Litorina skrev 2023-03-07 08:41:10 följande:
God forskningsetik innebär att man inte ljuger. Vilken forskare som helst kan, i teorin, ljuga ihop enkäter, intervjuer, deltagandestudier, labresultat mm. Det finns ju enstaka exempel på forskare som ändrat data för att det ska passa hens tes (mest känd är väl dr. Wakefield som ljög för att få det att se ut som att mpr-vaccin gav autism), men det tillhör inte vanligheterna.
Här finns mer att läsa: https://www.vof.se/skepdic/forskningsfusk/
Jag instämmer om god forskningsetik. Det var den som brast i de två fall jag deltagit som informant. Jag fick exempelvis inte återkoppling på studierna i det ena fallet, utan hur jag använts var något jag fick ta reda på själv. I det andra fallet fick jag återkoppling och insåg då att jag inte insett syftet med studien. Ett gränsfall. Forskaren insåg troligen att jag inte hade medverkat om jag känt till syftet.
I fallet då min bekant använde saker jag skrivit från mitt Facebookkonto, som stängdes under forskningsperioden vilket gjorde att hon fick ändra i sin metod, var det utan min vetskap.
Det går alltså inte att kolla upp om jag verkligen skrev de saker som det påståtts att jag skrivit. I den studien är jag anonymiserad.