Anonym (ute) skrev 2024-06-03 14:23:20 följande:
Du gör som du vill.
Man kan välja att ge även om man inte får tillbaka. För att man vill ge. Eller så ger man bara det man får tillbaka, som ett slags byteshandel.
Om du aldrig hade bra kontakt med henne när hon bodde hemma så är det väl troligt att hon inte ser dig som en nära person, utan bara mammas nya.
Nej någon byteshandel är det inte, jag har alltid gett henne mycket för jag ville det. I julas fick hon bla en splitterny laptop då hon kommer börja studera på universitet och behöver dator. Mammas nya tror jag inte heller på då vi har varit tillsammans i 10 år? :) hon har lite speciell introvert personlighet, hon berättade hennes kille tyckte också det var svårt att prata med henne. Som styvpappa kommer man ju inte lika nära som en pojkvän. Som jag skrev tidigare har hon aldrig haft en pappa, jag är den enda pappa hon har.
Jag frågade chat gpt och fick följande svar, se nedan. Speciellt punkt 3, 4 och 7 får jag nog titta på. Tyvärr är jag pessimistisk och tror inte det kommer fungera men jag ska försöka.
Det kan vara en utmanande och känslomässigt påfrestande situation när din vuxna styvdotter inte vill träffa dig. Här är några steg du kan ta för att försöka förbättra relationen:
1. **Förstå orsaken**: Försök att förstå varför hon inte vill träffa dig. Det kan vara svårt att få ett direkt svar, men försök att tänka på möjliga orsaker, som tidigare konflikter, missförstånd eller hennes egna personliga problem.
2. **Öppen kommunikation**: Om det är möjligt, försök att ha en ärlig och öppen konversation med henne. Försök att inte vara defensiv och lyssna noga på vad hon har att säga. Förklara dina känslor utan att lägga skuld på henne.
3. **Respektera hennes gränser**: Om hon behöver tid och utrymme, respektera det. Pressa henne inte att träffas om hon inte är redo. Låt henne veta att du är där för henne när hon är redo att prata eller träffas.
4. **Bygg förtroende**: Försök att bygga upp förtroende genom små, positiva interaktioner. Visa att du bryr dig om henne och att du vill ha en positiv relation. Detta kan ta tid, men konsekventa, vänliga handlingar kan göra stor skillnad.
5. **Gemensamma intressen**: Om möjligt, försök att hitta gemensamma intressen eller aktiviteter som ni båda tycker om. Detta kan vara ett bra sätt att spendera tid tillsammans utan att det känns tvingat eller obekvämt.
6. **Få hjälp om det behövs**: Om situationen är mycket svår eller om du känner att du inte gör några framsteg, kan det vara till hjälp att söka professionell hjälp. Familjeterapi kan vara ett bra sätt att få stöd och vägledning för att hantera komplexa familjedynamiker.
7. **Var tålmodig**: Relationer tar tid att utveckla och reparera. Var tålmodig med processen och ge både henne och dig själv tid att anpassa er och bygga en starkare relation.
Kom ihåg att varje familjesituation är unik, så det som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan. Det viktigaste är att visa att du bryr dig och är villig att arbeta för att förbättra relationen.