Inlägg från: Anonym (Artemis Diana) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Artemis Diana)

    Var går egentligen gränsen mellan daglig verksamhet och ett riktigt jobb?

    Jag börjar verkligen undra nu var gränsen går. 

    Min lillasyster har autism och går daglig verksamhet. Hon är inne på sin fjärde nu då hon inte trivts på någon än. En sak som hon ofta uttrycker att hon inte trivs över är att det är som riktiga jobb fast utan betalt. Hon har haft ett par riktiga jobb förr men "inte passat i arbetsgruppen" så fått sluta.

    De fyra DV syrran haft/har är

    arbete i stall, med hästarna, städ, osv. Hon älskade det egentligen men mådde dåligt i stallet pga allergi, plus att det låg mycket avigt från hennes hem med 45-55 minuter restid som innebar byte av buss. 

    Second hand, där hon fick ta emot, tvätta, stryka, märka upp och organisera kläder och saker, stå i kassan. Hon slutade för att hon inte trivdes pga en jobbig kollega. 

    Plats nr 3 var en pensionärsrestaurang där hon fick agera både kock och kallskänka, städare och diskare och varumottagare. Hon slutade där för att hon tyckte det inte var värt allt slit utan lön.

    Nu är hon i en trädgårdsgruppp som sköter kommunens och kyrkans ytor, städar, planterar, osv. Hon vill egentligen sluta men hon har en egen regel att alltid vara kvar minst 2 månader på samma ställe.

    Så nu undrar jag, som sagt, var gränsen går för vad som är daglig verksamhet och yrkesutövning. Vad säger ni? 

  • Svar på tråden Var går egentligen gränsen mellan daglig verksamhet och ett riktigt jobb?
  • Anonym (Artemis Diana)
    Fliselisan skrev 2024-04-12 21:25:44 följande:

    Socialstyrelsen beskriver skillnaden ganska tydligt

    https://www.socialstyrelsen.se/kunskapsstod-och-regler/omraden/funktionshinder/daglig-verksamhet-lss/

    T
    ycker det ger en ganska klar bild av hur verksamheten ska utformas. Det låter som att din syster kanske utnyttjas som arbetskraft. Kan du hjälpa henne att bolla frågan med hennes handläggare?


    Tack för länken, ska läsa det. 

    Jag ska fråga syrran om hon vill ta upp det med handläggaren och om jag iaf ska hjälpa till på något sätt. 
  • Anonym (Artemis Diana)
    Anonym (autism) skrev 2024-04-12 21:35:28 följande:

    Är inte tanken att dv ska vara så likt som möjligt som en vanlig anställning men utan för höga krav och med anpassning efter de diagnoser/svårigheter som finns?

    Om din syster höll ut ett år på samma ställe hade hon kanske kunnat söka riktig anställning sedan eftersom hon då har referenser men eftersom hon hittar anledningar till att byta varannan månad så verkar hon ha svårt att hålla ut när det blir vardag. Helt rimligt om hon har autism men då kanske hon inte ska se sig som en utnyttjad arbetskraft eftersom hon antagligen har större svårigheter än hon förstår.


    Nej det är inte meningen att daglig verksamhet ska leda till ett riktigt arbete,ni alla fall inte som jag förstår det, och om det ska likna riktiga jobb så borde de väl få riktigt betalt? I alla fall så pass att de kan betala resor och luncher? Dessutom skrev jag minst 2 månader, inte bara 2 månader. Den kortaste tiden han gick var med hästarna, där gick hon 4 månader, den längsta var second hans butiken, där var hon i 2 år. 
  • Anonym (Artemis Diana)
    Anonym (Neo) skrev 2024-04-12 21:46:36 följande:

    Om hon blir utnyttjad beror helt på hur hon utför sina arbetsuppgifter och hur hon mår. Jobbar hon som en vanlig anställd blir hon ju utnyttjad, men om hon hade klarat att göra det hade hon ju inte behövt DV, eller?

    Orkar hon med sin praktik + en meningsfull fritid? 


    Jag har inblick i en restaurangverksamhet som ibland haft praktikanter från DV. De har gjort många olika sysslor, men det går ju långsamt och de behöver oftast mycket handledning iom att de inte klarar att själva kunna överblicka situationen och se vad som behöver prioriteras. De kan nog uppleva att de jobbar som kallskänka, diskare mm, men i själva verket gör de småuppdrag och alltid med handledares stöd. Och det är ju så praktik ska se ut, kan jag tycka. Flera ser säkert också extrastödet de får. 

    Men jag tror säkert att det finns ställen som utnyttjar praktikanter av olika slag som billig arbetskraft och struntar i konsekvensen för praktikanten. 


    Vad jsg har förstått, inklusive sett då jag besökt både second handen, stallet och restaurangen, arbetar både hon och flera andra fritt men med order så att säga. Jag vet också att min syrra fungerar ungefär så. Om man säger åt henne vad hon ska göra så gör hon det sedan självständigt,, om hon vet hur. När den saken är gjord kan hon dock inte ta eget initiativ till att göra nästa sak, hon "ser" inte vad som behöver göras. Det verkar vara ett vanligt problem, som också gör henne och andra oattraktiva på arbetsmarknaden.

