Inlägg från: CyniskOptimist |Visa alla inlägg
  • CyniskOptimist

    Mörkare framtid

    Så gott som alla tidigare civilisationer man känner till har följt samma mönster. Hårda tider där man slet, krigade och byggde. Så småningom nådde de en "topp" där folk hade det bra, blev lite för bekväma, och därefter började nergången, och slutade till sist med civilisationens undergång, detta trots hög standard, trygghet och välfärd.
    Även Calhouns experiment med musutopin ger en lite skrämmande likhet till det förloppet. 

    Jag tänker att vi hade vår "topp" runt 70-90 talet. Och jag ser åtminstone inget som tyder på någon vändning tillbaka uppåt.

    Å andra sidan, finns det något mer meningsfullt än att kämpa för sin överlevnad? Det är ju trots det vi från början är gjorda för.

  • CyniskOptimist
    Anonym (.) skrev 2022-12-09 07:46:37 följande:

    Du är skärpt och påläst, är du kvinna eller man? Gissar på man. Analysen är klockren.

    1960-2010 skulle jag säga i årtal. 1950 var inte jättekul, efterkrigstiden. 2010 började problemen på riktigt uppenbara sig, inte för alla och inte jämt, men bara idioter såg inget komma.

    Sedan sammanfaller det med minskningen av oljereserver och dyrare upptag av olja. Olduvai theory är en kul bild.


     


     


     


     


    Tack, uppskattar de orden. Ja jag är man.

    Du kan nog vara helt rätt på det med årtalen 1960-2010. Och precis som du säger så har ju problemen inte kommit jämt fördelat och ganska smygande. Plus att i många fall går det en del tid mellan handling och konsekvens, vilket gör det lätt att sopa under mattan.. fram till en viss gräns.

    Olduvai theory har jag faktiskt inte hört talas om, den var lite intressant. Du har helt rätt i att det verkar sammanfalla. Läste lite flyktigt om den, och den nämner även en återgång till kolkraft för att försöka bibehålla levnardsstandarden, vilket vi ser en del av redan (Just i Sverige har vi nog främst återgått till olja, men indirekt även kol genom import). Minskat BNP ser vi också. 


  • CyniskOptimist
    Anonym (.) skrev 2022-12-10 12:20:33 följande:
    Klimatfrågan är ickeexisterande. Det är människor som tror på klimathysterin som kommit till toppen av samhällshierarkin som utgör hot mot mänskligheten.
    Du kan ha rätt, helt eller delvis.
    Själv är jag inte kompetent att göra den bedömningen. Men vad man kan säga med säkerhet är att klimatfrågan (oavsett om den är sann eller inte) används flitigt som ett politiskt verktyg.
Svar på tråden Mörkare framtid