:-
    Glassbilen 627:-
    Lördagsgodis 103:-
    Nytt piercingsmycke till dottern 111:-
    Tanka dunk till gräsklipparen 350:-
    HM (svarta shorts till skolavslutningen) 149:- 
    Pressbyrån på sjukhuset 102:-
    Swish vid loppis totalt 350:- 
    Parkering 20:-
    Parkering 32:-
    Apoteket 149:-
    Kiosk (glass till familjen) 140:- 
    Ica Maxi 687:-
    Parkering 7:-
    Mc Donalds 111:-
    HM (BH utan band till dotterns bal, nya underkläder till mig och dottern) 997:- 
    Parkering 15:-
    Parkering 21:-
    Tanka bilen 300:-
    Ica Maxi 996:-
    Parkering 21:-
    Parkering 21:-
    McDonalds 445:-
    Fika till kalas 122:-
    Inträde lekland 375:-
    Lördagsgodis 120:-
    Parkering 40:-
    Mat vid aktivitet med barnen 288:-
    Ica Maxi 306:-
    Middag med jobbet 409:-
    Tandläkaren för mig 1531:-
    Det är totalt 13 007:-

    Skulle kunna spara in en del på utemat t ex. Men har svårt att se hur jag skulle spara på övrigt. Kom med tips.
  • Anonym (TS)
    Jemp skrev 2024-06-27 14:51:54 följande:

    Gick du alltså back förra månaden?
    Hade du gjort alla dessa inköp även om du inte hade pengar på lönekontot?
    Är dealen att ni betalar alla kläder till barnen, och får de månadspeng därefter? Vad ska deras månadspeng räcka till?
    Hur är dina privata räkningar fördelade?

    Beroende på hur man väljer att se det skulle det ju gå att kapa alla utgifter ovan, utom tandläkare och transport till jobbet. Mat, schampo och städ kan ju vara nödvändigt men det kan hända att det blir tydligare och mer lättplanerat för er att öka matbudgeten (om ni ständigt drar över) och inte ta av övriga pengar till det. 


    För att få till en bra budget och ekonomi ligger ju lämplig nivå någonstans mellan noll och ovanstående. Ni har ju inte dåliga inkomster, så en utflykt och lite kläder borde ju få plats. Svårt för mig att säga hur nödvändig respektive post varit, men 1000kr på glass och godis (utöver mataffär) och mycket utemat är ju de tydligaste. 


    Jag har två barn, brukar budgetera 
    500 nöjen (tex lekland)
    500-1000 kr kläder och andra behov för barnen
    2000 kr shopping för mig (kläder, nöjen osv)
    500 kr uteluncher, kioskköp etc 

    Alltså runt hälften av vad du lägger, när jag räknar bort mat och bil. Tycker jag lever bra och kan unna mig rätt mycket. 


    Ja, jag gick back. Sambon fick skarva innan löning.
    Barnen får lite olika i månadspeng beroende på ålder. Allt från 100-300:-, de får handla vad de vill för pengarna. Vi betalat allt de behöver såsom kläder, mat, lördagsgodis och aktiviteter. Vill de ha något speciellt t ex ett nytt spel får de önska sig i present till födelsedag eller julklapp eller spara ihop till.

    Glassen från glassbilen t ex räcker ju i flera månader. Så slår man ut det per månad blir det inte så mycket. Vi köper dessutom bara under sommaren därifrån.
    Anonym (Jojo) skrev 2024-06-27 16:13:48 följande:
    Ett mycket konkret tips: bunkra upp med glass när du är på Ica Maxi istället för att köpa från glassbilen.

    Jag blev lite chockad först över att du köpt så mycket glass på en gång, men sedan kollade jag deras priser och insåg att de inte ger en så värst mycket för den summan. Det är mycket billigare i matbutiken. 

    Glassbilen handlar vi från en till två gånger per sommar för att barnen tycker det är en kul grej. Övrig tid på året handlar vi inte där. Så det blir en snittkostnad på 80:-/mån ungefär. 
Svar på tråden Hur börja spara pengar?