Inlägg från: TrolletsMor |Visa alla inlägg
  • TrolletsMor

    Jämställdhetsarbete skrämmer bort män?

    Postman skrev 2024-02-10 18:11:09 följande:

    Ja allt jämställdhetsarbete som jag har sett så är alltid utgångspunkten kvinnor. Utgångspunkten är också att det alltid är kvinnor som är de diskriminerade eller missgynnade. Allt detta tror jag gör att många män inte känner igen sig eller känner att det är ens meningsfullt att delta eftersom det i verkligheten inte alltid är så att kvinnor är diskriminerade eller missgynnade.

    Det är också spännande att jämställdhetsarbete är alltid på tapeten när det gäller mansdominerade branscher/områden, man varken hör eller ser samma arbete i kvinnodominerade branscher/områden.

    Sen är detta med jämställdhetsarbete ett minfält att ge sig in i som man, man får oftast till sig när man säger något "att det ska du som man säga", "jadu man vet ju hur män är", "typiskt en man att tycka så", det gör att det är nästintill omöjligt för en man att göra sig delaktig i arbetet. 


    Fast att det främst är mansdominerade yrken där jämställdhet arbete är mer på tapeten handlar väl dels om att mansdominerade branscher oftare är attraktivare arbeten med bättre betalt och därmed också mer intressant för de flesta, med mer ansökningar på färre platser och risken för diskriminering då blir större. Mer naturligt då att det också blir mer intressant att diskutera sådana frågor kring sådana arbeten då. Tänker jag. 

    Att det sedan också oftare är kvinnor som driver dessa frågor gör det ju också mer naturligt. Män kunde ju arbeta för mer jämställdhet inom vård och skola exempelvis som är väldigt kvinnodominerat, speciellt "på golvet". Men det är såklart inte lika attraktiva arbeten och generellt sämre betalt så inte lika intressant då. Där handlar det mer generellt om arbetsvillkor och löner då detta anses dåligt i dessa yrken. Det är ju egentligen bara män som kan svara på hur man skulle kunna göra dessa arbeten mer intressant för dem. 

    Kan du ge några konkreta exempel på ditt påstående kring det som gör det näst intill omöjligt för en man att delta i arbetet? På vilket sätt hindras män från att driva jämställdhetsarbete? Tror det är väldigt få som motsätter sig det faktum att killar mer sällan studerar vidare eller arbetar inom vård och skola exempelvis. Och detta är ju faktiskt något som det pratas om också, men det är ju också till stor del upp till männen att arbeta för det också då, eftersom det är en "mans fråga" snarare än en " kvinnofråga" och därmed bör det manliga perspektivet vara mer intressant, men det är ju sällan man hör män prata om detta heller. Problemet är att ofta slutar diskussioner just om att män påstår sig bli tvungna att stå tillbaka till fördel för kvinnorna, men jag skulle faktiskt vilja höra när detta händer mer som regel än som undantag? 
  • TrolletsMor
    rn85bn skrev 2024-02-10 21:25:55 följande:
    Ja som i yrken sopgubbe, isolerare, fabriksarbetare, murare, rörmokare. Alla sjukt chill jobb med fett betalt. 

    Du har rätt i att det är najs arbeten jämställdhetsarbete pågår. Men inte i alla mansdominerade. 

    Ingen grupp kvinnor lipar över att det inte är feminint välkomnande å vara murare..
    Nej men det är väl lite det jag sa också att det handlar ju om att det är intressanta och mer välbetalda arbeten som är intressant att diskutera om eller hur? Men hur många kvinnodominerade arbeten kvalar in i den kategorin?

    Men fortfarande inget svar på de frågor jag ställde i min kommentar. På vilket sätt hindras män från att delta i jämställdhets arbetet? På vilket sätt missgynnas män av detta? Mer än att män får större konkurrens om de jobb som kvinnor tidigare inte ens hade möjlighet att få, vilket ju knappast är mer än rätt. 

    Jag är själv kvinna som arbetar i ett mansdominerat yrke, inget välbetalt chill arbete dock. Lastbilschaufför är ju exempel på ett annat mansdominerat yrke där det blir fler och fler kvinnor som ofta inte är varken chill eller överdrivet välbetalt, inom industrin arbetar ju också rätt mycket kvinnor med. Inga yrken man pratar så mycket om i pratet om jämställdhet men som fler och fler kvinnor söker sig till.
    Trots att det inte är varken chill eller så värst välbetalt, men trots det ofta bättre betalt än kvinnodominerade yrken speciellt om man ser till krav på utbildning/kompetens.
  • TrolletsMor
    rn85bn skrev 2024-02-10 22:26:04 följande:
    Som läkare?
    Kvinnodominerat och förmodligen det mest prestigefyllda yrket som finns?

    Män får inte delta i kvinnomötena eller initiativen alls
    Nja det är ungefär hälften av de yrkesverksamma läkarna i Sverige som är kvinnor, 47% senaste siffran jag såg. Däremot är 53% av läkarlegitimationerna utfärdade till kvinnor, vilket inte är så konstigt eftersom kvinnor i större utsträckning studerar vidare. Så faktiskt jämställt med några fler män snarare än kvinnodominerat, sedan finns ju såklart variationer beroende på specialisering med större andel kvinnor i vissa och större andel män i andra. Vilket jag skulle tro är anledningen till varför kvinnliga läkare generellt har lägre lön än manliga, de läkaryrket som kvinnor väljer är förmodligen något sämre betalt. Så det var det enda exemplet du hade? 
  • TrolletsMor
    rn85bn skrev 2024-02-10 22:26:04 följande:
    Som läkare?
    Kvinnodominerat och förmodligen det mest prestigefyllda yrket som finns?

