Inlägg från: Anonym (varför) |Visa alla inlägg
  • Anonym (varför)

    Söker alla tips och råd kring hemmasittare

    olof 45 skrev 2024-05-21 14:25:39 följande:
    Nu är det jag jag som para-fraserar det hon berättat för mig. Exakt vilka ord hon använder när hon är på jobbet vet jag inte. Att hon tycker att föräldrar idag gör ett dåligt jobb med hemmasittar var min poäng.

    Och nej, det gå inte att jämföra cancer med hemmasitterii. Det är skillnad mellan fysisk ohälsa och psykisk - vilket dessutom KAN VARA en attitydfråga. 
    Jag tycker att det låter som att din syster gör ett dåligt jobb med hemmasittare. 
  • Anonym (varför)
    olof 45 skrev 2024-05-21 14:29:28 följande:
    Jag antog ingenting - jag ställde frågor.

    Datorspel etc. är ingen rättighet eller behov - det faller självklart (för mig) inom kategorin belöning. Något man får göra när man förtjänat det, typ.
    Ja, det är ju din åsikt, och den får du ju ha. Jag tycker inte att dataspel är en belöning för något, utan en del av livet, som annat man har eller gör. 
  • Anonym (varför)
    olof 45 skrev 2024-05-21 14:33:31 följande:
    Grodan boll har klarat av att läsa mitt inlägg, och han/hon/hen har en poäng lol. Självklart ska man få sova. Jag skrev specifikt "UNDER SKOLTID".  Men om man är uppe på natten och spelar TV-spel, och sen är för trött för att orka gå i skolan, då är det ju ett problem. Att ungdomar vänder på dygnsrytmen kan orsaka depression och andra problem.

    Så jag är iaf glad att Grodan Boll läser ordentligt :)
    Bra att ni har varandra :)
  • Anonym (varför)
    Anonym (Juno) skrev 2024-05-21 14:38:53 följande:
    Jag med. Jag blir uppriktigt oroad över att det någonstans sitter en skolpsykolog som säger så. Det går helt emot vad alla insatta på området som vi fått hjälp av säger. 
    Ja, eller så hittar olle på för att försöka stärka sina argument. 

    Men visst, det är klart att det finns dåliga psykologer, och andra som jobbar utifrån eget huvud istället för evidensbaserade metoder. Bara väldigt sorgligt och oroande.
  • Anonym (varför)

    Många sitter och tycker en massa i den här tråden, utan att ha några belägg för varken orsak till hemmasittandet eller rimliga lösningar som grundar sig i den faktiska orsaken.

    Jag hoppas att TS får professionell hjälp, som baseras på evidens, och inte tar allt tyckande här i tråden för sanningar. 

  • Anonym (varför)
    Anonym (Abc) skrev 2024-05-24 10:19:42 följande:

    Ett inspel till er som tror att hemmasittande kommer från Curling, så här har jag uppfattat är ett rätt normalt förfarande. Baserat på vår egen familj och andra familjer som jag känner med samma problem. 

    * Barnet är ofta sjukt, ofta relaterat till magen. Och inte bara något hen säger utan det är faktiska problem med förstoppning eller diarre som bekräftar det magonda och man går till läkaren och undersöker de fysiska symtomen utan att egentligen hitta någon orsak. 

    * Den höga frånvaron pga återkommande sjukdomar gör att man som förälder blir väldigt pushande i vikten av att gå till skolan och att så länge man inte är sängliggande eller bedöms som smittoförande behöver man gå även om man inte känner sig helt hundra. 

    * Pushandet övergår till att vara mer krävande. Ta bort skärmar och göra hemmatiden tråkig och allt som kan locka till att vilja vara hemma. 

    * Eftersom att vara hård inte fungerar övergår man till belöningar. 

    * Då inte heller belöningar fungerar övergår man till att vara hård igen, den här gången med tvång där man helt enkelt bär ut barnet till bilen och tvingar iväg den till skolan. Med tanken att om man gjort det några gånger så kommer barnet inse att det inte är någon idé att tjafsa och därför ge med sig och börja gå frivilligt. I detta läge kan det också tillkomma ångestutlösta kräkningar och svimningar på vägen till skolan.

