Inlägg från: KillBill |Visa alla inlägg
  • KillBill

    Sveriges ekonomi

    Anonym (TS) skrev 2023-10-20 11:18:58 följande:
    Sveriges ekonomi

    Jag har ett förslag. Inkomstbepröva barnbidraget och slopa all hemspråksundervisning. Det är väl tänkt att det är svenska som invandrare ska lära sig när de kommer till Sverige? 


    Det är är inte särskilt bra idéer.

    1. De skulle kosta staten massor att inkomstpröva barnbidraget så den besparing 
    som staten uppnår genom att inte betala ut barnbidrag till alla skulle inte bli särskilt stor. 

    2. Om barnbidraget inkomstprövas finns det risk att det blir mer lönsamt att inte ta ett jobb/gå upp i arbetstid eftersom en ökad inkomst kan resultera i att du blir av med barnbidraget. 

    3. Det finns tydliga belägg för att de som har hemspråksundervisning blir duktigare på svenska. Det beror på att du behöver behärska ett språk i grunden för att lära dig ett nytt. 

    Källor:
    www.gp.se/debatt/b%C3%A4ttre-svenska-med-modersm%C3%A5l-i-skolan-1.4807716
    www.op.se/2019-01-02/tomas-karlsson-nej-till-att-inkomstprova-barnbidraget
    www.blt.se/ledare/ungliberalerna-har-fel-om-barnbidraget/


    Hellre Arga Andersson än Kassa Kristersson!
  • KillBill
    TvillingmammaVästgöte skrev 2023-10-22 12:13:39 följande:
    Är det inte ännu effektivare att se till att barnen lär sig svenska ordentligt redan i tvåårsåldern, allra senast, genom en högkvalitativ språkförskola ? Det är inte rimligt eller bra att barn skall både födas och växa upp i Sverige och sen lära sig svenska som främmande språk i skolan. 
    Alla flyktingbarn föds inte i Sverige och för äldre barn så är det absolut en fördel att få en grund i sitt modersmål innan de ska lära sig svenska. Detta finns det evidens för.
    Hellre Arga Andersson än Kassa Kristersson!
  • KillBill
    Anonym (Mimmi) skrev 2023-10-23 11:41:46 följande:
    Nåja, det behovsprövas redan hos Försäkringskassan och det går utmärkt att använda sig av dessa uppgifter vid behovbedöming av barnbidrag.

    Sen finns det mer att göra inom föräldraförsäkringen också som någon annan nämnde, inlägg #35.
    Nej barnbidraget inkomstprövas inte av försäkringskassan.  Om Barnbidraget bara skulle betalas ut till folk med lägre inkomst skulle försäkringskassan behöva kontrollera alla föräldrars inkomster. Behovsprövat barnbidrag skulle dessutom motverka arbetslinjen. detta eftersom det för vissa inte kommer löna sig att ta ett arbete eller att jobba mer. Så behovsprövat är en riktigt dålig idé.
    Hellre Arga Andersson än Kassa Kristersson!
  • KillBill

    Galaxjärnorna i den SD -styrda  M/KD/L regeringen slog fast att gränsen för god försörjning går vid lön på minst 27 360 kr (under detta belopp anser regeringen att anställda har en otillräcklig försörjning). Nu kräver personal inom vård skola och omsorg kraftigt höjda löner och även från landets pensionärer kommer krav på höge ersättningar. 

    Kommer regeringen agera för att höja löner och pensioner? Nej självklart inte.




    Hellre Arga Andersson än Kassa Kristersson!
  • KillBill
    TvillingmammaVästgöte skrev 2023-11-03 08:24:54 följande:

    Det är väl ingen som sagt att gränsen för god försörjning går vid 27000? Syftet med lönegränsen på 27300 är att vi skall kunna ha helt öppen och fri arbetskraftsinvandring  från hela världen för specialister som läkare , programmerare , ingenjörer.  Då är gränsen rätt satt, om än lite låg. Detta är viktigt för vårt lands ekonomiska utveckling eftersom för få svenska ungdomar studerar tekniska ämnen och vår industri och våra teknikföretag behöver denna kompetens. 


    Inget annat västland har haft en så fri arbetskraftsinvandring som Sverige och det har varit ett intressant marknadsliberalt experiment , men det har inte fungerat och man kan nu se att det inte varit bra för Sverige. 

    Vi har mer än 400 000 öppet arbetslösa i Sverige och för arbeten som inte kräver lång utbildning finns det redan gott om arbetskraft i landet. När våra arbetslösa får jobb gynnar det alla, både de arbetslösa och landets ekonomi.