    Män får inte delta i kvinnomötena eller initiativen alls
    Vilka kvinnomöten eller initiativ är det du pratar om?
  • TrolletsMor
    Tecum skrev 2024-02-11 14:26:54 följande:
    Den man som har synpunkter på jämställdhetsarbete, alltså frågor och konkreta förslag, inte kritik eller antipati, får ofta höra "typiskt en man att tycka det", "nu är det kvinnors tur", "om du varit kvinna hade du förstått hur det är". Alltså ständigt nedlåtande och avfärdande kommentarer med utgångspunkten att män inte begriper något och allt de säger är menat som kritik mot jämställdhet. Även om det är frågor och förslag. Det enda som accepteras är ovillkorligt medhåll. Följden blir att män stängs ute från att vara delaktiga och då struntar de i sin tur att bry sig - vilket de gör helt rätt i! Detta har jag själv upplevt så det är inget påhitt.

    Samma fenomen finns här och på andra forum när jämställdhet diskuteras. Män ska nicka och hålla med, absolut inte ifrågasätta eller visa minsta kritik. Och sen har kvinnor mage att klaga över att män inte engagerar sig i jämställdhetsarbetet...

     
    Jag har inte alls upplevt detsamma, möjligtvis i politiska diskussioner men där är det ju pajkastning åt alla håll. Men sällan i seriösa diskussioner. Men i verkliga livet eller under praktiska har jag inte alls upplevt det så. 

    Jag skulle dock gärna vilja höra exempel på dessa förlag och den kritik som avfärdas utan diskussion? 
  • TrolletsMor
    Postman skrev 2024-02-11 15:13:26 följande:
    Tecum gav dig ett bra svar.

    För mig så bör jämställdhetsarbete vara könsneutralt, det jämställdhetsarbete som idag bedrivs är enbart ur feministisk synvinkel vilket jag inte alls vill medverka i.
    Jag ser inte att män ska driva mansfrågor, jag ser inte att kvinnor ska driva kvinnofrågor, i ett demokratiskt samhälle driver vi frågor som ska vara alla människor/medborgare till godo. Som det är idag så är allt som har med jämställdhet att göra en utgångspunkt ifrån kvinnor, helt galet tycker jag.

    Jag kan heller inte se att mansdominerade branscher ska vara mer i fokus för jämställdhetsarbete än andra branscher, jämställdhetsarbete omfattar alla branscher i lika stor grad utan undantag.
    Jo fast faktum är ju att det ju oftast är relevant att prata om kön, eftersom det är just skillnader mellan könen det handlar om. 

    Hade kvinnor inte drivit kvinnofrågor hade vi fortfarande inte haft rösträtt, eller fått studera eller arbeta med vad vi vill. Idag har vi samma rättigheter, men en hel del av de gamla könsrollerna lever ju kvar fortfarande. Både till nackdel och fördel för båda könen. 

    Man pratar ju även om sådant som är sämre för män, exempelvis att pojkar generellt klarar skolan sämre och mer sällan studerar vidare. Att män i större utsträckning riskerar att utsättas för våld, eller att kvinnor generellt tas på större allvar vad gäller barnfrågor. Men det är sällan man ser män driva dessa frågor. Och ärligt talat ingen kan driva alla dessa frågor och självklart är det mer intressant för en kvinna att lägga sin energi på något hon själv upplever som orättvist. Män bör ju vara mer intresserade av att driva dessa frågor än vad de visar. 

    Istället sitter man och säger att det är orättvist och det handlar bara om kvinnor och kvinnoperspektivet. Ja såklart det är generellt och historiskt kvinnor som drivit dessa frågor och man utgår ju alltid från sig själv, eller hur? Det är knappast så att det varit lätt för kvinnor att driva dessa frågor någonsin, de har alltid blivit ifrågasatta och förlöjligande innan frågan blivit normaliserad genom att man diskuterat och tagit upp problemet igen och igen och delat sina upplevelser av det. Men inga frågor går ju att driva särskillt långt om man inte har några argument för det och det gäller ju alla. 

    Metoo är ju ett ganska bra exempel på en protest mot något som varit väldigt normaliserat. Finns ju gott om män som förlöjligar och förkastar metoo och vägrar förstå vad det handlar om. Medans de flesta kvinnor enligt min erfarenhet istället känner igen sig i det som metoo handlar om. Det handlar inte om att idiotförklara män som grupp, utan i första hand om att stärka kvinnor i att de är inte ensamma i sin upplevelse och att våga säga ifrån när något sådant händer för att det är inte okej.
  • TrolletsMor
    Postman skrev 2024-02-11 15:20:36 följande:
    Nej du är inte man heller så det är inte konstigt om du inte har upplevt det.

    Dina egna ord kunde också ha sagts av en arbetsledare på en mansdominerad  industri där en kvinna klagade på den manliga arbetsmiljön och jargongen.
    Men jag har fortfarande inte fått ett enda konkret exempel på förlag och kritik som man vägrar att ens diskutera? 
Svar på tråden Jämställdhetsarbete skrämmer bort män?