    * Man inser äntligen att det är något mer än bara vilja och börjar läsa på mer kring hemmasittande och arbetar då enligt de råd som jag (och andra som också gått igenom detta) tipsar om innan. T.ex. att helt släppa skolan som samtalsämne och fokusera på det allmänna välmåendet och sedan en sakta återgång i det tempo som klaras av när man har läkt. 

    Hemmasittande är INTE ett resultat av curlande och att man ger med sig och att barnet "inte vill". 


    Väldigt väl skrivet, och jag håller med dig i allt du skriver.

    En viktig sak att tänka på är begreppet "hemmasittare", som antyder att det är nåt slags val att sitta hemma istället för. Om man istället ser det som en person som mår dåligt, och till följd av det inte orkar med sina vardagliga åtaganden (som skolan, men kan även spilla över till att inte orka med träning, vänner, roliga aktiviteter). 

    Om man tänker på en person som en "hemmasittare" så blir lösningen att man ska tillbaka till skolan, då är problemet löst. Den lata ungen sitter inte bara hemma, utan gör sin plikt och går i skolan. Och då ör det väl lätt att tänka att det är för mycket trevlig hemma för att man ska vilja gå till skolan. Men man missar det verkliga problemet för att man fokuserar sig egenpåhittade förklaring till beteendet.

    För barnet kan det bli oerhört olyckligt, barnet kanske missar att utredas, ingen vet om mobbingen, samt att barnet tappar ännu mer förtroende för vuxenvärlden och de som borde finnas som stöd blir istället än till problemförstärkare. 

    Men om man istället ser bakom själva handlingen (att stanna hemma från skolan), och funderar över varför personen gör det. Är det mobbing, svårigheter med skolarbetet, odiagnosticerat tillstånd, vad handlar det om egentligen? Då kan man hjälpa barnet i grunden, så att hen sedan orkar gå till skolan igen. 

    Och det är så de flesta enheter arbetar med hemmasittare idag, och därför blir det så olyckligt när det kommer fram att skolpsykologer jobbar helt annorlunda (om nu det var sant) och att helt oinsatta personer kommer med olika synpunkter som inte hjälper ett dugg. 
  • Anonym (varför)
    Anonym (Dagens ungdomar och dagens föräldrar) skrev 2024-05-24 12:17:01 följande:
    Förklara i så fall hur det kommer sig att hemma-sittare är ett nytt väldigt förekommande problem? varför var det inte så när vi växte upp? Hur kommer barnen ens på tanken att man kan vägra gå i skolan??

    Jag fick skolka (som det hette då) en gång, på en idrottsdag, eftersom jag mådde dåligt pga mobbing, och en hel dag av friidrott gjorde att jag darrade av ångest. Men mina föräldrar gjorde väldigt tydligt för mig att det var en stor sak att skolka, och de krävde en hel del motpresatation för att jag skulle få lov att vara hemma - i princip hade jag en egen idrottsdag ändå, men med mina föräldrar, borta från alla mobbare. Det var inte tal om sovmorgon eller tv-spel eller liknande, utan det var under stor tveksamhet som detta tilläts, och mina föräldrar påstod iaf att de haft långa samtal med skolan också. Jag var tacksam, samtidigt som jag skämdes.

    Att bara vara borta från skolan en helt vanlig dag hade ALDRIG tillåtits. jag vet inte om en enda person i min ålder som ens hade en sådan tanke?

    Så jag är helt övertygad om att denna vägran att gå i skolan är starkt länkat till curling, där föräldrar lärt barnen att regler är inte till för just deras guldklimpar! Jag kan ge tiotals exempel på föräldrar som låtit sina barn vilja gå före allmänheten regler... vilket skapar barn som tror att de kan göra lite som de vill!

    Hur kan annars barnen ens fått för sig att man KAN stanna hemma från skolan? 

