Inlägg från: Anonym (..) |Visa alla inlägg
  • Anonym (..)

    Min fru har slutat att raka sig helt

    Anonym (Nils) skrev 2023-03-15 16:43:52 följande:
    'Naturligt' att det växer hår på människor - ja absolut.

    Knappast snyggt med långa mörka spretiga hår på en kvinnas ben. Tror att flertalet män och kvinnor delar den uppfattningen.

    Eller jo, så tycker man det, så får det vara bra med det.
    Typ som du.
    Det är kvinnligt med hår eftersom det växer hår på kvinnor. Om det inte vore kvinnligt skulle det ju inte växa hår på kvinnor? Simpel logik.

    Allt annat är en produkt av en skönhetsindustri som tjänar storkovan, och en massa tanklösa passiva människor som fortsätter att reproducera och upprätthålla idealen. Helt enkelt vara duktiga små medlöpare till industrin. 
  • Anonym (..)

    Man kan säga att många män är duktiga på att vara små nickedockor och se till att industrin kan fortsätta håva in pengar. Allt detta utan att ens reflektera över saken. Den intellektuella nivån sträcker sig till "men öh, jag tycker det är sexigt, öh". 

  • Anonym (..)
    Anonym (Nils) skrev 2023-03-15 17:48:21 följande:
    Nu är ju jag inte 'män' i pluralis precis som du inte är 'kvinnor' i pluralis. (Jag utgår ifrån att du är EN (1) kvinna)

    Jag är heller inte en man som tycker att hår på kvinnor är 'äckliga' eller 'sunkiga'.

    Ska du skapa dig en förståelse kring varför det finns män och kvinnor som tycker så, så måste du komma i kontakt med sådana personer.

    Jag tycker det kan vara riktigt osnyggt med hår på kvinnors kroppar, helt enkelt för att jag föredrar att vissa partier hålls hårfria.

    Det är en uppfattning jag delar med massvis av både kvinnor och män.

    Andra personer tycker att det är fint och snyggt - så bra för dem!
    Hur kommer det sig att din analys slutar vid "jag föredrar att..." 

    Ingen analys om varför.
    Ingen fundering kring varför hår hos kvinnor är så laddat, men inte hos män.
    Ingen insikt i att det kan vara betungande som kvinna att behöva finna sig i blickar och nedsättande epitet för att man lämnar hemmet orakad. Ser du inte att det är ett slags ofrihet för kvinnor? En frihet som män har: att kunna gå ut naturella utan att få nedsättande epitet. 
  • Anonym (..)
    Anonym (Nils) skrev 2023-03-15 18:00:28 följande:
    Om du ser historiskt har hår alltid haft enorm laddning i olika kulturer, situationer och sammanhang.

    T ex i frågor om brott och straff, religion, seder och bruk.

    Så är det nu också - hår är laddat.

    Alla har någon slags förhållande till hår, på sig själv och på andra.

    Tror inte att du hittar de svar du söker eller gärna vill höra här - inte heller några större skaror av sympatisörer här.

    De flesta som har ett fritt val kring sin behåring väljer själva och låter sig knappast påverkas varken av dig eller mig i denna tråden.
    Jag är väl medveten om att män tycker att det är ett utmärkt arrangemang att kunna kräva av kvinnor att de ska fixa till sitt yttre (annars blir det "straff" i form av nedsättande epitet), medan de själva slipper. Det är ett privilegium män inte kommer att lyfta ett finger för att förändra.

    Men kvinnor kan förändra det. Om vi ändrar på maktbalansen till vår fördel kommer män att tvingas anpassa sig. Det vore nyttigt för män om kvinnorna höll i taktpinnen. Men mest vore det bara befriande för kvinnor. 
  • Anonym (..)
    Anonym (Nils) skrev 2023-03-15 18:19:30 följande:
    Du brinner verkligen för din sak och för din argumentation, men du brister i helhetsperspektivet.

    Kvinnor har i allra högsta grad en dömande åsikt om mäns hår - precis som män har om kvinnor.

    Det räcker med att du tar del av familjeliv så hittar du snabbt fram till hur kvinnor resonerar sida efter sida kring vad som är snyggt, manligt på män 

    Med stor säkerhet har även du en egen uppfattning.

    Är du i strikt mening tvingad av någon annan att ha ditt hår på det ena eller andra sättet?

    Annars - ha det så som du mår bra av!

    Du kommer inte hitta de analyser du söker här i tråden - men googla för det finns garanterat öppna akademiska avhandlingar och rapporter du kan ta del av eftersom du är så intresserad/engagerad
    När män benämns som äckliga och sunkiga har det oftast att göra med att de inte sköter sin personliga hygien, dvs de duschar inte och stinker därmed. Då kan jag nog tycka att det är lite befogat. Men det är å andra sidan sant även för kvinnor som inte duschar. Jag kan inte komma på ett enda exempel där män benämns som sunkiga, där inte också kvinnor skulle benämnas som sunkiga. 