    Hon har INTE praktik. Daglig verksamhet är INTE praktik. Men nej, hon har inte någon aktiv fritid, så vitt hon uttrycker. Vi spelar tillsammans några kvällar i veckan, 2-3, om hon orkar. Hon har svårt med sömnen, säger hon. Att hon kommer hem utmattad, äter och ibland somnar, men sedan vaknar är vaken någon timme, somnar, vaknar. Det var liknande när vi bodde hemma och gick i skolan. 
  • Anonym (Artemis Diana)
    Anonym (autism) skrev 2024-04-12 22:20:00 följande:
    Vad tänker du att hon ska göra? Hon kan ju inte få en vanlig anställning om hon inte ser nästa steg utan behöver någon som leder henne så fort uppgiften är klar, det är ett större handikapp än du verkar förstå. Dessutom låter det som att hennes energi tar slut av jobbet, att då ha en riktig anställning med krav på att prestera skulle säkert knäcka henne helt.

    Är det bristen på lön som stör henne? I sådana fall måste arbetsgivaren vara tydlig med henne varför de inte kan anställa henne så att hon får en förståelse för sitt handikapp och hur det påverkar en arbetsplats.
    Jag tänker inte att hon ska göra något särskilt. Jag undrar bara var gränsen går. 
  • Anonym (Artemis Diana)
    Anonym (Neo) skrev 2024-04-13 07:40:39 följande:

    Vad jag förstått kallas det praktik inom DV när man är på en vanlig arbetsplats, men i DV:s regi, med extra stöd osv. Men jag kan ha missuppfattat. 


    Det finns ett uttalat mål att DV ska leda till arbete. Men i verkligheten ser det inte ut så. 


    Ja, precis så verkar det funka i restaurangen jag ser. De kan diska, men när disken är slut måste de få en ny uppgift. Skiva gurka. Men alla klarar inte en dubbel instruktion som att först skiva gurkan och sen tomaterna. Det tar mycket tid att ha en sån person i sitt arbetslag - det hade aldrig funkat på mitt jobb - så det är ju bra att DV finns! 


    Men, det låter ju som att tempot är alldeles för högt för din syster. Eller är det för många instruktioner på en gång? För mycket intryck? Och där behöver ju resan dit och hem igen räknas in. För mycket folk hon förväntas interagera med? Hon behöver prata med sin handledare och/eller sin kontakt på DV så att tempot sänks. Och kanske färre timmar. Tanken med DV är ju att det ska vara individuellt anpassat så att det blir givande och meningsfullt - inte utmattande.


    Jag funderar på om den som handleder henne vet om hur trött hon blir. I så fall är det ju gräsligt. Men om den personen inte har kunskaper om autism kanske den utgår från hur din syster beter sig när hon är på arbetsplatsen och inte förstår att många kan hålla ihop under dagen men blir som små trasor när de kommer hem. 


    Fast inga av detta är sk individuella placeringar/praktiker, dvs hos "riktiga arbetsgivare". Det är dagliga verksamheter, anordnade av kommunen och i deras regi. Det finns inga "vanliga anställda" utöver handledarna, som så klart är medvetna om att alla på plats har funktionsnedsättningar som går under LSS, och nej, det finns inget mål, uttalat eller inte, att det ska leda till vanliga jobb. 
  • Anonym (Artemis Diana)
    Anonym (Gratis är alltid bättre) skrev 2024-04-13 09:08:26 följande:

    Går inte att citera men för att svara Anonym (autis­m) så får man inte anställning eftersom man kan vara där gratis. 
    Finns många som fastnar i dessa praktik/arbetsträning/rehabilitering/xyz-träsket. Modernt slaveri är vad det där eftersom människor ibland får ut 3000kr i månaden. Det är vad jag fick när jag praktiserade på olika ställen som 18-19 åring. Efter 20 fick jag 6000kr i månaden. funkade ju eftersom jag bodde hemma, annars hade jag aldrig kunnat försörja mig själv. Det här var visserligen för 15 år sen men tror knappast att något har förändrats.


    Om det nu är så att TS lillasyster har mer omfattande problem än vad som framgår så anser jag iaf att hon inte ska vara på en vanlig arbetsplsts där hon kan utnyttjas till max för att göda någon VD ännu mera. Det finns Samhall osv. Annars är det snarare någon daglig kurs såsom måleri, snickeri eller något annat kreativt som hon gillar och trivs med. Alternativt att man hittar något mer monotont men som ändå är ett jobb i slutändan. har fått uppfattningen att autister trivs rätt bra på såna ställen, tillskillnad från vanliga människor som blir uttråkade. oavsett så handlar det om att i slutändan hitta något som är värdigt för personen som befinner sig i situationen. Det är knappast värdigt att bli utnyttjad som jag misstänker att hon blivit. 


    Det finns inga "riktiga arbetsgivare" som skor sig på detta, så det är ju alltid något.
Svar på tråden Var går egentligen gränsen mellan daglig verksamhet och ett riktigt jobb?