Jämställdhetsarbete skrämmer bort män?
Ja allt jämställdhetsarbete som jag har sett så är alltid utgångspunkten kvinnor. Utgångspunkten är också att det alltid är kvinnor som är de diskriminerade eller missgynnade. Allt detta tror jag gör att många män inte känner igen sig eller känner att det är ens meningsfullt att delta eftersom det i verkligheten inte alltid är så att kvinnor är diskriminerade eller missgynnade.
Det är också spännande att jämställdhetsarbete är alltid på tapeten när det gäller mansdominerade branscher/områden, man varken hör eller ser samma arbete i kvinnodominerade branscher/områden.
Sen är detta med jämställdhetsarbete ett minfält att ge sig in i som man, man får oftast till sig när man säger något "att det ska du som man säga", "jadu man vet ju hur män är", "typiskt en man att tycka så", det gör att det är nästintill omöjligt för en man att göra sig delaktig i arbetet.
Att det sedan också oftare är kvinnor som driver dessa frågor gör det ju också mer naturligt. Män kunde ju arbeta för mer jämställdhet inom vård och skola exempelvis som är väldigt kvinnodominerat, speciellt "på golvet". Men det är såklart inte lika attraktiva arbeten och generellt sämre betalt så inte lika intressant då. Där handlar det mer generellt om arbetsvillkor och löner då detta anses dåligt i dessa yrken. Det är ju egentligen bara män som kan svara på hur man skulle kunna göra dessa arbeten mer intressant för dem.
Kan du ge några konkreta exempel på ditt påstående kring det som gör det näst intill omöjligt för en man att delta i arbetet? På vilket sätt hindras män från att driva jämställdhetsarbete? Tror det är väldigt få som motsätter sig det faktum att killar mer sällan studerar vidare eller arbetar inom vård och skola exempelvis. Och detta är ju faktiskt något som det pratas om också, men det är ju också till stor del upp till männen att arbeta för det också då, eftersom det är en "mans fråga" snarare än en " kvinnofråga" och därmed bör det manliga perspektivet vara mer intressant, men det är ju sällan man hör män prata om detta heller. Problemet är att ofta slutar diskussioner just om att män påstår sig bli tvungna att stå tillbaka till fördel för kvinnorna, men jag skulle faktiskt vilja höra när detta händer mer som regel än som undantag?