    Det är inte sant för hår: där är hår sunkigt på kvinnan, men samma hår på en man är inte sunkigt.

    Hår på en kvinna kan ju logiskt sett inte vara annat än kvinnligt, annars skulle det ju inte växa på oss. Naturen skulle inte placera något typiskt manligt på en kvinnas kropp.
  • Anonym (..)
    Anonym (Nils) skrev 2023-03-15 18:34:01 följande:
    Det är ganska lätt att få uppfattningen hår kopplat till genus är något du är väldigt engagerad av och ett område där du gärna vill se förändringar.

    Kanske är det så att de allra allra flesta män och kvinnor 
    inte tycker detta är så laddat och jobbigt som du uttrycker?

    Att den rutin de har kring sitt hår - (jag talar t ex ansiktet varje dag sedan tonåren) - är en del av något man vill ha och uppnå och trivs gott med.
    Du nämner ansiktet. Ett område.

    För kvinnor har vi åtminstone tre: armhålor, ben, kön.Ja, anus också. Plus ansikte och övrig kropp för de kvinnor som har mer behåring. 

    Jag tycker inte alls det vore dumt om både män och kvinnor kunde få välja att vara behårade eller inte UTAN att det ansågs udda/äckligt/sunkigt.

    Det är en frihetsfråga att slippa nedsättande epitet för att man väljer att ha hår. Alla ska kunna göra som de vill utan att straffas socialt för det. Det är en bra målsättning. 
  • Anonym (..)
    Anonym (Nils) skrev 2023-03-15 18:50:27 följande:
    Låt bli att raka om det är jobbigt. Inte svårare än så.

    Det är ju ytterst ett val som du och dina vänninor har,
    eller hur?

    Det här är ju bara en av oändligt många trådar på familjeliv där det inte finns ett absolut rätt eller fel, bara olika åsikter, värderingar och preferenser.
    Fast om en man låter bli att raka blir han ju inte socialt straffad? Detsamma borde gälla för kvinnor.
  • Anonym (..)
    Anonym (Nils) skrev 2023-03-15 18:57:14 följande:
    Det är ett resonemang jag tror du behöver ta med personer som straffar socialt kring hår.
    ...vilket är en av anledningarna till att jag skriver i den här tråden. 

    Om du har läst tråden ser du att kvinnor som inte rakar sig kallas för "udda", "äckliga", " sunkiga". 

    Dvs social bestraffning.
  • Anonym (..)
    Anonym (Nils) skrev 2023-03-15 19:05:07 följande:
    Om du har läst tråden så ser du att jag tar avstånd från dessa begrepp.

    Återigen så kanske du även bör diskutera med personer som aktivt uttrycker sig så
    Dessa personer finns i den här tråden.

    I den här tråden finns också kvinnor, som liksom jag, önskar få uppleva samma frihet som män har. 
  • Anonym (..)
    Miss Skywalker skrev 2023-03-15 20:32:13 följande:
    Män blir definitivt socialt straffade om de inte klipper, rakar och ansar. Hur mycket jobb tror du män som ser ut som vildvuxna luffare får?
    Jämför du arbetsinsatsen att raka ansiktet ca var tredje dag med att raka armhålor, kön, anus, ben för att slippa kallas äcklig? Hade hemskt gärna bytt. Som man kan man ju också ha skägget kvar. Dessutom finns det kvinnor som måste ta bort ansiktsbehåring.

    Till det kan du lägga att kvinnor också "bör" sminka sig lite för att inte anses som såna som "inte tar hand om sig". Sen tillkommer en mängd andra utseendekrav som män helt enkelt inte har på sig. De kan knata runt i bekväma boxerkallingar medan kvinnor gärna ska ha string eller andra lite sexigare underkläder. 

    Generellt om man kollar på stan så ser de flesta män ut som att de klivit upp och klätt på sig. Påfallande ofta iklädda funktionskläder. Kvinnorna är oftast lite sminkade, vissa har nagellack och fixade naglar, är ofta de enda som har nåt som påminner om nåt slags stil och har fixat håret. Skulle man sen kolla under kläderna är de säkerligen ofta rakade på stora delar av kroppen, insmorda, iklädda lite finare underkläder.

    Du är blind om du inte ser att utseendekraven på män och kvinnor är helt olika, och kräver helt olika tidsinsats och pengasummor. 

    En man med hår anses inte äcklig, en kvinna med samma hår gör det. Män som inte själva rakar/fixar sig tycker ändå det är fullt naturligt att kvinnor ska göra det. 
Svar på tråden Min fru har slutat att raka sig helt