Min 5 åring driver mig till vansinne!
Jag har ett barn med adhd-diagnos, hon uppvisade vissa andra symptom på detta än vad du beskriver men det här med att barnet är oflexibelt och inte kan ta en tillsägelse är precis samma som hon var i den åldern. Hon fick så småningom sin diagnos. Och jag kan säga att det är MYCKET som jag tidigare tog för självklart som jag har fått omvärdera i grunden. Jag tror det är vanligt att man som förälder tänker att när barnet väl hamnar på bup och får en diagnos så får man också en lösning, men så är det inte. Alla lösningar man får (med undantag av medicin) landar faktiskt hos en själv som förälder att utföra. Om du känner att ditt barn är lite annorlunda och funkar på ett annat sätt är det vad du får utgå från, så även utan en diagnos så kan du göra förändringar redan nu. Detta är vad jag lärt mig:
Håll lugnet. Utbrott hjälper inte. Utskällningar hjälper inte. Ilska, tjat och förmaningar hjälper inte.
Curla. Gör livet så enkelt som möjligt för ditt barn. Förbered så att saker flyter på. Tex: Blir han stressad när han ska ta på sig skorna i hallen så möblera så att han har en bra plats att sitta på, lägg fram skorna, låt honom ta på i lugn och ro, ha tid så du inte behöver stressa honom (det hjälper ju inte ändå).
Bra med principer och rutiner men det ska vara utifrån barnets behov. Var följsam. Försök undvika konflikter. Tänk på att VARJE konflikt ger mer stress och mer stress gör barnets beteende sämre.
Ett bra råd jag fick till mig från bup är detta: Barn med diagnos är ofta oflexibla. För att hjälpa dem med detta måste föräldern visa vägen genom att själv vara flexibel. Ge inte massa konsekvenser och straff. Gå på det som funkar. Gillar han sina hemmadagar så kör på dem! Gör hans liv enkelt och hjälp honom finna ro.
Slutligen lite boktips:
läs på om adhd och autism, finns massor av sidor riktade till föräldrar.
Fem gånger mer kärlek av Martin Forster (funkar för massor av föräldrar, handlar inte om diagnoser)
Explosiva barn av Ross Greene
Barn som bråkar av Bo Hejlskov och Tina Wiman
Som sagt: utgå från det du ser och vet om ditt barn och försök släppa vad andra anser, hur du själv blev uppfostrad osv. Det är inte alls säkert att ditt barn har en diagnos men ni HAR problem i ert familjeliv. Och du vet ju redan att det inte är pga att ditt barn är en ouppfostrad snorunge som aldrig fått lära sig gränser. Så försök att tänka nytt och testa något annat.
Jag kan säga att mitt barn idag är en ytterst välfungerande, empatisk och klok tonåring. Detta trots att jag knöt hennes skor tills hon var 8, serverade henne frukost på sängen och packade Varenda skolväska och gympapåse åt henne tills hon började 8:an. :) När hon klarade allt själv utan att stressa sönder och bryta ihop så började hon helt självmant göra allt. Idag är det hon som gärna kommer med en kopp kaffe till mig, frågar om hon ska handla på vägen hem och håller sitt rum i perfekt ordning. Alla barn kommer inte i samma form, med empati kommer man långt.
Det är klart att problem inte löser sig bara för att det finns en diagnos. Jag är faktist väldig kritisk till olika "populära" npf-diagnoser. Ännu mer kritisk till föräldrar som använder en diagnos som ursäkt att strunta i uppfostran.
Jag ska göra en utredning för jag hoppas att jag får reda på varför han gör som han gör och hur jag kan hantera det. Jag har absolut klart för mig att det är mitt förhållningssätt till honom jag måste ändra, men jag vet helt enkelt inte vad och hur, för allt som borde fungera fungerar inte.
Det är intressant att du nämner just självständigheten. Han har alltid varit lite lat av sig när det gäller att göra saker själva och jag har oftas förundrats över att han inte vill det när "själv!" är oftas bland de ord man hör oftas ur små barn. Men jag har aldrig kopplat det till resten av hans beteende.
Jag har pushat honom att göra saker själv (jag tänker nu framförallt på att ta på kläderna), eller i alla fall att prova, när jag visste att han troligen klarar det. Och han var och är ändå senare än vad jag ser hos andra barn. Ibland nämnde även förskolan något om det. Inte som problem utan mer som att det är bra att öva lite på det. Men jag har enbart tänkt på vad han fysisk klarar av, jag har aldrig tänkt tanken att det kanske blir för mycket mentalt.
Det är absolut något jag ska släppa, för det skapar faktist en del konflikter och stress hemma. Det är samma som med att stanna hemma: det känns bra att "få lov" att strunta i det.