Inlägg från: Anonym (orolig mamma) |Visa alla inlägg
  • Anonym (orolig mamma)

    Orosanmälan skolfrånvaro

    Hej!

    Är det någon som fått sina barn orosanmälda för att skolfrånvaron varit hög? Finns det i så fall någon slags standard för vilka nivåer vi pratar om?

    Har ett barn som har mycket hög frånvaro. Bortåt 50%.

    Barnet trivs inte i skolan. Orsaker är bland annat mobbning/utfrysning. Barnet har även svårt att hänga med i undervisningen. Vi har varit i kontakt med skolan tidigare om det här, men egentligen har inte så mycket hänt. Det har fortsatt kort sagt. 

    Funderar på om det kan finnas risk för att skolan orosanmäler till socialen. Visserligen kanske lite konstigt eftersom orsakerna till den höga skolfrånvaron borde vara välkända för alla. Det jag är lite orolig för är om det kan tolkas som att det är jag som förälder som håller barnet hemma med vett och vilja eller inte gör tillräckligt för att barnet ska komma till skolan. Att man så att säga skuldbeläggs som förälder för saker som är svåra att rå på. 

  • Svar på tråden Orosanmälan skolfrånvaro
  • Anonym (orolig mamma)
    Anonym (Hanna) skrev 2023-02-07 14:49:49 följande:

    Vårt barn hade 100 % frånvaro under månader. Det anmäldes inte till soc men vi finns inte i systemet sen tidigare heller,   lärarna känner oss och ingen misstanke fanns att familjen på något vis hade problem. 


    Kände de till orsaken till den höga frånvaron?

    Har försökt googla lite, men det verkar aningen subjektivt det här. Vissa anmäler för minsta lilla, samtidigt som andra kan vara borta hur mycket som helst utan att det händer något. Lite märkligt känns det ju. 
  • Anonym (orolig mamma)
    Anonym (Ja) skrev 2023-02-07 14:58:06 följande:

    Det kan anmälas. Det är katastrofalt hög frånvaro. Det finns forskning som visar att barn som är hemma med så hög frånvaro riskerar att bli hemmasittande. Om det nu är skolan som inte tar tag i undervisningen för ert barn samt det sociala klimatet (vilket de är skyldiga att göra) så byt skola. Ta ledigt, börja vara med ert barn k skolan. 


    Ring omedelbart och kräv ett möte kring Vilka insatse skolan gjort. Här måste ni ju även fundera igenom att börja utreda om hänger inte med i skolan hänger ihop med någon svårighet som bör utredas. Svaret på grundfrågan är dock ja. I föräldrabalken står tydligt föräldrarnas ansvar för att säkra sina barns skolgång och då är närvaro viktigt.


    Ja, det är högt. Givetvis är det inte bra på något sätt med så hög frånvaro, liksom att barnet inte tillgodogör sig undervisningen. 
    Vi har ju givetvis pratat med skolan om problemen. Skolan säger att de inte riktigt rår på hur barnen behandlar andra barn. Vilka de vill hänga med på rasterna osv och det köper jag ju, även om det förstås är väldigt tragiskt. Barnet känner sig mycket ensamt. Så på sätt och vis förstår jag att skolan då inte uppfattas som någon rolig plats att vistas i. 

    Vi överväger ju byte helt klart, för vad kan egentligen bli värre tänker jag.?.., men är väl kanske farligt att tänka så, för då blir det kanske värre? Samtidigt är denna höga frånvaro totalt ohållbar. Hade varit kul om det fungerade någon annanstans, men det vet man ju inte förrän man provat. Jag tycker det tär på en, men givetvis tär det ännu mer på barnet. 

    Känner stark oro för att skolan ska anmäla det här till socialen, för då börjar de ju dra i det andra benet också. Leta brister i föräldraskapet som orsak till hög frånvaro när det i själva verket är mobbning/utfrysning som ligger bakom. Tror inte jag orkar med någon sådan utredning i det här läget faktiskt. 

    Har förstått att det tyvärr finns en del skolor som mer än gärna vill lasta över problemet och ansvaret på föräldrarna. Att det är där problemet ligger. Läser jag på kommunens hemsida står det också tydligt att det är förälderns ansvar att se till att barnen kommer till skolan. Å andra sidan är det ju skolans ansvar att se till att skolan uppfattas som en trygg miljö att vistas i. Uppfattas den inte som trygg vill barnet inte vara där. Helt begripligt. Men på något vis blir det då indirekt mitt ansvar att ansvara för något som jag saknar inflytande över. Ber om ursäkt för om mitt inlägg uppfattas som rörigt. 

