Inlägg från: Anonym (Tsk) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Tsk)

    Hur många rejält lagade tänder har du?

    Anonym (Tess) skrev 2023-12-04 16:36:18 följande:
    Hur många rejält lagade tänder har du?

    Jag undrar hur vanligt det är att ha tänder som har varit väldigt trasiga trots att man har gått regelbundet till tandläkaren hela livet.

    Har du stora lagningar som tar upp minst halva tanden?
    Har du en eller flera kronor?
    Har du krona med stift inuti för att det var för lite tand kvar att sätta kronan på?
    Har du behövt göra rotfyllning?
    Har du implantat?
    Har du varit tvungen att dra ut en tand? Visdomständer räknas ej.

    Så allt som är mer än en vanlig liten lagning räknas. Jag vill gärna veta vad och hur många av ovanstående problem du har och om du vet varför det hände? Dvs var det en skada, misskötsel eller bara otur?


    Det är ganska vanligt, särskilt hos äldre. Men det finns ungdomar som också har väldigt dålig munhälsa. Det finns även yngre barn med flera hål och trasiga tänder i både mjölktänder och permanenta tänder. 

    Att laga tänderna är tyvärr bara en behandling av symtomet. Om patienten inte ändrar sina vanor spelar det ingen roll hur ofta man går till tandläkaren. Det kommer att bli fler hål i alla fall. Samma gäller tandlossning. Jobbet för en bra munhälsa gör man själv hemma genom att borsta noga morgon och kväll, hålla rent mellan tänderna, använda fluorid, kostvanor osv. 

    Sen finns det faktorer som gör det extra viktigt att sköta sin munhygien som sjukdomar, läkemedel, muntorrhet, sura uppstötningar. Vissa har sämre gener tyvärr och det enda man kan göra är att vara extra noga och göra sitt bästa. 

    Vissa sjukdomar eller långvarig läkemedelsbehandling som ger muntorrhet mm kan ge rätt till extra tandvårdsbidrag för förebyggande behandling tex att gå till en hygienist för att ta bort tandsten. 
  • Anonym (Tsk)
    Anonym (Tess) skrev 2023-12-04 18:17:43 följande:
    Är du tandsköterska? När du skriver äldre från vilken ålder och uppåt menar du då? Har jag fel i att det under 70-och 80-talet borrades något kopiöst i tänderna på barn och ungdomar och att dom tänderna rasar sönder och får megastora problem när man är vuxen sen? Är det ovanligt att många eller några av sakerna jag räknar upp händer folk som idag är runt 40-50 år? Eller bättre ställd fråga skulle du vara förvånad om en idag 50-åring har råkat ut för ovanstående trots att dom har tagit hand om tänderna?
    Ja jag är tandsköterska. Det är väldigt individuellt hur vilken tandstatus patienterna har. Men från 50 och uppåt är det inte ovanligt med varken kronor eller broar och gamla amalgam fyllningar som spräcker tänderna. Det finns ju yngre som också har flera kronor, broar och rotfyllningar. 

    Förr lagades tänder i ett tidigare skede än nu. Vi klassar karies angrepp från 1-3. 1or lagas inte och inte heller alla 2or. 3or måsta alltid lagas. Har man 1or och 2or så går det att på progressionen att avstanna med god munhygien, extra fluorid och en kost med mindre socker och sura drycker. 

    Förr lagades tänderna med amalgam och det var trots sina nackdelar ett väldigt hållbart material. Lagningarna håller väldigt länge. Tyvärr blir tänderna skörare med åldern vilket kan göra att tänder med amalgamfyllningar spricker då amalgamet till skillnad mot dagens plastfyllningar hålls fast mekaniskt i tanden. 

    Det är som sagt individuellt men med ökad ålder blir problemen mindre förvånande särskilt om patienten har gamla amalgamfyllningar. Men det finns såklart äldre med riktigt bra tandstatus också. 

    Det är många faktorer som spelar in. Men den viktigaste är munhygien, fluorid och kosten. Sen andra faktorer, tex sjukdomar, arvsanlag, kultur, socioekonomisk bakgrund osv. Tidigare lagningar är definitivt en faktor. En lagad tand är inte lika stark som en hel och frisk tand. Har man mycket lagningar och dessutom gnisslar eller pressar tänderna så ökar risken för både frakturer och fyllnings frakturer. 

    Hoppas det inte blev allt för virrigt. 
Svar på tråden Hur många rejält lagade tänder har du?