Ärligt talat så är vi inte biologiskt anpassade till en strikt vegetabilisk diet.
Jobbar inom ett område där jag dagligen stöter på både veganer och vegetarianer som råkat riktigt illa ut, just pga sin kosthållning. Dessa människor är inte huvudkategorin av dem vi ser för rådgivning och hjälp, men tragiskt nog är det samtidigt anmärkningsvärt många. Det som primärt ställer till det för dessa grupper är B12 och järn. Tyvärr finns där också en tendens till att välja pseudo B12 källor, och man struntar helt i att ta ett vettigt renodlat (på riktigt biotillgängligt) B12 tillskott. Du kan käka dig till en bristproblematik inom B12 som resulterar i allvarliga neurologiska skador, som det inte är säkert att dessa kommer kunna läka ut ordentligt. Det farliga med just B12 brist är att det tar åratal för skadorna att börja bli så pass stora i kroppen, att personen på riktigt förstår att någonting är allvarligt fel. Symtom är smygande, och i sitt tidiga skede ofta av sådan natur att man lätt kan bortförklara det med annat.
En gravid kvinna med B12 brist utsätter sitt foster för reell risk för störningar i fostrets utveckling och även risk för neuropsykiatriska funktionshinder, och detsamma är aktuellt om den ammande kvinnan har B12 brist.
Jag har ingen synpunkt kring det val som någon kan tänkas göra, i att för deras del så känns det rätt att välja exempelvis en vegansk kost. Men jag tycker det är sorgligt att denna extrem diet (i mina ögon bör den klassas som detta, då det ej går att äta den på ett säkert sätt utan tillskott), pushas fram som någonting vem som helst kan göra. Utan krav på kunskap inom nutrition, och en förståelse för att där finns verkliga hälsorisker med den. Det gör att folk går in i den ovetandes, och utan tillräcklig kunskap för att kunna skydda och hålla koll på sin hälsa.
Jag ger det ca 10-15 år. Så kommer bilden av veganism och vegetarianism vara betydligt mer nyanserad i både media och samhället. Forskning pågår redan som påvisar problematiken på en allvarlig nivå, och där finns även redan klar forskning som har etablerat framförallt länken B12 och järnbrist med denna typ av kost. Framförallt unga tonårstjejer är en kategori där hälsoriskerna är extra synbara. Förhoppningsvis har även vården hunnit bli bättre på att diagnostisera och behandla B12 och järnbrist tills dess med. Just nu släpar dom efter årtionden efter forskningen. Vilket inte direkt är till gagn för dem personerna som är veganer och vegetarianer redan. Risken att ett problem flyger under radarn onödigt länge, är stor.
Själv kommer jag aldrig att bli varken vegan eller vegetarian. Finns inte på kartan. Kött innehåller på tok för mycket viktiga aminosyror, vitaminer, mineraler, fetter och proteiner i en för oss högt biotillgängligt format. Där framförallt aminosyra profilen är vad vi som biologiska varelser är anpassade efter. Men det här betyder ju inte att det liksom är korv, och annan högprocessad köttprodukt vi väljer här hemma. Lagar allt ifrån grunden. Köper svenskt. Gärna ifrån lokala små gårdar. Mycket vilt, som har en helt otroligt högt näringsinnehåll i förhållande till sina kalorier. Jämför vilt mot domesticerade boskap, så kan man se tydligt att där är en stor skillnad. Vi är skapt genom hundratusentals år att äta den typen av animaliskt protein som viltet och vildfångad fisk har. Det blir mycket grönsaker, rotfrukter och frukter i matlagningen också för där behöver såklart finnas en balans.