• ClumsySmurf

    Förskolan arbetar inte genusmedvetet, anmäla

    Anonym (Blocket) skrev 2024-05-21 16:44:59 följande:
    Förskolan arbetar inte genusmedvetet, anmäla

    Känns underligt. Då krävs en medveten ansträngning om man ska fördela färger och stereotypiska könsroller på förskolan. Vad skulle vara syftet att tvinga in barn i någon roll? Jag tvivlar över sanningshalten också.

    genuspedagogik handlar om att lärare ska bli medvetna om sina egna fördomar och inte låta dessa vara styrande för barnens lek och lärande för övrigt. Underligt att någon i tråden tycker att fördomar ska kontrollera barnen. Denne kan inte satt sig in i frågan tillräckligt.


    läs detta

    www.skolverket.se/skolutveckling/forskning-och-utvarderingar/artiklar-om-forskning/makt-normer-och-delaktighet-en-utmaning-for-forskolan
  • ClumsySmurf
    FuckGoggleAskMe skrev 2024-05-22 18:23:08 följande:

    Fånig trolltråd. Alla i personalen känner alltså så starkt för att konservera könsroller så de bemödar sig om att  dela upp gruppen på pojkar och flickor och tvingar på dem saker? Väldigt troligt. Inte. 


    ja, men, om man får kommunens jämställdhetspris när man delar upp gruppen på pojkar och flickor och tvingar på dem saker så finns det en morot ge dem pennor i olika färger
    . 2010 skrev tidningen Förskolan om Sörskogens genusarbete, som då hade fått Huddinge kommuns jämställdhetspris.
    [...]

    - Vi har hela tiden pratat om och utvärderat vårt arbete och tyckte efter ett tag att det var väldigt grovt att dela in barnen efter kön, säger Kristin Bjerstedt.
     
     www.vilarare.se/forskolan/pa-plats/vi-ska-tillfora--inte-ta-bort/
  • ClumsySmurf
    Anonym (Elsa) skrev 2024-05-24 22:23:26 följande:

    Genuspedagogik handlar ju om hur man ser på saker. Som historian men ett barn som kommer in på ett sjukhus med sin pappa. Barnet är svårt sjukt, pappan avlider och på operationsbordet så säger kirurgen det här är ju min son. 


    Sedan börjar folk spekulera kring hur detta kommer sig? Är barnet adopterat, är det en bonuspappa som avlidit?

    Nej mamman är kirurg. Det handlar om att bli medveten om sina egna fördomar. 


    Min egna pappa blir överlycklig varje gång min son tittar på en bil? min son tittar på 100 andra saker men min pratar bara om när han rör vid en bil. Det är inget fel att min son leker med bilar, men han blir erbjuden ALLA leksaker. Om min pappa går och handlar köper han enbart bilar medan jag ger dockor, klossar, lego, godedjur, Bondgårdsdjur och så vidare. 


    Det handlar även om att utmana barn. pojkar på förskolor kan t ex aldrig ens bli tillfrågade om de vill göra en pärlplatta eller armband?. Det problematiska är att man utgår från att de inte vill. Detta resulterar ju sedan i att det inte utvecklas finmotoriskt på samma sätt. Finmotoriken är viktig och då saknar många killar detta just för att de inte tränar på detta. Det är inte biologiskt. 


    Tjejerna kanske däremot inte uppmuntras till samma typer av lekar som killarna och blir därför sämre grovmotoriskt 


    Jag gjorde pärlplattor och armband på dagis långt innan genuspedagogik var påtänkt, jag tror inte att det är sämre nu.

    Genuspedagoger har en tendens att tro att man föds som ett blankt blad (standard inom feministisk teori) att det öht existerar skillnader mellan könen på gruppnivå blir då ett bevis på påtvingade könsroller
    Om en pojke leker 80% av tiden med bilar men bara 10-15% normöverskridande så är det ett bevis på att han är begränsad av en könsroll och det är något genuspedagoger kan störa sej på det, de vill gärna styra barnen att bli androgyna
    Att vissa genusdagis slängt ut vissa könsstereotypa leksaker beror på att barnen gillar dem

    kvinnor har ju också en tendens att bete sej könsstereotypiskt så pojkarna får nog testa det mesta men vem ska uppmuntra tjejerna att bygga höga torn med klossar eller lego?
    Pedagogerna försöker erbjuda alternativa lekar, lekplatser, leksaker och utklädningskläder för att överbrygga traditionella föreställningar om könsroller.

