EnAnonumius skrev 2024-02-03 15:41:30 följande:
Vet du överhuvudtaget var "Tendentiöst" betyder... För det är knappast något du kan använda dig i sammanhanget "ligger i tiden"/"tidsanda".
Och varför fortsätter du att ducka min fråga?
Ditt utlägg här har ju knappast något samröre med det du citerade och svarade på egentligen...
Då tar vi frågan EN gång till.
Varför väljer du att utgå från att folk som har det kast ställt. väljer att leva med osunda matvanor, och konsumerar massa godis när de tittar på film?
För att det på gruppnivå är fakta, kanske? Om man så bara erkänner det ganska uppenbara sambandet mellan utbildning och högre lön så är det ingen direkt svår slutsats att dra.
Klasstillhörighet och ålder tycks i hög grad bestämma vilket bröd vi svenskar äter.
Lågutbildade och yngre föredrar ljust, sött bröd. Högutbildade och äldre väljer oftare rågbröd.
www.svd.se/a/nqw0o/lagutbildade-och-yngre-ater-onyttigt-brod
Högutbildade är bra på ta till sig information om olika riskbeteenden. Det är en förklaring till att de röker mindre, äter bättre, rör på sig mer och lever 5?6 år längre än lågutbildade. Med en eftergymnasial utbildning och höga inkomster har man en lägre sjuklighet under livet.
www.svd.se/a/3E27rL/svenska-alkoholvanor-rika-och-hogutbildade-dricker-mer
"Det spelar nästan ingen roll vilka sjukdomar det handlar om. Patientens utbildningsnivå är avgörande för hälsan på alla plan. Till exempel uppger 49 procent av stockholmarna mellan 50 och 78 år, med förgymnasial utbildning, att de lider av högt blodtryck. Motsvarande siffra för högutbildade är 29 procent.
? När vi har tittat på sjukhusinläggningar kan vi även se att personer med låg utbildning har tre och en halv gång så hög risk för att drabbas av stroke och 2,6 gånger högre risk att få en hjärtinfarkt, säger Vicky Bartelink.
Samma skillnad syns vid diabetes, som är dubbelt så vanligt bland lågutbildade, jämfört med högutbildade.
? Lågutbildade har också fler riskfaktorer för diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar som rökning, övervikt och högt blodtryck, säger Vicky Bartelink."
swenurse.se/omvardnadsmagasinet/vara-artiklar/oppna/2023-09-19-sa-ojamlik-ar-halsan-i-sverige