Inlägg från: ClumsySmurf |Visa alla inlägg
  • ClumsySmurf

    Förbjudna ord?

    flygrl skrev 2023-07-07 23:49:01 följande:
    Förbjudna ord?

    Som svart person är jag tacksam dom flesta inte längre använder N-ordet. Fast om nån använder ordet på ett sätt jag inte uppfattar som aggressivt/nedsättande utan pga okunskap/obetänksamhet går inte jag på konfrontation utan dialog där jag förklarar att jag själv liksom dom flesta svarta föredrar benämnas som svarta och att N-ordet är förlegat.


    Så är det t.ex. ibland med äldre människor som det fina äldre svenska par som blivit som mina svenska morföräldrar och som jag älskar. Vi (min familj) förklarade och dom förstod och det va liksom ingen big deal. Man måste liksom inte läsa in rasism i allt. 😉

    Och jag har också senare förstått att det man i USA menar med N-ordet är "ni***r", inte "negro" som fortfarande används och nog egentligen är motsvarigheten till det svenska "ne**r". Det va ju det ord MLK använde liksom alla amerikaner oavsett hudfärg på den tiden precis som "n***r" va det korrekta ordet i den tidens svenska. Jag stör mig inte på att man använde det då men ser det som helt förlegat idag.


    Sen försöker jag väl själv också uttrycka mig respektfullt om andra människor och inte använda nedsättande ord. Självklart kan jag liksom alla människor göra fel och då hoppas jag den berörda personen kan acceptera min ursäkt och förstå att jag inte menade att såra. 😮


    Sen vill jag säga att begreppet POC aka Person Of Color blir problematiskt om man med det buntar ihop alla icke-vita till en homogen grupp som skulle va utsatta för rasism från vita. Icke-vita är ju ingen homogen grupp och det förekommer mycket rasism inom den gruppen som osynliggörs genom POC-begreppet. 

    Ex. utsätts jag som kristen svart tjej i förorten för mer rasism från personer med bakgrund i Mellanöstern än från svenskar. På arabiska kallas vi abd = slav och attityden är ofta sån med. Araberna va ju drivande i slavhandeln som fortsatt där in i våra dagar. Stör mig som fan på att det aldrig talas om det här. :/


    Som Fröken Allvar klokt nämnde förekommer rasism också från oss icke-vita mot vita och det är lika fkn illa det. All rasism är avskyvärd enligt mig. Ingen människa styr över va man föds till för hudfärg.
    Jag använder inte ord som "sv***e" och ännu värre "sv***eh**a" och "sv***efi**a". 😮

    Kan tillägga att jag är kluven inför sätta in massa stjärnor i dom farliga orden för jag ibland tänker vi kanske gör dom farligare och mer spännande på det viset. Äh, jag vet inte. Hur tänker ni andra kring det? 😮


    "Som svart person är jag tacksam dom flesta inte längre använder N-ordet"
    Så långt trillar polletten ner men jag stör mej på "n-ordet" när man pratar om själva ordet, det betyder ju samma sak

    POC
    Antar att de har den vanliga definitionen av rasism men + makt så minoriteter kan inte vara rasistisk.


  • ClumsySmurf
    flygrl skrev 2023-07-08 01:50:13 följande:
    Jag hänger inte riktigt med va gäller N-ordet. Det betyder samma sak som vadå? 😮
    n-ordet och neger betyder samma sak så jag förstår inte varför n-ordet skulle vara bättre när man pratar om ordet neger.
  • ClumsySmurf
    flygrl skrev 2023-07-08 01:53:37 följande:

    @ClumsySmurf: Antar du har rätt om POC. 😉


    det är ungefär som när man bryr sej väldigt mycket om mäns våld mot kvinnor eftersom man bryr sej så mycket om kvinnor och man ska lägga skulden där den hör hemma men man bryr sej inte om våld i lesbiska relationer.
  • Meddelande borttaget
  • ClumsySmurf
    Xenia skrev 2023-07-08 17:07:00 följande:
    Språkvetare och PK till max. Att säga att folk som använder ord som "indian" och "eskimå" upprätthåller koloniala ideologier tycker jag är härskarteknik. Ett sätt att trycka ned människor som inte hänger med i de senaste orden.