    Under den så kallade valstunden ska barnen exempelvis uppmuntras att välja lekar som överbrygger könsstereotyper. Styrningen är i dessa sammanhang mer implicit eftersom barnen får välja bland lekar och aktiviteter som pedagogerna valt ut.

    Att inte vara öppet styrande och istället låta barn välja aktiviteter blir ett sätt att försvara sig mot kritiker som menar att genuspedagogerna är just styrande, påpekar Dolk.

    www.skolverket.se/skolutveckling/forskning-och-utvarderingar/artiklar-om-forskning/makt-normer-och-delaktighet-en-utmaning-for-forskolan

  • ClumsySmurf
    Anonym (Blocket) skrev 2024-05-25 14:15:06 följande:
    Anonym (L) skrev 2024-05-25 07:39:31 följande:

    Stackars ditt barn som säkert kommer få men för livet av att fått måla med röd färg. Att du orkar. Låter som en vettig förskola. 


    Genom att tvinga barnen till olika aktiviteter baserat på deras könsstereotyper? Varför tycker du det är vettigt?
    Genuspedagoger kan göra precis exakt samma sak när de tillskriver barnen egenskaper baserat på könsstereotyper och styr in dom i olika aktiviteter.

    Detta genusdagis luktar nyvänsterns identitetspolitik där man inte ser människor som individer
    De har garranterat marknadsfört sej som genuspedagogik brukar marknadsföras 'vi gör inte skillnad på kön', de säger en sak men gör en annan, falsk marknadsföring.

    Och så har vi detta
    de begränsar också fria aktiviteter för att ge ett sken av att de inte styr
    Under den så kallade valstunden ska barnen exempelvis uppmuntras att välja lekar som överbrygger könsstereotyper. Styrningen är i dessa sammanhang mer implicit eftersom barnen får välja bland lekar och aktiviteter som pedagogerna valt ut.

    Att inte vara öppet styrande och istället låta barn välja aktiviteter blir ett sätt att försvara sig mot kritiker som menar att genuspedagogerna är just styrande, påpekar Dolk
    Både från Island och i Gävle fick de inspiration att dela upp barnen i pojk- och flickgrupper en gång i veckan, så att pojkarna kunde träna på att tala om känslor och bli bättre på att samarbeta, bland annat genom att ge varandra massage och lyssna på lugn musik. Flickorna uppmanades att vara modiga och förskollärarna la in tävlingsmoment i deras lekar. Pojkarna och flickorna delades även upp vid matbordet, där pojkarna tränade på att vänta på sin tur och flickorna på att våga ta för sig.

    [...]

    På den tiden pratade vi om att kompensera för egenskaper som flickor och pojkar inte hade, säger Kristin Bjerstedt.


    Förskolan rensade ut barnböcker som förskollärarna ansåg förstärkte förlegade könsroller, som att det alltid var mamman som lagade mat. De tog också bort dinosaurier och barbiedockor, som ansågs för könsstereotypa.


    www.vilarare.se/forskolan/pa-plats/vi-ska-tillfora--inte-ta-bort/
    quote
  • ClumsySmurf
    Xenia skrev 2024-05-27 13:05:28 följande:
    Anonym (medalj) skrev 2024-05-27 12:48:19 följande:

    1) Japp, men vad är det som säger att just feminism är det barn ska indoktrineras i? Om vi ska hålla på och medvetet påverka barn så borde det ju åtminstone vara baserat på vetenskap och inte på ideologi eller?

