Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya
    AndreaBD skrev 2022-03-29 23:21:10 följande:
    Japp - bra analys, och en intressant avhandling. Man blir ju nästan skrämd av hur många andra konflikter som kan bryta ut där. Samtidigt så tycker jag att det inte skulle behöva bli så. Det beror ju på hur man hanterar det. 

    Men jag håller med dig där om att Putin är paranoid och klagar på att han inte får överfalla andra länder i lugn och ro. 
    Jag tror inte att Putin är paranoid, men han agerar som om han vore det. 
  • Tom Araya
    AndreaBD skrev 2022-03-31 23:11:18 följande:
    Inte paranoid om allt möjligt, men paranoid när det gäller väst. Han tror ju hela tiden att Ryssland blir hotad. 
    Nja... vad han vill genom sin propaganda är att försöka få omvärlden att förstå och acceptera att det finns ett hot mot Ryssland, men det handlar ju mer om själva motreaktionerna och agerandet från Ryskt håll. Jag tror inte alls att Putin själv tror på den hotbild han målar upp, utan den är medvetet uppdiktad/överdriven.
    Det liknar vad svenska politiker försökte måla upp till stöd för sin försvarspolitik, fast det i Sverige hade motsatt budskap och syfte, nämligen att försvara nedrustning.
    Det handlar inte om att politiska ledare alltid tror på vad de själva säger, utan snarare att andra ska tro på det.

    Syftet med Rysslands utrikespolitik är ju inte att motverka hot (eftersom dessa inte existerar), utan att kuva folk och omvärld till att dansa efter rysk pipa.
  • Tom Araya
    nattuw skrev 2022-03-31 23:29:01 följande:
    Det finns en ömsesidig misstro mellan väst och Ryssland som har djupa historiska rötter. Så att Ryssland känner sig hotad av att NATO flyttar fram sina positioner är inte konstigare än att vi börjar prata försvarsanslag när Ryssland flyttar fram sina positioner.

    Det som är av intresse för oss är att Rysslands paranoia inte är ett Ryskt problem utan ett problem för de små stater som ligger granne med Ryssland. En liten stat som ligger i skuggan av en stor stat som kanske eller kanske inte har stormaktsambitioner måste förhålla sig till den större staten oavsett vad man anser om den saken. Ty det är nu en gång för alla så att den som har ett tillräckligt stort våldskapital kan skapa sina egna regler.
    Nej, att känna hot eller att vara rent paranoid ligger inte i linje med hur Putin vill framställa sig själv, det ryska folket och Ryssland som nation. Tvärt om så vill Putin/Ryssland framstå som starka och orädda. Att om någon vågar sig på dem, så ska de svara hårt och skoningslöst.

    Det har aldrig existerat något hot mot Ryssland och NATO utgör inget hot mot Ryssland hur nära de ens finns. Runt millenieskiftet fanns det t.o.m. lösa planer från både ryskt håll och väst/NATO/USA att Ryssland skulle bli medlemmar av NATO.

    Men eftersom Putin vet att andra länder ser annorlunda på saker och ting, är känslomässigt mer sårbara och kan känna hot och oro, så är det något Putin medvetet spelar på för att försöka få både sin egen befolknings och omvärldens acceptans för hans politik och politiska ageranden. Syftet är dock inte att motverka hot (eftersom de inte existerar), utan att öka rysk makt och inflytande. 
  • Tom Araya
    Flash Gordon skrev 2022-04-01 07:36:12 följande:
    Jag tror att du gravt missbedömer situationen.

    Väst har varit Rysslands dödsfiende i evigheter. Karl XII, Napoleon och Hitler. Däremellan och före dess mer eller mindre stora krig och hot från väst.

    I femtio år var Natos alla kärnvapen riktade mot Moskva. Alla ryssar som idag leder landet växte upp med Natos dödshot hängandes över sig.

