StudierKemi skrev 2024-01-19 11:00:29 följande:
Hej,
Jag har sätt dig i andra trådar och jag tycker att du säger många bra saker (jag var nära på att trycka på "Följa"-knappen, men jag gjorde inte det för att jag är blyg, ha ha. Men den här gången håller jag inte med dig, tyvärr. Det går inte att komma på en kost där man inte behöver kosttillskott längre (där man inte får näringsbrist). Vi är för många människor på jorden och jordarna är därför utarmade/exploaterade. Man använder konstgödsling (kosttillskott) för att det ska vara tillräckligt med t.ex. koppar, järn och zink i jorden. www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/har-gronsaker-frukt-och-spannmal-blivit-mindre-nyttiga
Så du överlever öht för att man berikar jordar med kosttillskott. Sedan är det egentligen inte okej att bo i Sverige utan att ta D-vitamin kosttillskott, för att det ogästvänliga klimatet ger av naturen för lite sol. Alla i Sverige måste ta D-vitamin under vinterhalvåret, då solen står för lågt och därför filtreras UV-B strålar bort. "De nya Nordiska näringsrekommendationerna speglar det här genom en höjning av rekommendationerna av D-vitamin från 7,5 till 10 mikrogram (µg) per dag för barn och vuxna." nordicwellness.se/inspiration/halsa/nar-ger-solen-tillrackligt-med-d-vitamin/
Alltså är det inte möjligt att finnas till utan indirekta kosttillskott i världen. Och när man blir äldre och skörare (ibland långt tidigare än så) så måste man ta B12-kosttillskott ändå trots att man äter kött, mejerier eller/och ägg. Det är väldigt vanligt att äldre har brist på B12 utan att vara veganer, så den bristen är naturlig. Och veganer måste ta B12 för att det inte är naturliga omständigheter i naturen, att det finns en och en annan myra eller liten, gömd mask i äpplet som man missar och äter upp, eller att det är lite jord kvar på grönsakerna (jordarna var renare och näringsrikare förut) och utan sånt får man B12-brist. Man berikar djurens foder väldigt mycket med B12 för att så många människor får brist på denna trots att de äter kött.
De som inte äter grönsaker får andra näringsbrister istället. Växter använder magnesiumjoner för fotosyntesprocesser och denna finns i klorofyllmolekylerna. Denna är viktig för att t.ex. solljus ska kunna användas för deras överlevnad, och för att kunna tillverka glukos. Det här kan jämföras med när djur behöver järn för att transportera syre inom sig med järnjoner. Alltså får man magnesiumbrist som kan leda till döden om man inte äter tillräckligt mycket grönsaker. "Magnesium är ett av de kvantitativt viktigaste mineralämnena för växter och djur." www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/magnesium "Magnesium ingår i klorofyllet" svensktradgard.se/media/bjsjrbfk/faktablad_12_vaxtnaring.pdf "Klorofyll (...) fångar upp solens energi" www.faktabasen.se
Här i kalla Sverige skulle vi inte klarat oss utan riklig import av frukt och grönsaker under vinterhalvåret. Om vi skulle försökt vara utan skulle invånarna ha dött i svält eller kaninsvält i många fall (det när man försöker att överleva på kaninkött, men man dör p.g.a. näringsbrist och proteinförgiftning). Tänk även på att om man vill bota cancer så är det inte heller naturligt att tillföra cytostatika läkemedel, eller att borsta tänder med fluor-berikad tandkräm för att inte få hål, eller att använda antibiotika (de flesta av oss skulle varit döda i tidig ålder utan) o.s.v.
Alltså kan man inte finnas till utan onaturliga transporter i världen, konstgödsel, kosttillskott, läkemedel, ofta även tandkräm m.m. och inte heller utan grönsaker. Dessutom är det utmärkande för människosläktet att man känner empati för andra varelser, så man är "mindre människa" om man inte bryr sig om deras öde. "Empathy: The Ability That Makes Us Truly Human": www.psychologytoday.com/us/blog/out-the-darkness/201203/empathy-the-ability-makes-us-truly-human
Jag hinner inte svara på allt som du har skrivit men det var väldigt intressant
Jag håller med dig om d-vitaminet. Vi behöver tillskott av det. Det jag syftade till innan gällande att bli vegan var att man inte ska prisa en kosthållning utan informera om allt. Folk tror ju på fullt allvar att bara de blir veganer så blir allt skitbra! 5-10 år senare kraschar kroppen och ingen fattar varför. (Kort sammanfattat),
Människosläktet är det mest seglivade som finns. Vi kan misshandla våra kroppar år efter år efter år med dålig kosthållning utan att det märks. Vissa märker det direkt medan andra kan förpesta kroppen i decennier. Är det då konstigt att man får sämre näringsupptag som äldre om man kör kroppen i botten under en livstid (jag menar inte alla men det finns ju undantag till regeln)?
Vad gäller rekommendationerna om d-vitamin. De nya rekommendationerna är inte baserade på vad männisokroppen behöver utan mer klimatbaserade. I vegans kost får man i sig mindre d-vitamin. Det måste ju kompenseras på något vis, eller hur?
Kost och kosttillskott kan man diskutera i det oändliga för det finns massor av teorier, en del forskning och många andra tankar och ideer.
Jag har personligen fått lära mig den hårda vägen vad som händer när kroppen blir slutkörd och är glad att jag hittade en läkare inom funktionell medicin för den vanliga vården var inte intresserad av att jag skulle bli frisk. Man sopade skiten under mattan och försökte få mig att äta antidepressiva. När jag frågade varför jag skulle knapra lyckopiller var svaret "vi hittar inget fel på dig så det måste vara mentalt". Tack och adjö. Jag gick därifrån med knutna nävar för jag höll på att smälla av!
Jag gick hem, letade upp den bästa läkaren som arbetar med funktionell medicin. 2 år senare och 50 000 fattigare är jag i alla fall frisk! Det som funkade för mig funkar inte för andra. Vi har olika problem och olika behov. Men över lag hade folk behövt lära sig vad våra livsmedel gör med kroppen på lång sikt och då är köttet det minsta problemet.
Jag älskar såna här ämnen. Man hittar alltid något nytt att nörda ner sig i och diskutera. Att diskutera sånt här med folk som brinner för ämnet kost och hälsa och som är pålästa gör att jag alltid hittar något nytt att läsa på om!