    2) Nu blandar du ihop saker, frågar du svenska befolkningen om de är för jämställdhet så svarar 98-99% Ja, frågar du om de är för feminism så svarar majoriteten NEJ. Så det vore bra om du slutar låtsas som att feminism och jämställhet är samma sak, det är det absolut inte.
    Värdegrunden gäller både i förskolan och skolan. Dvs att behandla alla lika och inte tillämpa rasism, sexism, homofobi m m. 

    Du kanske tycker att man ska få lära barnen att vissa grupper är mindre värda och dem får man behandla sämre. Eller vad menar du med att man bara ska påverka "baserat på vetenskap"? Jag behöver ingen vetenskap för att veta att det är fel att diskriminera. Värdegrund baseras på värderingar, det hörs ju på namnet.

    Och skolan har alltid haft en värdegrund. Förr var den kristen, nu är den baserad på demokrati och mänskliga rättigheter. 

    Feminism innebär strävan efter jämställdhet. Eller vad tror du att feminism är?
    Skolverkets normkritiska feministiska värdegrund är samma ideologi som ligger bakom könstillhörighetslagen.

    therese malmberg och anna karin wyndhamn är också kritisk mot flummet

    www.enrakhoger.se/p/wyndhamn-glider-skolverket-pa-sanningen
    kvartal.se/artiklar/diktatorns-tankar-bakom-normkritiken-i-svenska-skolan/
    Normer, jämställdhet och intersektionalitet

    Människor har i alla kulturer och tider haft olika möjlighet till makt och inflytande i samhället och i  sina liv. Normer är något som kan forma människors livsvillkor, livsval och intressen. Ämnet  normer, jämställdhet och intersektionalitet behandlar olika maktordningar och hur de samspelar.  Ämnet belyser särskilt normer om kön som en del av dessa maktordningar

    Ämnets syfte

    Undervisningen i ämnet normer, jämställdhet och intersektionalitet ska syfta till att eleverna  utvecklar kunskaper om maktordningar och normer om kön och sexualitet samt hur dessa kan  påverka människors livsval och handlingsutrymme. Eleverna ska även ges möjlighet att utveckla  kunskaper om hur ojämställda och ojämlika maktförhållanden kan synliggöras och hanteras. På  så sätt ska undervisningen bidra till att eleverna utvecklar förmåga att reflektera över frågor om  makt och mänskliga rättigheter utifrån ett intersektionellt perspektiv.  Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om olika aspekter av  begreppet kön och hur skillnad mellan könen skapas och upprätthålls. Undervisningen ska leda  till att eleverna utvecklar förmåga att kritiskt granska hur normer, värderingar och strukturer kan  främja och begränsa människors makt att påverka sitt privatliv, sitt arbetsliv och samhället i stort.  Därigenom ska undervisningen främja elevernas personliga utveckling och deras möjligheter att  själva forma sin framtid.

    Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om olika aspekter av  begreppet kön och hur skillnad mellan könen skapas och upprätthålls. Undervisningen ska leda  till att eleverna utvecklar förmåga att kritiskt granska hur normer, värderingar och strukturer kan  främja och begränsa människors makt att påverka sitt privatliv, sitt arbetsliv och samhället i stort.  Därigenom ska undervisningen främja elevernas personliga utveckling och deras möjligheter att  själva forma sin framt

    Eleverna ska ges möjlighet att utveckla kunskaper om lagar och andra bestämmelser som gäller  jämställdhet och jämlikhet. På så sätt ska undervisningen bidra till att eleverna utvecklar  förståelse av relationen mellan grundläggande demokratiska värderingar, mänskliga rättigheter  och kön. Undervisningen ska belysa hur synen på kön har förändrats över tid och i olika  sammanhang. Eleverna ska även ges möjlighet att utveckla kunskaper om olika feministiska  rörelser och hbtqi-rörelser samt vilken betydelse dessa har haft för samhällsutvecklingen.

    Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla förmåga att använda genus- och  queerteorier samt begrepp inom området. I undervisningen ska eleverna även få söka och  värdera information samt samtala om och analysera olika aspekter av kön. Därigenom ska  eleverna ges möjlighet att utveckla ett nyfiket, vetenskapligt och kritiskt förhållningssätt till frågor  om makt, kön och sexualitet.

    www.skolverket.se/download/18.34684dd518bb68a208a31/1699606376249/Normer,%20j%C3%A4mst%C3%A4lldhet%20och%20intersektionalitet.pdf
    Gymnasieskola och kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå  Normer, jämställdhet och intersektionalitet  Människor har i alla kulturer och tider haft olika möjlighet till makt och inflytande i samhället och i  sina liv. Normer är något som kan forma människors livsvillkor, livsval och intressen. Ämnet  normer, jämställdhet och intersektionalitet behandlar olika maktordningar och hur de samspelar.  Ämnet belyser särskilt normer om kön som en del av dessa maktordningar.  Ämnets syfte  Undervisningen i ämnet normer, jämställdhet och intersektionalitet ska syfta till att eleverna  utvecklar kunskaper om maktordningar och normer om kön och sexualitet samt hur dessa kan  påverka människors livsval och handlingsutrymme. Eleverna ska även ges möjlighet att utveckla  kunskaper om hur ojämställda och ojämlika maktförhållanden kan synliggöras och hanteras. På  så sätt ska undervisningen bidra till att eleverna utvecklar förmåga att reflektera över frågor om  makt och mänskliga rättigheter utifrån ett intersektionellt perspektiv.  Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om olika aspekter av  begreppet kön och hur skillnad mellan könen skapas och upprätthålls. Undervisningen ska leda  till att eleverna utvecklar förmåga att kritiskt granska hur normer, värderingar och strukturer kan  främja och begränsa människors makt att påverka sitt privatliv, sitt arbetsliv och samhället i stort.  Därigenom ska undervisningen främja elevernas personliga utveckling och deras möjligheter att  själva forma sin framtid.  Eleverna ska ges möjlighet att utveckla kunskaper om lagar och andra bestämmelser som gäller  jämställdhet och jämlikhet. På så sätt ska undervisningen bidra till att eleverna utvecklar  förståelse av relationen mellan grundläggande demokratiska värderingar, mänskliga rättigheter  och kön. Undervisningen ska belysa hur synen på kön har förändrats över tid och i olika  sammanhang. Eleverna ska även ges möjlighet att utveckla kunskaper om olika feministiska  rörelser och hbtqi-rörelser samt vilken betydelse dessa har haft för samhällsutvecklingen.  Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla förmåga att använda genus- och  queerteorier samt begrepp inom området. I undervisningen ska eleverna även få söka och  värdera information samt samtala om och analysera olika aspekter av kön. Därigenom ska  eleverna ges möjlighet att utveckla ett nyfiket, vetenskapligt och kritiskt förhållningssätt till frågor  om makt, kön och sexualitet.
  • ClumsySmurf
    Xenia skrev 2024-05-27 16:52:53 följande:
    Men det är väl självklart att vuxna ska styra. Kaoset i skolan beror på att vuxna inte längre kan/får styra utan då blir det djungelns lag.

    "I förskolan är normen att vuxna ska styra och omforma barn mot tydligt fastställda mål."
    Det blir inte kaos i skolan om sven och göran leker mest med dinosaurier varje dag i tre månader
    Att inte vara öppet styrande och istället låta barn välja aktiviteter blir ett sätt att försvara sig mot kritiker som menar att genuspedagogerna är just styrande, påpekar Dolk.

    Barnens fria val eller att de väljer "rätt"?

    I avhandlingen synliggörs paradoxer som uppstår när barnen ska styras till att välja och göra "rätt" aktiviteter. Å ena sidan uppmanas barnen att göra egna aktiva val och å andra sidan styr pedagogerna barnens val genom att begränsa deras valmöjligheter. Samtidigt som pedagogerna försöker överbrygga könsmaktsordningen befäster de åldern som den avgörande maktfaktorn i förskolan.


  • ClumsySmurf
    Xenia skrev 2024-05-27 13:05:28 följande:
    Anonym (medalj) skrev 2024-05-27 12:48:19 följande:

    1) Japp, men vad är det som säger att just feminism är det barn ska indoktrineras i? Om vi ska hålla på och medvetet påverka barn så borde det ju åtminstone vara baserat på vetenskap och inte på ideologi eller?