    Hur vet du ens att alla indianer och eskimåer tar illa upp av de orden? Det är klart att man kan använda irokes etc, men om inte vet vilket indianfolk det gäller?

    Jag har f ö för mig att det olika PK-ord för indianer som används i USA och Kanada. Och vad säger man i Sydamerika? Vad som är PK kan ju vara olika i olika länder och kulturer.

    Träffar jag en indian som förklarar hur jättesårad hen blir av ordet så är det en annan sak. Nu misstänker jag att det överdrivet PK vita som vill visa hur PK de är.

    Det var en universitetslärare som på frågan hur man hittar material om diskriminering av svarta förr i tiden sade att man får leta på "neger". Då anmälde fyra studenter (vita studenter sårade by proxy) henne för att hon sagt det kränkande ordet. Då har det verkligen gått för långt.
    Fyra godhetsignalerande elever men det var också någon/några inom institutionsledningen som missbrukade makt.

  • ClumsySmurf
    Anonym (Språkvetare) skrev 2023-07-08 17:21:19 följande:
    Det skulle vara lättare att bemöta ditt inlägg om du faktiskt visste vad jag har skrivit i tråden. Med tanke på ditt första inlägg har jag inget behov av att diskutera med dig öht.
    Jag förstår inte heller koloniala begrepp.
    Det är väl betydelsen av ord i nutid som ska räknas?

  • ClumsySmurf
    Anonym (Språkvetare) skrev 2023-07-08 17:41:55 följande: #57
    ClumsySmurf skrev 2023-07-08 17:27:20 följande:
    Jag förstår inte heller koloniala begrepp.
    Det är väl betydelsen av ord i nutid som ska räknas?
    Om folk tar illa vid sig för att det fortfarande bär med sig en viss konnotation så kan man väl vara snäll nog att inte använda sådana ord? Eller för att vända på det, varför använda ord som man vet att andra mår dåligt av när det är så lätt att säga något annat? Den historiska betydelsen, även om den är inaktuell, kommer alltid att hänga med som en parentes hur mycket vi än skulle önska något annorlunda.
    Hur vet man att folk mår dåligt av ordet indian?
    Hur stor andel indianer ska vara mot användandet av indian för att man ska byta ordet?
    Är det individuellt?
    Ska man fråga först?
    Gäller det vissa ord eller alla ord?
    Gäller det vissa grupper eller alla grupper?

    Ord som bög, feminist, queer har också historisk betydelse.
    Ska man läsa in historisk betydelse i ett ord kan ordets innebörd förändras och man riskerar att tolka på fel sätt. Det skulle bli antifeministiskt att kalla en självutnämnd feminist för feminist och homofobiskt att säga bög men rätt att säga idiot till någon med downs syndrom.
  • ClumsySmurf
    flygrl skrev 2023-07-08 21:27:30 följande: #71
    ClumsySmurf skrev 2023-07-08 01:54:39 följande:
    n-ordet och neger betyder samma sak så jag förstår inte varför n-ordet skulle vara bättre när man pratar om ordet neger.
    Ok, så det va det du menade. Men asså N-ordet är ju helt enkelt en omskrivning av ordet eller va det nu kallas. Precis som när man stoppar in asterisker istf bokstäver som i n***r. Ordet är jobbigt för många och då skriver man inte ut det i sin helhet.