    Kanske går jag händelserna i förväg, då vi faktiskt inte blivit orosanmälda, men jag funderar mycket på det här. Så pass att jag börjat sova mycket dåligt. 
  • Anonym (orolig mamma)
    Anonym (olika) skrev 2023-02-07 15:10:29 följande:
    Jag tänker att man som förälder inte ska tolka in att en anmälan om oro från skolan automatiskt är att skolan skuldbelägger en. Skolan ska oroanmäla om det finns oro, inte hålla på och reda i vad som skyddar barnet/ungdomen, om vården gjort sin sak, eller om det handlar om föräldraskap.

    Olika skolor, lärare, rektorer tänker olika och man kan oftast inte säga någon exakt nivå, när en person, eller institution tycker att saken behöver lyftas till socialtjänsten.

    När jag gjorde min praktik i socialtjänsten så var det ständigt pågående dialoger med skola och polis om barn i allmänhet och hur aktörer kan få in socialtjänsten där det behövs. Stigmat är ibland onödigt stort.

    Det behöver absolut inte alltid handla om att föräldrar gör för lite. Ibland kunde socialtjänsten påskynda BUP, eller tydliggöra till skolan vad som faktiskt är deras ansvar.
    Tycker man hör så mycket skräckhistorier så vet inte riktigt vad jag ska tro. Vore ju väldigt snyggt om jag blir fråntagen vårdnaden och barnet satt på institution för att barnet mobbas i skolan och uppvisar hög skolfrånvaro. Att det på något vis tolkas som att jag brister i föräldraskapet på något vis. 

    Barnet bär liksom inga konstiga kläder, ser konstig ut på något vis osv. Däremot ganska lugn och tystlåten. Tror inte det krävs jättemycket för att hamna utanför. Vi pratar högstadiemiljö. 
  • Anonym (orolig mamma)
    Anonym (leone) skrev 2023-02-07 15:30:57 följande:
    Det är ingen som blir fråntagen sitt barn för att barnet är mobbat. Det handlar ju inte om dig nu, utan om ditt barn. 

    Vissa skolor orosanmäler i högre grad än andra, så risken finns förstås. 

    Jag hoppas verkligen att det blir lättare för ert barn, det är så tufft i skolan nuförtiden. 
    Ja, jag vet inte. 

    Tänker att socialen kanske tror eller kommer fram till andra orsaker till den höga skolfrånvaron. De har ju inte hela bakgrunden, utan startar väl sin utredning förutsättningslöst?

    Vad händer om någon från skolan säger att jag är knepig, att barnet ofta verkar trött och slitet osv? Är orolig för att det skulle kunna vändas mot mig på något vis. Att socialen får en hopdiktad story på något vis. Att skolan slår ifrån sig allt vad gäller problem hos dem. 
  • Anonym (orolig mamma)
    Anonym (leone) skrev 2023-02-07 15:39:57 följande:
    Ta det lugnt och ta inte ut något i förskott. Du vet att du är en bra mamma och har gjort det du kan. Ingen av oss är perfekt och jag tror inte de förväntar sig det heller. Andas. 

    Har du någon att prata med, bolla med? Barnets far? Någon vän som också är förälder?
    Nej, jag känner inte att jag har så många att prata om rörande det här. Kanske därför jag skriver här.Flört

    Jo, jag vet att jag bara sitter här och spekulerar, men vill ändå förbereda mig mentalt på något vis. Tänker att det kanske bara är en tidsfråga innan socialen får en anmälan. Tycker också man läst så mycket om alla instanser som bara skyller ifrån sig på varandra och på föräldrarna går det ju alltid att skylla på. Jag har ju inte tagit min del av ansvaret eftersom barnet inte är tillräckligt mycket i skolan. Så kan det tolkas. 
  • Anonym (orolig mamma)
    Anonym (E) skrev 2023-02-07 16:40:12 följande:

    En orosanmälan behöver inte vara negativt. Soc kan sätta press på skolan och jobba med er. Hemmasittare verkar rätt ofta bli anmälda pga frånvaron men det är en formell sak. Det måste uteslutas att problemet inte sitter i hemmiljön vilket inte är skolans jobb. De plockar inte barn från sina föräldrar som jobbar hårt med att fixa barnets skolgång. Ojojoj så många barn det skulle bli...


    Trodde soc bara utreder ev problem hos föräldrar och barn. Inte att de utreder problem i skolan, för det är väl tänkt att skolan själva ska göra? 