    2) Nu blandar du ihop saker, frågar du svenska befolkningen om de är för jämställdhet så svarar 98-99% Ja, frågar du om de är för feminism så svarar majoriteten NEJ. Så det vore bra om du slutar låtsas som att feminism och jämställhet är samma sak, det är det absolut inte.
    Värdegrunden gäller både i förskolan och skolan. Dvs att behandla alla lika och inte tillämpa rasism, sexism, homofobi m m. 

    Du kanske tycker att man ska få lära barnen att vissa grupper är mindre värda och dem får man behandla sämre. Eller vad menar du med att man bara ska påverka "baserat på vetenskap"? Jag behöver ingen vetenskap för att veta att det är fel att diskriminera. Värdegrund baseras på värderingar, det hörs ju på namnet.

    Och skolan har alltid haft en värdegrund. Förr var den kristen, nu är den baserad på demokrati och mänskliga rättigheter. 

    Feminism innebär strävan efter jämställdhet. Eller vad tror du att feminism är?
    Har inte gjort klart inlägget jag skulle svara med, det kommer


    Med över 20 olika ideologier skulle man kunna dra slutsatsen att feminister inte är överens om vad jämställdhet är och hur man ska sträva efter det, de är inte ens överens om definitionen av feminism, rasism, sexism m m.

    Jämställdhet är vad man tycker är rättvist och vad man tycker är rättvist beror på vilken värdegrund man har, feminister har olika värdegrund.
    Jämställdhet är precis som jämlikhet är något subjektivt så den jämställdhet en feminist strävar kan ses som ojämställdhet av en annan feminist.

    Jag kan hålla med en feminists syn på jämställdhet och hur man ska sträva efter det men kan ju samtidigt ses som totalt insnöad och korkad av en annan feminist.

    Feminister får inte godkänt av andra feminister bara för att de har en värdegrund men det är som att feminister, varför skulle icke feminister ge dem det?

    "Förr var den kristen, nu är den baserad på demokrati och mänskliga rättigheter."

    En normkritisk värdegrund baseras på ny marxism, hur har det gått när marxister strävat efter mänskliga rättigheter?

    Det går att göra en koppling mellan skolans normkritiska intersektionella värdegrund och bilderna nedan (de har ju uppenbarligen gjort det själva).

    Vissa feminister tycker att män är mindre värda och förtjänar att hatas, inte sällan har de en normkritisk intersektionell värdegrund som är lik maoism

    kvartal.se/artiklar/diktatorns-tankar-bakom-normkritiken-i-svenska-skolan/

    kan det handla om något mer än att behandla pojkar och flickor lika?






  • ClumsySmurf
    Xenia skrev 2024-06-03 09:55:11 följande:
    Jag vet inte om trådstarten är på allvar eller en trolltråd. Hursomhelst är det personangrepp att anklaga någon för att vara "idiot" och "inte frisk".

    Logiken brister. Det finns pojkar och flickor, ja. Och? Båda är barn och båda ska få klä ut sig till vad de vill och leka med vad de vill. Det blir man inte "psyksjuk" av.

    Du verkar faktiskt rätt okunnig och fördomsfull.
    Jag tycker också att barn och båda ska få klä ut sig till vad de vill och leka med vad de vill, jag tycker också att du ska få jobba med vad du vill men hur ser man på det när det där man vill är inlärt, problematiskt och behöver förändras (om det är könsstereotypiskt)?

    Varför heter klara dolks avhandling bångstyriga barn om målet är att barnen ska få leka med vad de vill?
    Fifth, many of these differences emerge in early childhood. It is said that there is a technical term for people who believe that little boys and little girls are born indistinguishable and are molded into their natures by parental socialization. The term is "childless."

    www.edge.org/event/the-science-of-gender-and-science-pinker-vs-spelke-a-debate
Svar på tråden Förskolan arbetar inte genusmedvetet, anmäla