    Fast måste erkänna den här tråden gör mig lite osäker kring hur jag egentligen själv ser på det här. Faktiskt. 😮🤔
    ClumsySmurf skrev 2023-07-08 02:11:01 följande:
    det är ungefär som när man bryr sej väldigt mycket om mäns våld mot kvinnor eftersom man bryr sej så mycket om kvinnor och man ska lägga skulden där den hör hemma men man bryr sej inte om våld i lesbiska relationer.
    Jag tror jag förstår, ja.
    Jag brukar inte använda asterisker och jag förstår inte fortfarande skillnaden. Om man tycker att ett ord är jobbigt är det väl jobbigt hur man än stavar det? Jag förstår att det är skillnad på snippa och fitta men inte fitta och f***a, om jag ska undvika att skriva fitta skriver jag ju inte f***a heller.

    "Fast måste erkänna den här tråden gör mig lite osäker kring hur jag egentligen själv ser på det här"

    hur menar du nu?
  • ClumsySmurf
    flygrl skrev 2023-07-08 22:46:57 följande: #75
    ClumsySmurf skrev 2023-07-08 21:53:21 följande:
    Jag brukar inte använda asterisker och jag förstår inte fortfarande skillnaden. Om man tycker att ett ord är jobbigt är det väl jobbigt hur man än stavar det? Jag förstår att det är skillnad på snippa och fitta men inte fitta och f***a, om jag ska undvika att skriva fitta skriver jag ju inte f***a heller.

    "Fast måste erkänna den här tråden gör mig lite osäker kring hur jag egentligen själv ser på det här"

    hur menar du nu?

    Jag kan erkänna det för mig inte är så jobbigt se ordet "neger" (du ser!) i ett neutralt sammanhang men för många är det inte så och då omskriver jag det av hänsyn för att typ inte utsätta dom för ordet. Det händer jag skriver f***a med, ja. Liksom f**k.

    Jag har ju berört det tidigare i tråden att jag är kluven inför att typ maska känsliga ord eftersom man då kanske gör dom ännu farligare och mer spännande. 


    Sen har jag också börjat fundera över hur jag egentligen känner inför N-ordet och varför. För när jag satt mig in i ordet/orden i både svensk och amerikansk kontext har jag ju förstått att N-ordet i USA INTE avser "negro" som väl är motsvarigheten till svenska "neger" utan "nigger". I Sverige va en gång "neger" det korrekta ordet som användes av alla precis som "negro" i USA som användes av MLK och medborgarrättsrörelsen likaväl som alla andra oavsett hudfärg. "Negro" är fortfarande okej i USA och förekommer i namnet på en del svarta institutioner medans "neger" i Sverige ses som väldigt nedvärderande. 😮

    Själv tycker jag ordet är fult och förlegat och jag föredrar ju deffo att kallas svart (om man vill beskriva mig t.ex.). Men jag hoppar inte genast på personer som säger det utan onda avsikter utan försöker väl tala dom till rätta, få dom att förstå det finns bättre alternativ och att jag och dom flesta svarta föredrar just ordet "svart".

    Men varför vill jag inte att människor använder N-ordet? Jag tycker ju det är ok som det användes längre tillbaka så varför har jag så svårt för det idag. Är det typ en inlärd grej? Att jag lärt mig av andra det är fel? Eller är det för jag associerar ordet till jobbiga situationer som när raggare jagade mig och mina syskon och skrek "döda negrerna!!!"? Fast då är det ju mer det hotfulla sammanhanget än ordet i sig? 😮

    Jag vet faktiskt inte och behöver nog fundera mer över det här... 🤔


     


