Inlägg från: Anonym (HejPåDigFanny) |Visa alla inlägg
  • Anonym (HejPåDigFanny)

    Tips tack!! Ang ta bort blöja helt

    Vi har en tjej som fyller 4 i höst. Hon har länge varit van pottan och går dit och kissar hela tiden, förutom på natten då hon har blöja.

    Problemet är att hon vägrar att bajsa på pottan eller toaletten och har själv sagt att hon är rädd för det, och vi har nu försökt med alla tips från andra och även från BVC. Allt från belöningar till inga belöningar, till att pausa och inte bry oss i att ens försöka få henne att bajsa på pottan, till att försöka igen, och nu är vi här, ett år senare och hon vägrar. Inga tips funkar med henne, hon vägrar och känner hon att bajset är påväg när hon sitter på pottan så flyger hon upp och håller sig tills hon får en blöja. Ibland tar hon en blöja i smyg fast att jag berättat att hon absolut inte behöver smyga med det. Hon kan hålla sig en hel dag tills hon får nattblöjan, då kommer hon ut på kvällen och berättar att hon bajsat. 

    Nu funderar jag på att helt enkelt plocka bort blöjan helt och hållet? Att hon inte har något val? Eller hur länge ska man hålla på och vänta in henne? Det händer ju aldrig.. Jag tror ju att när hon väl gjort det på pottan  så kommer det lossna... 

    Tips mottages tacksamt!

  • Svar på tråden Tips tack!! Ang ta bort blöja helt
  • Anonym (HejPåDigFanny)
    MsM84 skrev 2024-06-05 22:20:37 följande:

    Du har risken att hon får problem med förstoppning för hon håller sig om du tar blöjan. Dessutom behöver hon väl blöjan på natten? 

    Min äldsta ville inte heller sluta bajsa i blöjan. Han fick börja bajsa i blöjan inne på toaletten och då släppte det snabbt för honom. Planen var stegvis: först bajsa i badrummet, sen sitta på toaletten och bajsa, slutligen klippa hål i blöjan och sitta på toaletten och bajsa. Alla steg behövs kanske inte men möjligheten finns.


    Jo jag vet, därför jag frågar om råd, eftersom hon blivit förstoppad en gång tidigare.
     
    Hon vet att hon ska vara inne på toaletten och bajsa, men det är inget som fått henne att gå själv över till potta eller toa. Däremot har vi aldrig provat att klippa hål i blöjan?? Det ska jag nog prova 

    För som det är nu så har vi provat alla steg men tar minst tre steg tillbaka hela tiden. 

    Sa ni det till han då, att nu är hålet stort eller visste han inte om hålet?
  • Anonym (HejPåDigFanny)
    Anonym (Rädd dottet) skrev 2024-06-06 12:21:47 följande:
    Vi berättade att vi klippte hål, och visade hur litet det var. I början kom ju inget ut genom hålet. När vi gjorde det större och större visade vi inte hålet varje gång med hon visste att det fanns ett hål där.
    Första hålet var svårast för henne. Då var det nog bara någon cm stort, men mentalt var det jobbigt. Sedan gick det ju bra att bajsa med hål och storleken nämndes inte.

    Se till att barnet sitter på potta/toa med blöjan på, inte bara befinner sig i badrummet.

    Vi hade också en sån toasits med stege upp till sätet så benen kunde vara på stegpinnen. 
    Ja, men hon är lika rädd med blöjan på om hon sitter på pottan eller toan :(  hon har alltid fotstöd. Ska prova hålet 
Svar på tråden Tips tack!! Ang ta bort blöja helt