Inlägg från: Anonym (Övervikt är inte livsfarligt) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Övervikt är inte livsfarligt)

    Vad är huvudorsaken till den ökade övervikten i samhället

    Anonym (Kalle) skrev 2024-06-02 17:49:48 följande:

    I Sverige lider 51% av alla vuxna av övervikt. Det dödar långsamt och försämrar livskvaliteten avsevärt. Vi pratar om flera miljoner människor till antalet.

    När det kommer till bulemi och anorexi så lider 3% av unga kvinnor mellan tonåren och ca 30år av detta. Det är en farligare sjukdom eftersom den kan gå snabbare än fetma. Men vi pratar om att nästan 300 i Sverige som behöver tvångsvård vilket motsvarar 0,003% av Sveriges befolkning.

    Så även om anorexi och bulemi är mer extrema ätstörningar så gör skillnaden i antal att fetman är ett mycket större hot för folkhälsan. Vårdens kostnader för dessa folkhälsoproblem går inte heller att jämföra. Kostnaderna för fetma är väldigt höga och ökar varje år.


    Men lugna ner dig. Övervikt är inte farligt. Inte skadas man av ett BMI mellan 25 och 30! I alla fall inte om man rör på sig och tränar. Eller är asiat, de får diabetes vid väldigt låg övervikt.
    Själv har jag ett BMO över 30 och är trots det friskare än de flesta jag känner. Jag har inga hälsoproblem. 55+ är jag. Har ingen värk i kroppen. Tränar och rör på mig en timme varje dag. Bra kolesterol, blodtryck och lågt långtidsblodsocker. 


    Vi blir tyngre och lever längre. 


    Jag tror man överdriver riskerna med övervikt och fetma.

    Men det finns ju gränser, när man inte längre kan röra sig är man för överviktig.  Själv går jag 6-8 km per dag enligt telefonen och cyklar till jobbet. 


    Det som är farligt är att ha dålig muskelstyrka och låg kondition, det kan man ha även vid ett lågt BMI. 

  • Anonym (Övervikt är inte livsfarligt)
    Anonym (Py) skrev 2024-06-03 10:43:28 följande:

    När det gäller barn, är jag övertygad om att bristen på rörelse spelar enorm roll. Jag växte själv upp i en tid när Skogaholmslimpa och fruktkräm stod på menyn i var mans hem. Vi köpte godis på chokladbollar på rasterna i högstadiet. Vi petade inte heller i maten. Men vi rörde oss. Vi gick eller cyklade till skolan och var ute och fördrev tiden. Min dotters åttaåriga kompisar körs i lådcykel, eller så står de på pappas elsparkcykel. När barnen lämnat lekparksålder, ser jag ytterst sällan barn ute och rör på sig, förutom till planerad aktivitet. Därför blev jag så glatt överraskad igår när jag såg ett gäng killar i 10-12-årsåldern och sprang runt och lekte kull. De var högljudda och lite våldsamma mot varandra, men de rusade runt som dårar. 

    Skulle barnen äta så lite som rörelsen kräver, hade de sannolikt varit vrålhungriga tänker jag. 

    Jag tänker också att kvaliteten på maten påverkar mer än vi tror. När jag var liten fanns inte många alternativ till färdigmat. Idag finns det en färdigrätt för allt. Man behöver inte ens koka egen béchamelsås. Det finns på tetra.  


    Ja, dagens barn lider inte bara av obesitas utan också av sarkopeni, muskelförtvining! Det är nog värre med sarkopenin, än vikten! Förr var det vara 80-åringar som led av sarkopenin men nu finns det åttaåringar. 
  • Anonym (Övervikt är inte livsfarligt)
    Agda90 skrev 2024-06-05 16:29:27 följande:
    Till skillnad från dig har jag tagit del av en studie där man hade gjort hälsoundersökningar på x antal sumo brottare.
    Deras värden låg perfekt. Det var däremot när deras aktiva karriär var över som värdena ändrades till ohälsosamma. 
    En person som har övervikt kan vara mer hälsosam än en som är smal. 
    Det finns många studier som stödjer det, att personer med övervikt lever längre. Ett BMI kring 27 verkar vara optimalt, då har man lite reserver och klarar en rejäl sjukdom lättare om man skulle drabbas.
  • Anonym (Övervikt är inte livsfarligt)
    Anonym (Rico) skrev 2024-06-06 14:36:14 följande:

    Nej, det du inte förstår är att de flesta som dör gör det när de är över 80. Därför blir statistiken som de blir.


    För alla åldrar under 80 har man lägst dödsrisk med BMI mellan 20-25.

    Tror du verkligen att all vetenskaplig expertis rekommenderar BMI mellan 20-25 om det vore dåligt?


    Det är inte sant det du påstår . Flera experter anser att hälsosam BMI bör höjas, eftersom det visar sig att de med BMI mellan 25 och 30 lever längre än normalviktiga . 
  • Anonym (Övervikt är inte livsfarligt)

    Jag tror grundorsaken till barnens ökade övervikt är att föräldrarna inte tar sitt ansvar. Om föräldrar lagar god och nyttig mat till sina barn, ser till att de äter frukt och grönt och rör på sig minst en timme, helst flera timmar varje dag, då kommer inte barnen att bli överviktiga och feta. 


     

Svar på tråden Vad är huvudorsaken till den ökade övervikten i samhället