    Jag har ingen koll på ordet neger men med antirasistisk etymologi (vet inte vad det heter) kan man göra nästan vilket ord som helst till något dåligt.
    Har det med kolonialism och slaveri att göra så är hela planeten skyldig till det sistnämnda.
    Slaveriet på S:t Barthélemy var något som inte bara tolererades, utan också aktivt upprätthölls av den svenska kolonialadministrationen. Även om det förekom att svenska resenärer uttryckte förfäran över den grymma behandlingen av slavarna var det lika många som såg slaveriet som något nödvändigt, och som baserade sin uppfattning på tanken att svarta människor utgjorde en underlägsen ras, som stod nära de vilda djuren. Så skrev skolläraren på ön, Carl Adolf Carlsson, år 1830 att "negern" var "knappt till hälften menniska; resten är apa och tiger". Och Olof Erik Bergius, som deltog i styret av ön, skrev i en bok från år 1819 att "negern känne-tecknas af dumhet" och att varje försök att "civilisera denna undermänniska vore i strid med sjelfva Natu-ren".503 Dessa extremt nedvärderande föreställningar fick också konkreta uttryck i den slavpolitik som den svenska kolonialadministrationen bedrev.
    [...]
    Nordisk Familjebok i sin första upplaga år 1887 slå fast att "negern" intellektuellt sett stod på barnets nivå och kännetecknades av livlig fantasi och glatt humör men med liten uthållighet och utan egentliga moraluppfattningar, idéer som i stort sett oförändrade upprepades i andra upplagan år 1913

    www.levandehistoria.se/sites/default/files/material_file/historisk_forskning_om_rasism_och_framlingsfientlighet_i_sverige.pdf
  • ClumsySmurf
    Xenia skrev 2023-07-08 19:12:06 följande:

    Och varför anses "neger" vara nedsättande idag när det inte var det förr? Vad är det för "konnotation" (så fina ord använder inte underklassare som jag) som gör att ordet inte längre får användas? Varför mår man dåligt av att höra det? 

    Jag misstänker att allt beror på ett missförstånd. Amerikaner använde "N-word" istf "nigger". Ivriga att ta efter allt amerikanskt började svenskar också säga "n-ordet" men eftersom vi inte brukade använda "nigger" här så var det "neger" som åsyftades. När man sagt så tillräckligt längre så var det bestämt att "neger" inte kunde användas längre utan någon närmare motivation.

    Den enda orsak jag läst var att "neger" påminde om "negerslav" och de ville inte påminnas om att de härstammade från slavar. Fast det är ju löjligt, man kan inte skriva om historien och ordet "slav" finns ju fortfarande.


    Orkade inte läsa allt så jag kan ha fel, misstänker att det är påverkat av usa

    Förhållningssätt och attityder till n-ordet i litteraturundervisningen
    www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1642358/FULLTEXT02
  • ClumsySmurf
    Xenia skrev 2023-07-08 23:32:09 följande:

    Det har funnits flera benämningar i USA: neger, färgad, svart, afrikan-amerikan, afro-amerikan. Jag vet inte vad som är mest PK är nu men antar att svart/black fortfarande är ok. "Black is beautiful"

    Den svenska ängsligheten syntes i en svensk komediserie. En man skulle beskriva en svart man. Men han vågade inte säga svart utan sa mörk. "Jag menar inte mörk till sinnelaget, han var glad." Ja, så kan man trassla in sig när man vill vara 100% PK.

    Senare så frågade han en mörkhyad tjej om hon kände mannen. Vilket var väl optimistiskt men hon kallade honom genast för rasist. Det är lätt att bli rasist.

    Sen finns det många "svarta" som helt uppenbart är minst 50% vita. Dvs vad man kallade mulatt förr men det är nog inte heller PK. Går det att säga blandad?

    Är det ens PK att säga "ras", en del säger att det inte finns några raser. Fast hur ska man beskriva någon då? Han såg ut som Barack Obama?

    När jag var i England senast och träffade på ett par med en social hund som ville hälsa tänkte jag fråga vilken ras, dvs race det var. I sista ögonblicket kom jag på  att det heter "breed" om hundar, "race" bara om människor. Puh, så lätt att säga fel!


