Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Ryssland har anfallit Ukraina - krig i Europa

    Flash Gordon skrev 2022-03-24 18:08:58 följande:
    Ja, det betyder mycket den träningen men nu, det senaste kvartalet innan invasionen så hade man kunnat öka leveranserna om man bara hade trott på det Putin sade rakt ut.

    Men man hade inte förmågan att se saken annat än ur sitt eget västerländska perspektiv och då blev det förstås "helt omöjligt" att Ryssland skulle anfalla.

    Att hobby-tyckare på ett skräpforum som här på FL inte fattar grejen med att se den andres perspektiv, det är ju en sak, men att västs alla underrättelsebyråer inte fick politikerna i väst att agera annorlunda - det är för klent.
    Så vi fattar inte, men du fattar?? Och om det är ett skräpforum - varför skriver du ens här?

    Att se saker från den andres perspektiv är dessutom inte problemet här - det har du uppenbarligen missat. Problemet är ju att man kanske inte trodde att han skulle ta risken. För han VET ju, eller borde veta, att Ryssland inte är starkare än hela Nato. Visst, Nato försöker att inte bli inblandade direkt, men beroende på vad han gör, så kommer Nato ändå bli inblandad. Och då har han ingen chans. Om han på allvar tror att Nato-länderna kommer att låta honom ta över fler länder, så är det ju han som inte kan sätta sig in i den andra sidans perspektiv.

    Varför det skulle vara en bra idé dock, att även vilja dra in Nato - för det verkar han vilja göra nu - det förstår jag inte helt och hållet heller. Kan bara tänka mig att han satsar högt - allt eller inget. Och hoppas på att allt kaos på något sätt ska förmå de andra att ge efter. Han är 70 nu och vill hinna bli ihågkommen som någon som återerövrade ett stort rike. 
  • AndreaBD
    Zelenskyj kanske har sett det tv-programmet som Carl Bildt också kommenterade. Statsministern ser ut som om hon tycker att det var intressant och oroande information. 

    Det som Anonymous gör kan vara till mycket nytta, men frågan är ju vad exakt de gör med detta nu. Om de skulle kunna hitta tecken på korruption, på att Putin och de runt honom har fifflat och har tillskansat sig pengar - det vore bra att göra offentligt. Däremot borde de låta bli vanliga människors bankkonton och information. 
  • AndreaBD
    Flash Gordon skrev 2022-03-25 09:39:17 följande:
    Du får ta åt dig om du vill men det sitter folk här inne som fortfarande inte fattar Putins och Rysslands reaktion utan kallar den för "galen" och "sjuk".
    AndreaBD skrev 2022-03-25 09:07:10 följande:
    Att se saker från den andres perspektiv är dessutom inte problemet här - det har du uppenbarligen missat. Problemet är ju att man kanske inte trodde att han skulle ta risken. 
    Och man "kanske inte trodde att han skulle ta risken" just för att man inte kunde förstås Putins perspektiv. Hur viktiga dessa frågor var för honom.

    Du satte precis fingret på det jag skrev.
    Jag tolkar det som att menar inte exakt alla här. Det låter så ibland på dig, dvs. att du tycker att bara du förstår, men okej, då tänker du ändå inte så. 

    Grejen är ju - man kan förstå Putins perspektiv, men det betyder ju inte att man liksom sympatiserar och har full förståelse. Även med en annan mentalitet så finns det vanliga mänskliga värderingar som inte verkar spela någon roll för Putin. Och då är man en psykopat eller en narcisst. Och vissa kanske kallar det för "galen" eller "sjuk". Men det är då sjuk på ett etiskt plan. 

    Vad jag däremot var inne på i senaste inlägget är att man inte trodde att han skulle ta risken. Och då menar jag inte att jag inte skulle ha tagit hänsyn till att det här är jätte-jätte-jätte-viktigt för honom. Utan .... även om det nu är så viktigt så måste man ju fundera på: Hur stor är chansen att lyckas? Här kan han ha fått fel information eller varit för långt borta från verkligheten. Och den andra frågan är: Vilka konsekvenser kommer det att ha (om det inte lyckas, eller om det lyckas halvdant)?
  • AndreaBD
    Flash Gordon skrev 2022-03-25 10:20:56 följande:
    FN är en relativt meningslös samtalsklubb. Inget annat.

    FN är vääääldigt överskattat som kris-lösare. 

    FN har sin roll som arena där fiender kan prata med varandra men mycket annat duger inte FN till i praktiken.
    Förr i tiden gjorde de mer. Och det gav nog inte alltid så bra resultat heller. Kanske är det därför de inte gör så mycket. Jag kände en som var FN-soldat, på 80-talet. Han var i mellanösten och de verkar mest ha lekt runt där. Kan dock hända att jag inte förstod så mycket om det då. 

    De kanske behöver prova lite nya sätt att jobba. 
  • AndreaBD
    Flash Gordon skrev 2022-03-25 17:51:39 följande:
    Jag skriver som jag gör eftersom folk som läser här är vuxna och jag (och jag är helt o-ironisk nu) i utgångsläget tror det bästa om folk - att de klarar av att läsa och förstå en text och kan förstå vad som avses även om texten skulle vara tolkningsbar. Jag litar på att folk, om de känner att de behöver tolka det jag skriver, gör en välvillig tolkning.

    Sedan finns det här enskilda individer som medvetet gör illvilliga tolkningar och sprider sina egenpåhittade lögner av det som står men det handlar helt och hållet enbart om dem själva så det kan jag inte göra så mycket åt.
    Okej.
  • AndreaBD
    Padirac skrev 2022-03-26 00:09:35 följande:
    Putins invasion och angrepp på en grannstat tillsammans med mördandet av civilia har tvärt mot vad Putin önskar stärkt västvärlden och USA och samtif´duigt försvagat Ryssland, Kreml och Putin själv.  Alla insatta bedömare menar att Putins angrepp på Ukraina är det taktiskt och strategiskt största misstag Putin gjort, det är ett stort avsteg från hans tidigare pragmatiska syn på hur han skall behålla sin maktposition.

