• Spucks

    Adhd-diagnosernas ökning?

    Jag tror det beror på olika saker. Delvis är livet idag tuffare för personer med ADHD (och autism), eftersom det är många fler intryck hela tiden. Personer som för kanske 50 år sedan inte hade haft (större) problem, har det nu, eftersom de är överansträngda - hjärnan klarar inte av alla intryck.
    Sedan är jag även övertygad att mycket handlar om uppfostran. ADHD är en diagnos baserad på symptom, för än så länge är detta enda sättet. Och då beror det på hur noga man under utredningen tittar på barnet uppväxt (och hur ärliga vårdnadshavare svarar). Idag ska barnen underhållas hela tiden - massor med trådar här på FL tex. där det skrivs om att barnen måste "aktiveras". Hur många av oss 30+ har blivit "aktiverade" som barn, med vuxna som oftast tar initiativ till lek, vuxna som kommer med förslag när man har tråkig, vuxna som släpper en på utflykt efter utflykt, organiserade fritidsaktiviteter flera gånger i veckan? Och så såklart skärmar i allt längre utsträckning, i allt yngre ålder och med allt olämpligare innehåll.
    Det är inte konstigt att ett barn som växer upp på detta sättet har svårt att koncentrera sig - det behövs ingen ADHD för att få problem. Men de kan uppvisa exakt samma svårigheter som barn med ADHD.

    Och så är det även populärt med generellt mesig uppfostran. Att vuxna ger efter när barnet gnäller eller skrika osv. Inte heller konstigt att barnet då får problem med att acceptera gränser och regler och med impulskontrollen. Det KAN beror på ADHD, men även på uppfostran.

    Jag har även sett statistik för några månader sedan (vet inte var, tyvärr), där det visas tydliga skillnader på andel ADHD diagnoser i olika delar av landet. Det är svårt att tro att barn med ADHD av en tillfällighet samlas i vissa områden och knappt finns i andra. Då är det nog mycket troligare att det handlar om uppfostran och/eller själva utredningen.

  • Spucks
    Anonym (Hm) skrev 2024-05-24 14:27:45 följande:
    Va? Skärmar har ju nämnts genomgående.
    Att skärmar nämns av många som en del av problemet är inte samma sak som att man säger att det enbart beror på skärmar. Men de har säkert en del i det hela. Du kan skrika att "men så ser vårt samhälle ut idag, vi måste förberede våra barn för ett liv framför skärmen!" så mycket du vill, det bryr sig ett barns hjärna inte om. 
  • Spucks
    Anonym (Hm) skrev 2024-05-24 15:17:12 följande:
    Nä. Jag är bara skeptisk till att skärmar påverkar så mkt som folk hävdar. Just då det hävdas samma sak om böcker, tvspel, tv och videospel tidigare, av föregående generation. Och där nästa generation sagt att "men det här nya, det är inte samma sak som det du påstår".

    Att skärmtid tar tid från annan tid är ju dock en sak jag ser man kan jobba med.
    Du får gärna vara skeptisk, det ändrar dock inte hur skärmmar påverkar barns hjärnor.
    Och varför pratar du om skärmar-nu och TV/TV-spel/videospel-då? Det är väl skärmar allihop.
    AndreaBD skrev 2024-05-24 15:18:28 följande:
    Nja, det senaste där är feltänkt. Det är samma sak som att mammorna oftare röker eller att barnen oftast födds på vintern. Correlation versus causation. Dvs. det orsakas inte av detta utan det sammanfaller. Det sammanfaller att dessa barn ofta bor i sämre områden - inte för att deras problem orsakas av omgivningen, utan för att deras föräldrar/en förälder också har ADHD och då inte har så bra jobb och så bra ekonomi. Även vid rökningen är det inte direkt orsakat utan snarare röker mammorna för att de har ADHD. Ärftligheten visar sig gång på gång vara den viktigaste faktorn.

    Du har oftast mycket klokt att säga, men det vore ännu klokare att inte envisas med att framställer dina antaganden eller personliga teorier som fakta. 
    Nej, jag tänker inte fel. I alla fall inte mer fel än du. Vi gissar båda, du gissar bara annat än vad jag gör och så låtsas jag inte att mina gissningar är fakta utan är tydlig med att det är vad jag tror.


    AndreaBD skrev 2024-05-24 15:18:28 följande:
    Uppfostran orsakar inte heller ADHD, men det kan förstås göra barnets beteende värre, om man inte hanterar det på ett bra sätt. Lätt är det förstås inte. Jag har själv två vuxna barn med ADHD. Och jag hade aldrig tålt att de skulle ha betett sig illa i skolan, eller överhuvudtaget. Barn som vet detta, skärper sig. Sedan släpper de tyvärr ut en del hemma. ;) 
    Jag har aldrig skrivit att ADHD orsakas av uppfostran.
  • Spucks
    AndreaBD skrev 2024-05-24 15:46:23 följande:
    Nej, jag trodde inte heller att du menade att det helt orsakades av uppfostran. Det där är också mycket komplext, många faktorer som ingår.
    Inte helt och inte halvt heller. Jag har aldrig sagt att uppfostran på något sätt orsakar eller bidra till ADHD.
Svar på tråden Adhd-diagnosernas ökning?