    Jo. 

    "Av propositionen följer att en arbetskraftsinvandrare genom sin anställning ska uppnå en god försörjning för att kunna beviljas ett arbetstillstånd" Enligt de regelverk som regeringen tagit fram för att beräkna en god inkomst hamnar gränsen för detta idag på 27 360 kr per månad.

     Det är Högern dvs. Moderaterna, Kristdemokraterna  och Liberalerna som låg bakom den extremt liberala arbetskraftinvandring som Sverige har haft och den bör kritiseras men vem som helst förstår att regeringen med det nya regelverket i vanlig ordning har klantat till det.


    Det hade exempelvis varit bättre att bara tillåta arbetskraftsinvandring efter en arbetsmarknadsprövning (efter godkännande av arbetsmarknadens parter) som systemet fungerade innan Alliansen med Moderaterna i spetsen beslutade om att Sverige skulle ha världens mest liberala arbetskraftsinvandringspolitik.
    Hellre Arga Andersson än Kassa Kristersson!
  • KillBill
    TvillingmammaVästgöte skrev 2023-11-03 09:38:22 följande:

    Ja, det var ett mycjet opedagogiskt och dåligt sätt att kommunicera på. Antagligen ett sätt att göra en fix lite snabbt. Den gamla regeln om god försörjning,  syftet var att skydda den som arbetskraftsinvandrade från utnyttjande. Den nya regelns syfte är istället att skydda den svenska arbetsmarknaden från låglöneinvandring av personer som inte har specialistkompetens inom tex teknik och och  därmed ge större möjlighet till anställning för dem som redan bor i Sverige för andra yrken som inte kräver lång teknisk utbildning. 


    Detta blev mycket otydligt  och inte bra kommunicerat allls, av regeringen. 


    Men jag tycker ändå att inkomstkravet är ett bättre än arbetsmarknadsprövning.  En arbetsmarknadsprövning skulle bli mycket administrativt krävande, troligen ge upphov till långa köer och väntetider och det skulle bli kostsamt. Jag känner flera utländska experter som valt Sverige istället för Tyskland och Schweiz just på grund av den snabba svenska processen.

    Inkomstkravet är dock för lågt , det borde  ligga på 35000 kr som det ursprungliga förslaget var. 

    Problemet tror jag delvis är att Moderaterna är mycket tätt knutna till Svenskt Näringsliv. Svenskt Näringsliv har motsatt sig denna förändring och tvingat ner gränsen till 27000, de vill helst inte ha någon begränsning alls. Samtidigt skall moderaterna göra SD nöjda och jag tror många ledande moderater som tex Svantesson och Kristersson ser stora fördelar med denna nya reglering. Om det blir fler jobb tillgängliga för dem med uppehållstillstånd och medborgarskap kan det underlätta integrationen och kanske på sikt minska kriminaliteten. 


    35000? Det skulle försvåra  för exempelvis indiska eller kinesiska restauranger att anställa kockar från ursprungsländerna. Systemet för arbetsmarknadsprövning är ett mycket bättre alternativ för då man kan ställa behovet av arbetskraftsinvandring mot verkligt behov av arbetskraft. Om arbetslösheten bland svenska ingenjörers skulle öka så måste det vara möjligt att strypa arbetskraftsinvandring från exempelvis Indien. Tycker du inte det?
    Hellre Arga Andersson än Kassa Kristersson!
  • KillBill
    TvillingmammaVästgöte skrev 2023-11-03 10:36:11 följande:

    Jag kan hålla med om att arbetskraftsprövning i teorin är bättre men i praktiken kommer det nog tyvärr  bli administrativt , knöligt och ta lång tid , vilket kommer att försämra Sveriges konkurrenskraft. 


    35000 kr som första budet var , är kanske lite högt satt när det gäller specialister som inte har lång universitetsutbildning som tex Kinesiska kockar. 

    En kompromiss skulle ju kunna vara att alla med lön över 35 000 automatiskt får arbetstillstånd och sen har man en möjlighet till arbetsmarknadsprövning för specialfall som tex Kinesiska kockar. 


    I de flesta västländer har man idag en krånglig process med arbetsmarknadsprövning, men det har varit en konkurrensfördel för vår industri och våra Techföretag att vi har möjlighet att ta hit folk snabbt och lätt. Vi gör det tex ofta för ett projekt och då kan man inte så lätt planera det behovet ett år i förväg.