    Underrättelsetjänsterna har hela tiden rapporterat om Rysslands kommande aktioner med en omfattande precision  - så att de och politiker inte gjort sitt jobb är inget annat än ett försök att spela ned den fria världens agerande för att inte hamna i en eskalerande situation med ritkigt fruktansvärda konsekvenser.

    Putin har sedan åtminstone 2006 drivit tesen att Ukraina inte är en legitim stat och att de är en del av Ryssland och Rysslands maktsfär -  Putinism inte artskild från nazism eller fascism.  Putins har länge upphöjt fascistiska tänkare och har till och med delat ut fascistisk litteratur till förvaltningar och makthavare.

    Putins tankevärld handlar om den förlust av makt som Ryssland upplevt sedan SUs fall och att allt som försvagat Ryssland beror på USA och USAs allierade, Putins tankevärld består av ära, förorätter, respekt och konspirationsteorier - i denna labyrint av fantasier har nu Putin gått vilse och agerat irrationellt i den menuing att han motverkar sina egna mål.
     
    Jo, jag håller med dig. Putin ville nog snabbt uppnå något större innan han blir för gammal. Han kom väl på att han inte har så mycket tid kvar. Och det var precis det jag menade med att han har tagit en stor risk nu. Han tänkte inte helt rationellt där, avvägde inte (realistiskt) hur stora riskerna är. 

    Jag såg just en tysk dokumentär där Putin, när han bara var borgmästare av St. Petersburg hade ett möte med östtyska politiker och när de efter det officiella mötet (när det inte filmades längre) diskuterade bl.a. Pinochet-diktaturen i Chile, så sa Putin att han skulle vilja ha ett sånt system i Ryssland.

    Kanske inte så konstigt att inte så många visste om just såna yttringar. De östtyska politikerna hade nog ingen anledning att föra det vidare. Och det var ju för länge sedan. 
  • AndreaBD
    nattuw skrev 2022-03-27 12:17:20 följande:
    Det finns bedömare som pekat på att väst hade ett fönster strax efter Sovjets sammanbrott där vi skulle kunnat fördjupat samarbetet och skapat mer avspända relationer och i förlängningen fått ett mer demokratiskt Ryssland. Men att andra och mer cyniska politiska motiv gjorde att det inte blev så. Istället kom Ryssland att återigen bli det mörka hotet från öst. Så frågan är om sprickan mellan Väst och Öst bara beror på Putin eller om det vore på sin plats med lite självrannsakan.
    Visst är det så. Men jag kan också tycka ibland att Ryssland kunde ha gjort lite mer ansträngningar där också. Många länder har nämligen bjudit på en hel del good will och har varit öppna för samarbete. Tyvärr så har inte Ryssarna varit lika öppna, vilket delvis väl är deras sätt och tradition. Men man kan inte heller bara förvänta sig av den ena sidan att den ska tänka sig in i den andras tankesätt. 

    Och när det gäller de andras tankesätt - Putin har under alla dessa år uppenbarligen inte förstått hur västländer med demokratiskt system fungerar. Han tror ju fortfarande att folk i Ukraina kräver frihet för att USA skulle ha styrt det hela - inte för att de själva vill det. Om någon på TV säger något politiskt åt det ena eller andra hållet så har nog Putin också i bakhuvudet att det skulle spegla det som godkänts av landets regering. 

    Och det verkar som om han misstänker andra avsikter, egoistiska avsikter, med ALLT som västvärlden gör. 
  • AndreaBD
    Kermit1561 skrev 2022-03-27 13:47:55 följande:
    Det gjorde man också men Putin har ju gradvis dragit sig undan och pekat ut väst som ett hot. invasionen visar om nånting att Ryssland var ett mycket större hot än vad   vad väst trott.
    Precis, han har aldrig förstått att det inte behöver vara två lager. Ryssland hade kunnat gå med i EU, och i Nato, om det hade blivit ett demokratiskt land. OM de hade haft en president som trott på att andra länders ledare faktiskt inte bara ljuger. För det är nog vad Putin tror.

    Även där är han skrämmande lik Hitler som ju trodde att det alltid finns strid mellan olika lager tills en har blivit allra mäktigast. Och så måste det ju inte vara. Hur skulle det vara om de allra flesta länder vore med Nato? Ingen av dessa länder skulle ja invadera ett annat land, för att Nato skulle försvara motståndaren, som också är med i Nato. Då skulle man inte ha krig. Man skulle kunna ha en internationell domstol som hittar en lösning åt problemen som landet annars skulle kriga om. 
  • AndreaBD
    Tow2Mater skrev 2022-03-27 16:39:59 följande:
    När ärthjärnan biden kläcker ur sig "For God?s sake, this man cannot remain in power" kan man ju förstå Putin.
    Jag läste faktiskt att det inte var menat så som Putin har tolkat det - dvs. som ett skifte av regering, utan snarare .... 

    "Senare under kvällen kom ett förtydligande från Vita huset. Enligt en högt uppsatt tjänsteman syftade Biden inte på ?Putins makt i Ryssland eller regimskifte?, utan på att ?Putin inte kan tillåtas utöva sin makt över grannländerna eller regionen?."

    www.dagen.se/nyheter/2022/03/27/biden-for-guds-skull-den-har-mannen-maste-bort/
Svar på tråden Ryssland har anfallit Ukraina - krig i Europa