    I Sverige talar vi om ryss-skräck trots att vi inte mött varandra på slagfältet sedan Ratan 1809 och du tror att Rysslands rädsla för väst ska försvinna på ett par decennier efter murens fall - inklusive Natos avancemang österut, närmare Ryssland?
    Fast NATO eller någon NATO-medlem har aldrig militärt attackerat något WP-land, vare sig på den tiden WP var aktivt eller efteråt.

    Ryssland har inte utsatts för militärt anfall på över 70 år.

    Sovjet/Ryssland har dock anfallit/invaderat/ockuperat ett antal länder efter VK2.

    Alla fd Sovjetstater lämnade ifrån sig sina kärnvapen till Ryssland.

    Putin har upprustat under 20 år.

    I stort sett hela Europa har nedrustat under samma tidsperiod.

    Det finns m.a.o. ingen logik i att Ryssland skulle vara eller känna sig hotat av ett europeiskt och militärt svagt land som dessutom inte innehar några kärnvapen.

    Det är inte Ryssland som är rädda för väst (generellt sett, med några få undantag) utan västeuropeiska länder som är rädda för Ryssland. För Putin är rädsla en svaghet ämnad att åtgärdas i sin eventualitet.

    Det här snacket om NATO är bara bullshit alltihop, för det enda Putin har åstadkommit är öka viljan/strävan hos sin omvärld till att söka medlemsskap i NATO.
  • Tom Araya
    AndreaBD skrev 2022-04-01 09:06:10 följande:
    Ja, det är ju frågan om man kan vara helt säker där att det är så. Det skulle underlätta, egentligen. Då behöver man inte ta hänsyn till det för att försöka lösa situationen. Jag är fortfarande lite osäker där eftersom några av dem andra runt Putin verkar genuint rädda för väst. Jag minns inte vem det var... jo, jag hittar det nu, Dmitry Peskov

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/Jxy0MR/rysk-varning-till-vast-trang-inte-in-oss-i-ett-horn
    Det enda som kan existera som skäl till att Ryssland borde vara rädda för väst är Rysslands egna ageranden gentemot omvärlden, så det finns en viss logik i att politiska och militära ledare i Ryssland just nu är oroade. Men några generella hot har aldrig funnits sedan VK2.
  • Tom Araya
    Flash Gordon skrev 2022-04-01 09:30:30 följande:
    En buse kommer fram till dig och sätter en pistolmynning till din tinning och säger: "Du behöver inte vara rädd för mig. Jag kommer inte att trycka av" och du är cool med det?

    Du förstår verkligen inte varför Ryssland känner rädsla för Nato och väst - vilket de för övrigt inte gör någon skillnad på.
    Din metafor är påhittad. Ingen har satt någon pistolmynning mot Ryssland, hotat att göra det eller gjort något likvärdigt. Ryssland har helt och hållet varit fredad från alla former av hot så länge de sköter sitt.
  • Tom Araya
    Flash Gordon skrev 2022-04-01 10:01:56 följande:
    "Vi" är inte rädda för Ryssland idag för "vi" har betraktat Ryssland som svagt efter murens fall. Vi har känt oss säkra i vår påhittade överlägsenhet.

    Det räckte med att Ryssland skickade stridsvagnar in i Ukraina för att all den känslan av säkerhet skulle vara som bortblåst.
    Vi som läser lite mer än vad som publiceras i mainstream-media har uppfattat det ryska hotet länge.
    Jag läste artiklar i säkerhetsanalytiska media under tidigt 2000-tal om Alexandir Dugin och hans fascistiska rörelse samt upprustningen av den ryska militärmakten. Under den organisationens flagg skickade man ungdomar (14-17 år) på militära utbildningsläger med tunga vapen och pansarfordon.
  • Tom Araya
    Flash Gordon skrev 2022-04-01 09:40:52 följande:
    En ytterst kort stund och på våra villkor.
    Är det någon som släppts in som medlem i EU, NATO eller andra samarbetsorganisationer helt utanför organisationens villkor?
Svar på tråden Ryssland har anfallit Ukraina - krig i Europa