Inlägg från: Xenia |Visa alla inlägg
  • Xenia

    Vilka flicknamn tycker ni är uttjatade?

    Ett substantiv, vad ar det for argument!  Finns flera namn som ar substantiv Liv, Viola, Iris, Ylva, Ulf, Bjorn, Stig, Sten etc Dessutom ar Saga en fornnordisk gudinna. Den dubbla betydelsen ar bara positiv.

    Namn som bars av gamla tanter ar alltsa hemska. Antagligen for att gamla tanter ar hemska. Alderism kallas det. Alla gamla tanter har en gang varit smaflickor, och alla smaflickor blir en gang gamla tanter, om de far leva.

    Jag tycker ocksa att Iselin, Irmelin och Hannele ar vackra namn. Och Ellinor och Vivian.

    Men om namnen inte far vara samma som bars av tidigare generationer blir det svart att hitta ovanliga namn. Sárskilt som en del tycker att ovanliga namn ar hemska!

  • Xenia
    husdjursdisco skrev 2023-12-18 17:44:19 följande:

    Vill understryka att jag _inte_ efterfrågar namnförslag. 


    Det ar bara att kolla fodelseannonserna. 

    Sen ar fragan om det galler namn som kanns uttjatade for ett de var populara i ens egen generation eller i nuvarande generation. For mig kanns Anna, Emma, Julia, Lisa och Nathalie uttjatade.
  • Xenia
    Anonym (XXX) skrev 2023-12-20 05:21:31 följande:
    Namn går ju i cykler. Det förstår du väl, att det inte var kul för en 60-talist att heta Albin eller Alma! För på 60-70-talen var det bara mycket gamla människor som hette det. Men sedan dog de bort, och på 90-talet tyckte de som var unga föräldrar då, att sådana namn var nya och fräscha, för de hade aldrig träffat någon 90-årig Albin eller Alma. 

    H
    ...och när nästan alla 40-talister har dött bort, kommer det att vimla av små Lars-Åke, Nils Bertil, Roland, Kjell, Birgitta, Margareta, Gunvor, Majlis och Britt-Marie på dagis! :)
    En sak ar om man blir pamind om nagon otrevlig  tant med det namnet. Men jag forstar inte denna fixering vid alder. Det ar just for att man vill ha ett modernt namn, som varken ens egen generation eller ens foraldrageneration heter, som det blir ett namn som direkt daterar en. Till en borjan som typiskt barn eller ung och sa smaningom som typiskt aldre.

    Forr i tiden fick man ofta namn efter far, farfar, morfar, mor, mormor och farmor. Ingen tyckte det var hemskt att ha samma namn som aldre manniskor. Det dar    ar en lojlig aldersfixering.

    Nar vi valde namn ville vi ha ett vackert och inte alltfor vanligt namn och funderade aldrig over om det lat tillrackligt ungt. Vi tog ett namn fran en aldre generation. Jag har aldrig hort min dotter klaga over att inga i hennes alder har det namnet. Det heter min mamma och det heter min mormor, har hon hort utan att grama sig.
  • Xenia
    Anonym (S) skrev 2023-12-22 00:45:07 följande:
    Jaa jag tycker inget av namnen är fina så jag vidhåller mitt argument om att det är ett substantiv mer än ett namn! Sen är ju visa mera verdertagna än andra. Vem orkar gå till t.ex fornnordiskan och forska?? Eller något helt annat språk. Tycker fortfarande att Saga är fruktansvärt fult och dessutom nu uttjatat och jag tänker mer på Rödluvan och vargen än en söt flicka. 
    Även de här otäcka verben; Tindra, Gnistra, Glimma. Inte heller trevliga flicknamn.
    Jag tycker det dar med substantiv ar helt ovidkommande. De flesta namn ar antingen substantiv eller adjektiv.

    Saga ar ett jattefint namn. Bade namnet pa en gudinna, asynja, och substantivet saga ar ju bara positivt. Det ar mojligt att det blivit uttjatat nu men det beror ju just pa att manga tycker det ar ett fint namn.

    Viktoria ar ocksa ett substantiv, det betyder seger. Jag tycker man borde ta reda pa betydelsen nar man valjer namn till sitt barn, aven om det forstas inte behover vara avgorande.
Svar på tråden Vilka flicknamn tycker ni är uttjatade?