    OCH: varför tilläts detta, ens en enda gång? Ont i magen? Be sjuksyster titta på dig! Alternativt, då tar vi sjukledigt och åker till sjukhuset! Att bara vara hemma? Nej! Så fungerar det ju inte! Kan man sitta uppe och spela tv-spel så kan man gå till skolan! 
    Därför att förr i tiden så struntade man i att barnen mådde dåligt, de fick gå till skolan ändå. Och leva med sin psykiska ohälsa bäst de kunde. Idag har man en mer human människosyn. 

    Exakt som du beskriver - du fick uthärda mobbingen som fick dig att må dåligt. 

    Men om du kallar vanlig medmänsklighet för curling, då får det stå för dig. 
  • Anonym (varför)
    Anonym (O) skrev 2024-05-24 13:36:29 följande:

    Jag tror det är en svår gräns att balansera på. Var går gränsen mellan curling och medkänsla? Min vän som såg sin son få ett utbrott för att han krävde att leka med en annan såg hans ångest och förtvivlan och ville göra allt i sin makt för att lindra den. Hon struntade i att andra var upptagna utan bönade och bad.


    Hon belönade därigenom beteendet som medförde att han fick fler ångestfyllda utbrott så han kunde få det han ville ha. Jag tror absolut att han kände fruktansvärd ångest och förtvivlan på riktigt. Jag tror absolut att hon kände medkänsla. Efter några år så fick hon en diagnos på GAD på pojken.

    Uppfostran handlar om gränssättning. Det är inte rimligt att sitta två timmar i en bil med ångest. Processen ut från bilen borde vara snabb och lärarna kanske kan hjälpa till. Har han halkat efter i skolan så ägna tid efter skolan att komma i kapp, sitt med honom, se hans framgångar, belöna honom för (den engagerade och ognälliga) arbetsinsatsen inte för att han är duktig. Låt honom själv visa engagemang i planeringen, se vilka styrkor han har och berätta att den och den biten behöver vi lägga extra krut på.

    Läste en undersökning som gjorts med barn. En grupp blev belönade för att de var duktiga, en annan belönad för arbetet de lagt ner. När de sen fick en annan uppgift att lösa så gav den första gruppen upp fortare, men den andra fortsatte, för att de visste att arbetet värderades.

    Det finns rätt och fel curling, ge vika för skrik är fel curling, sitta med skolarbete är rätt curling.


    Jag tror att det är fel att uttala sig så kategoriskt om orsaker och samband utifrån en anekdot (en vän till dig...alltså...). 
  • Anonym (varför)
    Anonym (Abc) skrev 2024-05-24 15:44:41 följande:
    I och med införandet av lgr 11 så har skolan i princip designats för att slå ut elever med npf.

    De ständiga grupparbetena är också ett problem. Även i lugna välfungerande klasser så är grupparbeten något som skapar ett konstant stresspåslag i den oreda som uppstår.

    www.dagenssamhalle.se/samhalle-och-valfard/skola/dagens-skola-ar-inte-for-alla-barn/

    Var någonstans i min story tycker du jag curlade? När vi bar ett gråtande barn till bilen? När vi gjorde allt hemma tråkigt? När vi tog honom till läkaren för att undersöka hans fysiska problem? 
    Tyvärr så slår dagens skola ut även helt normalfungerande barn.

    Det är så sorgligt. Och sen råd om att man ska göra även hemmiljön outhärdlig i tron att barnet då ska gå till skolan. Utan att se den faktiska orsaken, eller hela systemfelet som skolan är idag. 
  • Anonym (varför)
    Anonym (varför) skrev 2024-05-24 15:51:54 följande:
    Tyvärr så slår dagens skola ut även helt normalfungerande barn.

    Det är så sorgligt. Och sen råd om att man ska göra även hemmiljön outhärdlig i tron att barnet då ska gå till skolan. Utan att se den faktiska orsaken, eller hela systemfelet som skolan är idag. 
    Och en till intressant artikel om hur läroplanen och betygen påverkar barnen negativt. 

    www.forskning.se/2021/09/02/betygshets-i-skolan-ger-elever-okad-stress-och-ohalsa/
  • Anonym (varför)
    Anonym (Dagens ungdomar och dagens föräldrar) skrev 2024-05-27 09:17:54 följande:
    Varför har folk så svårt att förstå vad man skriver? Varför tas ens argument och vrids om in absurdum?