    Rasifierad är pk ordet för ras, tror det som som rasgenus "man föds inte till kvinna, man blir det" men om man ser på det mesta med intersektionella postkoloniala glasögon finns det en risk att man rasifierar sej själv


  • ClumsySmurf
    Anastasia skrev 2023-07-08 23:56:10 följande: #90
    usch vad ont det gör i hjärtat när jag läste om slaveriet på st. Barthalamu, tänk vad rasism förstör och har förstört under historiens lopp.  Så många vänskapsband som gått förlorade, så många kärlekshistorier, likaså.  Så mycket förståelser för varandra.   Det är tragiskt att många av våra förfäder sannolikt hade en sådan männisosyn.
     kolla de fyra första minuterna


  • ClumsySmurf
    Xenia skrev 2023-07-09 13:52:43 följande: #101
    Anonym (Mm) skrev 2023-02-23 10:33:26 följande: #93

    Ps.. hundar har raser, inte människor.. de e bara rövslickeri o manipulation de handlar om..


    Det är ju enklare att säga "ras" än "etnicitet", "ursprung" m m. Jag anser att det fanns raser förr. Dvs folk såg olika ut pga var de bodde och de träffades aldrig så de blandades aldrig.

    Men idag så reser folk hej vilt (de afrikanska slavarna reste ofrivilligt till Amerika), så det känns meningslöst att prata om raser. Man kan ha alla möjliga ursprung i sina gener. Det enda folk ser är utseendet. 

    Vi tillhör alla samma art eftersom vi kan få barn med varandra. Fast å andra sidan har vår art (homo sapiens) blandat oss med en annan människoart (neandertalarna) och fått barn tillsammans.

    Så idag säger man inte "rasdiskriminerad" utan "rasifierad"?

    I vissa länder kan man uppge sin "ras", även "mixed". Det skulle nog anses konstigt i Sverige. Tänk om nazisterna tog över och lätt fick se vilka de skulle utrota. Skrikandes
     
    Rasifierad verkar vara en ideologisk identitet
    www.aftonbladet.se/debatt/a/4ovA76/rasifierade-i-sverige-ar-det-svenskaste-vi-har
    www.sprakbruk.fi/-/hen-rasifierad-och-normkritisk-sprakvard
  • ClumsySmurf
    flygrl skrev 2023-07-11 19:18:38 följande: #138
    Xenia skrev 2023-02-23 10:33:26 följande: #132
    Feminister liksom alla vettiga människor är förstås emot hedersförtryck, hedersvåld och hedersmord. Förr vågade inte politiker och andra tala öppet om detta av rädsla för att anklagas för "rasism" och "islamofobi".

    Men jag vet inte vad just feminister kan göra åt saken. Det är skolan, socialtjänsten och polisen som kan göra något. Men just socialtjänsten har ju blivit hotad, det påverkar förstås deras handlande.

    Nu är det så att i vissa kulturer så är hedern viktig och den är lika med vad andra anser. Så att vi inte gillar ordet "heder" i detta sammanhang är oviktigt. T ex så förlorar hela familjen/släkten hedern om en flicka inte är oskuld när hon gifter sig och om en kvinna vill skilja sig. Likaså om en kille är öppet homosexuell. Då måste hedern återställas, i värsta fall genom att döda den som fläckat hedern. Det har egentligen inte med islam att göra utan är äldre än så. Även vissa kristna har samma hederstänkande.

    Det är klart att det är svårt att förstå för svenskar som är typ världens mest individualistiska folk. För klankulturer är klanen viktigast, inte individen.


    Kan bara instämma fast tyvärr har alltför många feminister bidragit till att tysta samtalet om hederskultur, släta över och t o m förneka det förekommer. Man har hävdat hederskultur skulle va en rasistisk myt och så brännmärkt dom som försökt prata om det och göra nåt åt saken. Eller så har man hävdat att hederskultur är lika utbredd bland svenskar. Bl.a. Sara Mohammad på GAPF (Glöm Aldrig Pela och Fadime) har vittnat om det. :/

    Fast feminister förstås borde stå upp mot hederskulturen liksom alla andra former av kvinnoförtryck och såna feminister finns deffo och kanske börjar det också lätta.
    Försök att tysta samtalet har inte bara handlat om hederskultur, det mesta av rasist, transfob, sexism, islamofob, homofob, misogyni verkar komma från samma personer/ideologi.
Svar på tråden Förbjudna ord?