Anonym (V) skrev 2022-04-01 10:33:43 följande:
Glömde nämna hur många brukar göra för att just vinna i detta läge.
Vad många gör är att utnyttja socialtjänsten, man pratar med sitt barn, man nämner att barnet har rätt att välja förälder, för vilket barn tycker inte ett varannan veckas liv är tungt att leva o växa upp i, man utnyttjar läget, samt ger barnet kunskap, sedan ber man barnet gå till skolans kurator, där barnet berättar det man lärt barnet, att dom hamnar efter och har svårt att koncentrera sig på skolan, är oftast trött av miljöombyte, börja känna sig tillbaka draget osv.
I detta läge måste socialtjänsten agera, skolan har då lämnat in en oros anmälan och följt sina måsten.
Nu har man soc på sin sida och vinner då vårdnadstvisten, av den enkla anledning att barnet far uppenbart illa av vv-liv, sedan hur man uppnått vinsten spelar ingen roll, man vet hur man ska dra nytta av systemet dom blir oftast vv-helg för den andra som sedan även måste betala fulla underhåll, samt man behåller även barnbidraget, avdrag för vv-helg är små pengar. man har då även en ekonomisk vinning, hjälper inte den andra förälder med kläder,cyklar osv så tappar dom ännu mer mark med sina barn.
Många saker i den här texten som inte stämmer med hur det fungerar, men du kanske är dålig på att uttrycka det du menar?
Barn har inte "rätt att välja förälder". Barn under ca 13-14 års ålder bestämmer nästan inget alls i sådana här frågor, men i den åldern ungefär, börjar rätten lyssna mer på barnens egna önskemål. Sedan utreds allt som går och ofta kan man syna lögner rätt rejält, i rätten.
Skolan lämnar inte in orosanmälning bara för att en elev säger att den har halkat efter. Inte heller för att den tycker det är jobbigt med v.v - i så fall skulle skolan behöva hålla på och orosanmäla ca 50% av alla elever. Att "barn far illa" handlar om lite tyngre saker än så. En elev kan säga de här sakerna i ett inledande skede men det räcker inte för att skolor ska orosanmäla (arbetar själv inom skolan och jag vet vilka tillfällen vi har anmält). Skolan tar då kontakt med v.h och försöker stötta eleven på olika sätt.
Har en god vän där den andra föräldern inte alls är lämplig. Barnen har periodvis inte bott där. När den förälder fick ny partner skulle hen plötsligt ha barnen igen. Boendeföräldern gick till tingsrätten, hade mängder av olika bevisning på att det inte är så lämpligt i det andra hemmet (tex psykisk misshandel av barnen). Tingsrätten jobbade för fortsatt gemensam vårdnad och tvingade föräldrarna till samarbetssamtal (som väl inte fungerade så bra). Den andra föräldern sa förstås att det inte är några problem, det är lögner att det varit dåliga saker i hemmet mm. Rätten beslutade om fortsatt gemensam vårdnad samt ett umgängesavtal som går ut på 50/50 trots att ena barnet knappt vill vara där. Eftersom det nu är klubbat är det ännu svårare för barnet att få stanna hos boendeföräldern om barnet vill, eftersom den andra föräldern då hävdar tingsrättens dom. Personligen trodde jag inte att det skulle bli så eftersom barnet i fråga var 13 år när domen kom, vi blev alla ganska paffa. Rätten har då bedömt att det är i barnets intresse att vara halva tiden hos båda föräldrarna.