    Flera skriver (som Anunym (varför) här ovan att varför ska man göra "hemmiljön outhärdig"?

    Det är väl INGEN som sagt detta? Det som HAR sagts är att man inte ska belöna hemmasitteri på skoltid = att man ska behandla det som en tid där barnet faktiskt inte är där hen borde vara, och därmed är det inte "fritid" där man får göra vad man vill. 

    Kan hemmet vara en trygg punkt utan tv-spel, chips och godis, TV-tittande osv? Absolut!

    Borde barnet få sova, spela tv-spel, hänga med kompisar osv på eftermiddagarna? Absolut!

    Så snälla snälla sluta säga att man ska göra hemmet "dåligt", "mobba hemma", "hemmiljön outhärdlig", "straffa barnet" osv. Då har ni INTE FÖRSTÅTT rekommendationen. Det är en enorm skillnad mellan att straffa och ta bort belöningar/guldkant på tillvaron. 
    Därför att det inte kommer att hjälpa. Om orsaken till hemmasittandet är psykisk ohälsa eller mobbing i skolan så kommer det inte att bli bra bara för att man tar bort skärm eller annat i hemmet. Man måste fortfarande fixa det faktiska problemet, och då börjar man med att ta reda på vad problemet är. 

    Du och flera andra har en föreställning om varför ungdomen är hemma, att det beror på att barnet vill vara hemma och kolla på skärm. Och sen ger ni en rekommendation utifrån den föreställningen, oavsett om den är sann eller inte. 

    Och jag ser inte vardagliga företeelser som skärm, och annat som guldkant, utan helt vanliga saker i människors vardag. Inget som ska ses varken som bestraffning eller belöning. 

    Man belönar inte hemmasitteri, man hittar orsaken till hemmasittandet, åtgärdar det, och under tiden har ungdomen en normal vardag i hemmet. Precis som om det inte var hemmasittare. 
  • Anonym (varför)
    Anonym (Hin håle) skrev 2024-05-25 08:09:10 följande:

    Har inte läst mer än första sidan.
    Men, börja prata med grabben.
    Varför är han hemma? 
    Vad gör han när han är hemma? 
    Umgås han med vänner efter de varit i skolan? 
    Har han fritidsaktiviteter? 

    Att folk ens blandar in cancer är ju helt verklighetsfrånvänt. Helt olika behandlingar och helt olika symptom. Ska man gipsa armen om man fått nackspärr eller en spåra i foten? 


    Och en del verkar tro att man botar depression, mobbing, inlärningssvårigheter mm genom att ta bort nöjen och trevligheter i hemmet. 
  • Anonym (varför)
    TvillingmammaVästgöte skrev 2024-05-27 11:55:43 följande:

    Finns det olika svårigheter måste de ju förstås utredas.
    Mobbing verkar vara svårt att komma till rätta med, kanske är att byta skola det bästa. När man utrett och fått reda på vilka svårigheter som finns kan man kanske hitta rätt skola. För tex autism och språkstörning finns speciella skolor eller kanske kan man gå i mindre resurklass.


    Det viktiga är ju att man försöker ta reda på vad som är problemet. Inte bara anta vad man tror och sen göra åtgärder i blindo. 
  • Anonym (varför)
    TvillingmammaVästgöte skrev 2024-05-27 11:53:07 följande:
    Det gör man inte men man botar heller inget genom att låta barnet sitta hemma och göra vad det vill. 
    Anonym ABC beskriver en metod de haft som verkat fungera. Påminner om KBT terapi hos psykolog, ja de kanske använt KBT. 
    Ja, man behöver göra olika insatser. Men om man tror att att löser sig bara man begränsar saker i hemmet så finns risken att man missar det verkliga problemet. 
Svar på tråden Söker alla tips och råd kring hemmasittare