    Vi har ett problem i Sverige med brist på avancerad teknisk kompetens. Vår konkurrensfördel i världen är vår avancerade teknik som kompletterar och förädlar vår råvarutunga basindustri. Naturligtvis skulle det vara bra om regeringen och Svenskt Näringliv också uppmuntrar och praktiskt stöttar svenska ungdomar att läsa teknik istället för att helt förlita sig på arbetskraftimport. Tex genom att erbjuda praktikplatser. De finns en stor brist på praktikplatser för teknikstudenter 


     


    Sverige är på väg mot rekordhög arbetslöshet inom byggsektorn. Tycker att att det är ok att Sverige fortsätter med arbetskraftsinvandring av byggarbetare bara för att det blir billigare för byggbolagen än att anställa arbetslösa svenska byggarbetare (svenska byggarbetare tjänar definitivt med än 27 k/m men ofta även mer än 35 k/m)?

    Nej Den SD styrda M/KD/L regeringens nya lag gällande arbetskraftsinvandring håller inte måttet. 
    Hellre Arga Andersson än Kassa Kristersson!
  • KillBill
    TvillingmammaVästgöte skrev 2023-11-03 10:51:41 följande:
    Svenska byggarbetare tjänar kanske 35000 kr i månaden men knappast utomeuropeiska byggarbetare i Sverige! Så det skulle fungera för att minska lönedumpning, det är ju därför Svenskt Näringsliv motsatte sig regeringens första förslag på 35 000 kr.

    Byggarbetare kommer ofta från EU och inom EU har vi fri rörlighet. Byggarbetare från Polen, Bulgarien  och Rumänien påverkas inte alls av denna nya lönenivå. 
    Nu har regeringen bestämt att lönekravet vid arbetskraftsinvandring kommer ligga på lite drygt  27000 kronor. Byggbranschen kommer alltså fortsätta att importera arbetskraft samtidigt som arbetslösheten bland Svenska byggarbetare ökar.

    Idag förekommer även många byggarbetare från Kazakstan, Mongoliet och Kina. 
    SD och regeringspartierna borde skämmas. 
    Hellre Arga Andersson än Kassa Kristersson!
  • KillBill
    TvillingmammaVästgöte skrev 2023-11-03 13:08:20 följande:
    Intressant att veta om de verkligen kommer att betala 27000 i månaden för en byggnadsarbetare från Mongoliet? Här kommer det nog vara stor risk för fusk! Hoppas att detta kontrolleras, att lönerna verkligen betalas ut till rätt personer. 

    Ja, den extremt fria och marknadsliberala arbetskraftsinvandringen infördes av de fyra borgerliga partierna tillsammans med Miljöpartiet 2008. 
    Efter det har vi haft socialdemokratiskt ledda regeringar under åren 2014 till 2022. De har inte gjort någon förändring åt det restriktivare hållet under dessa åtta år så jag antar att de tänkte lika i denna fråga? Nu är det ju faktiskt en moderatledd regering som gör en förändring  som går åt rätt håll!  Även om det kunde varit ännu bättre. 
    SD och övriga högerpartier har haft majoritet i riksdagen sedan 2007 och det har gjort det svårt för S att driva socialdemokratisk politik. S har istället varit tvungen att kompromissa i politiken. 

    Nästa val tror jag att folket är så pass less på den högerpolitik som SD och regeringspartierna drivit att det finns möjlighet att en S regering får majoritet i riksdagen. Det skulle i så fall vara första gången på 20 år.

    Jag tror exempelvis inte att de arbetslösa byggarbetare som pga. den förda SD/M/KD/L politiken får se byggjobb tas av byggarbetare från exempelvis Kazakstan och Mongoliet kommer stödja Tidölagets politik en gång till. 
    Hellre Arga Andersson än Kassa Kristersson!
  • KillBill
    TvillingmammaVästgöte skrev 2023-11-03 14:21:19 följande:
    Jag har i många val röstat på S, men sedan de valt att samarbeta med Miljöpartiet så väljer jag numera bort S. Miljöpartiet vill ha fortsatt massimmigration till Sverige, de vill vare sig begränsa asylmottagandet eller arbetskraftsinvandringen. Jag har svårt att se att en regering med Miljöpartiet skulle kunna gynna de arbetslösa byggarbetarna. 
    Det var M/KD/L som genomfördes en av världens mest liberala migrationspolitik. När S, V och MP regerade så skärptes i stället  migrationspolitiken kraftigt. 
    Hellre Arga Andersson än Kassa Kristersson!
Svar på tråden Sveriges ekonomi