Inlägg från: Anonym (Trött mamma) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Trött mamma)

    Otroligt rastlös snart 6-åring

    Min son har alltid varit "mer" än de flesta andra barn. Han är fantastiskt social, smart och uppfinningsrik. Kramgo och säger så gulliga saker. Samtidigt är han otroligt rastlös och viljestark. Det måste hända saker hela tiden och han vill ha ständig underhållning, annars blir det tjat tjat tjat eller att han beter sig illa på andra sätt. Om vi säger nej så struntar han ofta fullständigt i det och gör som han vill ändå. T.ex tar en glass ur frysen, så vi måste handgripligen ta den ifrån honom vilket såklart leder till ett utbrott. Åker vi iväg för att göra något kul så har han väldigt svårt att sköta sig. Han är inte still, han väntar inte, kan springa ut i gatan etc. så man får ständigt vara på sin vakt vilket är påfrestande. Hans svårigheter har blivit extra tydliga sedan lillebror kom som är mycket lugnare. 


    Någon som har det liknande? Har ni några råd hur man bemöter dessa beteenden? Låter det som att han har någon diagnos? Vi kommer såklart söka hjälp om det visar sig att det inte kommer funka för honom när han börjar skolan efter sommaren. 


    Här är några saker som beskriver hans beteende och personlighet sedan han var liten:
     
    - när han var ca 1-4 år så klättrade han på allt, upp på borden, fönsterbrädan och diskbänken. Tog man ner honom klättrade han bara upp igen, han var som en duracellkanin.
     
    - när han var 1-2 år drog han ner allt han kom åt, det gick inte att ha något på borden eller diskbänken som han inte fick ta såsom prydnader. (Lillebror gör inte så, han lyssnar dessutom ofta om man säger nej vilket storebror aldrig gjorde)
     

    - fram till 4 års åldern sprang han iväg när vi var ute så man fick springa efter honom hela tiden och ständigt passa.
     
    - han kunde öppna de flesta barnsäkra spärrar redan i ettårsåldern
     
    - han vill ha underhållning hela tiden, antingen att man leker med honom eller spela tv-spel/ kolla på tv.
     
    - han kan få utbrott då han skriker, smäller i dörrar eller i värsta fall springer ut eller slår sig själv. Det händer oftast när han är trött.
     
    - alltid haft väldigt svårt att komma till ro och somna på kvällen. Men när han väl somnat så sover han som en stock.
     
    - han pratar ständigt. Helt oblyg för nya människor (båda vi föräldrar är ganska tillbakadragna så det har han definitivt inte fått från någon av oss)
     
    Etc...
  • Svar på tråden Otroligt rastlös snart 6-åring
  • Anonym (Trött mamma)

    Ja, vi pratar alltid med honom innan vi ska iväg och försöker vara så tydliga det bara går. Förklarar hur viktigt det är att han lyssnar och håller sig nära oss eftersom det kan vara farligt om han springer iväg, att vi kan tappa bort varandra, han kan bli påkörd etc. Vi förklarar också att om han inte lyssnar så kommer han inte kunna följa med på roliga aktiviteter nästa gång. Han lovar att sköta sig men det glöms bort snabbt. Ofta kan det i och för sig vara att han är relativt lugn på vägen dit, dock ständigt tjat "när är vi framme". Det blir också att vi föräldrar får säga till honom hela tiden, typ "akta, nu var du på väg ut i gatan" etc. Jag upplever att det blir svårt när det är mycket intryck, han blir liksom överstimulerad och får jättesvårt att vara still och hänga med. När det blir så börjar han istället t.ex reta sin lillebror, hoppar fram och tillbaka eller står för nära bilvägen trots att vi säger gång på gång att han inte ska göra så.

    Konsekvenserna blir att vi låter bli att göra något kul nästa gång eftersom det blir för jobbigt, vilket ju är tråkigt för hela familjen. Det kan också bli att han inte får följa med på saker nästa gång. Som när han betedde sig riktigt illa en gång i affären, då fick han inte följa med mig dit på flera veckor och jag förklarade varje gång varför. Tror det faktiskt hjälpte, för han har skött sig mycket bättre i affären sedan dess.

  • Anonym (Trött mamma)

    Just det, när det gäller det här att han vill ha underhållning så är det inte så att vi leker med honom hela tiden, det har vi varken tid eller ork med. Vi förklarar att vi är vuxna och behöver göra andra saker. Ibland kan han hjälpa till med hushållssysslor och vara jätteduktig. 
    Men ibland blir det istället att han tjatar och tjatar, det är sååå tråkigt, ingen vill leka med mig etc. Eller så hittar han på hyss, hämtar saker han inte får i kylen, börjar bråka med lillebror eller liknande. Det är det som blir så jobbigt, att det känns som att man måste hitta på någon aktivitet till honom hela tiden för att det ska bli lite lugn och ro.

  • Anonym (Trött mamma)

    Han har svårt att sitta still på samlingen på förskolan, så fort han tycker det är tråkigt så blir det svårt. Vi har haft möte med förskolan om detta. Han kan dock sitta still länge och t.ex pyssla eller leka med lego.

    Vi tog upp detta med BVC men just då satt han så lugnt och fint och ritade så de tyckte inte det verkade brådskande med utredning. Men de ser ju inte hur han är i vardagen...

  • Anonym (Trött mamma)

    Aliona: tack för konkreta råd!

Svar på tråden Otroligt rastlös snart 6-åring