    Tänker därför att en orosanmälan bara kan syfta till att flytta fokus från skolan till förälder och elev. Vet skolan att problemet ligger i skolmiljön finns ju inget skäl att upprätta en orosanmälan, om man nu inte vill skuldbelägga föräldrar. Kan väl inte vara på något annat vis? 

    Hur ska socialen komma fram till var problemet ligger? Enda som sitter inne med svaret är ju egentligen eleven.
  • Anonym (orolig mamma)
    Anonym (E) skrev 2023-02-07 17:12:05 följande:

    Soc kan vara inblandade av olika skäl men det behöver inte vara specifikt riktat mot föräldrarna vid en orosanmälan. Det är för barnets skull och då är det bra att ha se över även hemmiljön. Ett barn kan ha frånvaro pga samma skäl som erat men inte ha stöd hemifrån utan även kaos där. Skolan kan inte utesluta detta men mest väsentligt är deras rutiner. Ni vill hjälpa erat barn, skolans rutiner är också utformade efter den devisen.


     


    Hur ska hemmiljön ses över för att minska mobbing och få barnet mer inkluderat i skolan menar du? Eller missförstår jag dig?

    Vad är det skolan inte kan utesluta rörande hemmiljön och vad skulle socialen kunna göra åt det? Måste ju vara minst sagt svåranalyserat. Vet inte om jag är dum, men tycker ditt inlägg är en smula kryptiskt faktiskt.
  • Anonym (orolig mamma)
    Anonym (socc) skrev 2023-02-07 17:45:05 följande:

    Mina föräldrar blev anmälda när jag slutade gå till skolan. Soc tänkte tvångplacera mig i ett familjehem bara pga det. Det spelade ingen roll att de inte fann brister i föräldraskapet i övrigt, om mina föräldrar inte kunde få mig att gå till skolan (trots att de gjorde allt de kunde) "behövde" jag placeras någon annanstans. 


    Ja, det är ju lite det jag känner sådan oro för. Att problemet skyfflas över på mig på något vis. Måste varit en chock för dina föräldrar!

    Undrar hur de analyserar ev brister i föräldraskapet. Visst, har man en massa diagnoser, dokumenterat missbruk och psykatriska diagnoser, ställd på antidepressiva osv kan jag förstå, men annars?
  • Anonym (orolig mamma)
    Anonym (hmm) skrev 2023-02-08 09:23:48 följande:

    Apropå att skolan säger sig inte kunna göra något åt mobbningen. Handlar det om utfrysning / att barnet känner sig ensamt? På ett högstadium? Tycker det ärligt låter väldigt svårt att komma itu med. Har svårt att föreställa mej ett gäng femtonåringar som börjar umgås med någon "för att läraren sagt det". Yngre barn kan man påverka på ett annat sätt... 

    Är det något med erfarenhet av högstadiet där man lyckats göra något åt saken i en sån här situation?

    Om jag var du skulle jag välkomna en soc-utredning, överväga att byta skola om det inte är sista året, och annars bara försöka satsa på SKOLarbetet så att mitt barn har goda möjligheter att byta till en roligare skola på gymnasiet. Och försöka få mitt barn att hitta vänner utanför skolan, kanske genom någon sport / aktivitet.

    Lycka till :)


    Jo, jag kan bara hålla med. Som jag uppfattar det handlar det inte om fysisk misshandel eller regelrätta trakasserier, utan precis som du säger handlar det om utfrysning. Det kan säkerligen vara nog så jobbigt.

    Många här kritiserar skolan och visst är det så att skolan har ansvar i detta, men på ett sätt kan jag faktiskt ta deras parti, även om jag kanske inte borde göra det. Skolan kan liksom inte tvinga andra elever att umgås med min tonåring. Tidigare under skolgången gjordes det försök från en lärare. Dvs, säga åt de andra eleverna att inkludera, men som jag förstått slutade det hela mest med tråkningar det med. Kanske borde inget sådant försök ha gjorts, för det är väl kanske på ett sätt dömt att misslyckas?

    Jag hoppas också att vi hittar åtgärder ut ur detta. Vi har lite saker på gång i vart fall Tror som du att fokus om det inte fungerar i skolan är att fokusera på uppgiften. Dvs, skolarbetet. Fast det är också lätt för oss vuxna att säga. För ett barn/tonåring blir det lätt en spiral av negativa tankar. Att man känner sig värdelös och struntar i det mesta. 
Svar på tråden Orosanmälan skolfrånvaro