Inlägg från: Anonym (Molly) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Molly)

    Rimlig arvsfördelning mellan fru och särkullsbarn

    Och hur ska avtalet gällande eventuell skilsmässa se ut? 

  • Anonym (Molly)
    TyraR skrev 2024-03-11 12:27:18 följande:
    Rimlig arvsfördelning mellan fru och särkullsbarn
    Vad tycker ni är rimligt att skriva i äktenskapsförord och testamente inför giftemål i detta fall:
    - Blivande fru, 30 år och blivande man, 45 år.
    - Varit tillsammans i sju år och planerar att skaffa ett barn.
    - Kvinnan har inga barn sedan tidigare.
    - Mannen har fyra barn sedan tidigare.
    - Mannen har tillgångar sedan tidigare om ca 40 miljoner kr uppdelat på företag (20 miljoner), aktiesparande (10 miljoner), pensionssparande (10 miljoner). Kvinnan äger motsvarande mindre än en tiondel av det.
    - De äger hälften var på ett gemensamt boende med värde 8 miljoner kr och lån på 4 miljoner.
    - Kvinnan behövde avstå från ett välbetalt (~100.000 kr/månaden) arbete för relationens skull, tjänar istället knappt hälften av det sedan relationens början.
    - Kvinnan kommer ta näst intill fullt ansvar för deras gemensamma barn och till stor del offra sin karriär pga det (gemensamt beslut).
    - Kvinnan kommer inte ha något som enskild egendom utöver pensionssparande om 6.000 kr/månaden från gemensamt lönekonto.
    Ur kvinnans perspektiv, hur skulle ni tycka att det kändes rimligt att skriva äktenskapsförord och testamente? Hör gärna motiveringar.
    Mannens förslag är att ha alla sina tillgångar (utom det gemensamma huset) i äktenskapsförord och att vid hans dödsfall testamentera allt till sina barn utom huset som skulle testamenteras till frun tillsammans med en liten del av eventuellt kvarvarande pensionssparande. Sammanlagt skulle tillgångarna testamenteras så att särkullbarn, ev. gemensamt barn och frun alla fick ungefär en lika stor del av de totala tillgångarna, alltså en sjättedel var. Frun skulle sitta i orubbat bo då särkullbarnens laglotter skulle bli uppfyllda med marginal.
    Vad tycker ni om den fördelningen? Hade ni tyckt att det borde fördelas annorlunda och i så fall hur?
    Hur kommer det sig att mannens tillgångar ska ingå i äktenskapsförordet men inte kvinnans? 
  • Anonym (Molly)
    Anonym (D) skrev 2024-03-11 13:01:34 följande:

    Gäller att fundera på situationen vid en skiljsmässa och vid dödsfall, både på kort och lång sikt.

    Oklart hur mycket kvinnan har i sparande- mindre än en 10-del av 40-miljoner kan ju vara 3-3.5 miljoner. Är det mer än småpengar borde hennes pengar- även om de är mycket mindre- bli hennes vid en skiljsmässa.

    Kommer pengarna han tjänar under äktenskapet vara gemensam egendom? Kommer det resultera i något gemensamt sparande som inte är enskild egendom?

    Pensionssparandet bör vara tillräckligt stort så att det kompenserar hennes inkomstbortfall och faktiskt ökas så att det motsvarar framtida förväntningar om löneökningar om hon inte gått ner i lön.

    Kommer det han tjänar under äktenskapet vara gemensamt, och kommer han ta ut lön ur företaget som är mer än vad som behövs för det gemensamma livet? Kommer hennes lön gå in i det gemensamma? Rimligt att han står för en betydligt större andel av de gemensamma kostnaderna om de 4 barnen bor hos honom. 

    Eventuellt bör kvinnan få kompensation för att hon minskat sin inkomst genom att en del av hennes lön blir enskild egendom. 
    Med en inkomstsänkning från 100 000 kr/månad till 50 000 kr/månad minskar hon sin nettoinkomst med 300 000 kr/året. Är hon dessutom den som tar ut all  föräldraledighet och VAB lär hon dessutom förlora ännu mer pengar än så. Vid en skilsmässa får hon ingen kompensation för den här inkomstsänkningen. 
    Dör han får hon i praktiken ca 4 MSEK, halva huset. Det motsvarar ca 13 år med lägre lön. 


    Du räknar fel. Hon sänker sin inkomst med minst 600 000 kr per år. Dessutom är det väl bruttoinkomst, inte netto. 
Svar på tråden Rimlig arvsfördelning mellan fru och särkullsbarn