Jag får helt enkelt dra lasset själv
Hur mycket har ni kvar idag i slutet av månaden? Skulle pengarna räcka om kostnaderna går upp 10%? 20%? Har ni någon buffert sparad?
Har ni små marginaler och saknar besparingar är det en bra idé att börja försöka minska utgifter och skapa en liten buffert.
Hur ser prognosen för nytt jobb ut för maken?
Vem handlar och lagar maten? En möjlighet är att kolla in portionen under 10-an och lägga in mer vegetarisk kost på menyn. Även bra att kolla extrapriser och erbjudanden varje vecka och anpassa menyn efter bra erbjudanden. Kan också vara bra att köpa extra av sådant som brukar gå åt när det är lite billigare, och lägga det i frysen.
Havregrynsgröt, overnight oats eller dylikt är bra frukost och billigt. Passa på att äta sådant som är i säsong, med t.ex. rotfrukter, kål och lök under höst och vintern.
Om maken inte jobbar har han gott om tid att handla, laga långkok av billigare köttbitar med mycket grönsaker, och kan kanske tjäna lite extra pengar genom att t.ex. vara hundvakt.