Anonym (Mörka krafter) skrev 2021-11-20 17:09:12 följande:
Det var en kortsiktig lösning. Det funkade då, men det funkar inte nu. Därav vill de få mer befogenheter som att avlyssna utan brottsmisstanke, vilket även det kommer resultera i att det inte kommer fungera då kriminella som sagt var kommer sluta kommunicera via digitala appar.
Polisen kommer stå lika handfallna oavsett. Därför är avlyssning utan brottsmisstanke ingen bra idé oavsett hur bra förslaget låter nu. Det dessutom kommer missbrukas.
Det är stor skillnad i encrochat-fallen då de som var avlyssnade var misstänkta för brott.
Nej, alla som avlyssnades på encrochat var inte tidigare misstänkta för brott.
Förslaget är att polis och säkerhetspolis ska få tillgång till hemlig avlyssning och hemlig husransaken baserat på deras misstanke baserat på ~samröre med kriminella utan att det ska finnas en uttalad brottsmisstanke som grund för avlyssningen.
Hur tänker du dig att det kommer att missbrukas? Vilka inom polis och säkerhetspolis har tid och resurser över för att använda det mot personer som de inte misstänker? Vilka personer menar du att det skulle missbrukas mot?
"Regeringen tillsätter i dag en utredning för att ge polisen möjlighet till hemlig avlyssning av gängkriminella. Regeringen vill också utreda möjlighet till hemlig husrannsakan för att få stopp på gängvåldet och skjutningarna.Inrikesminister Mikael Damberg:
Det är en utredning som ska titta på att ge brottsbekämpande myndigheter polisen och säpo till exempel, en möjlighet att ingripa tidigare redan i underrättelsestadiet och använda hemliga tvångsmedel i större utsträckning än i dag. I dag måste det finnas en misstänkt, men polisen har menat att om dom kunde använda preventiv avlyssning, till exempel av mobilkommunikation, så skulle man kunna avstyra sådana här våldsspiraler som har förekommit i kriminella gäng. Men också titta på frågan lite bredare genom att göra preventiv husrannsakan i bostäder för att komma till rätta med grov organiserad brottslighet.
Nytt för i dag är att regeringen vill utreda hemlig husrannsakan. Redan i slutet av augusti berättade Mikael Damberg att regeringen vill utreda hemlig avlyssning mot personer i kriminella nätverk. Utredaren har utsetts och det är den tidigare domaren Inger Söderholm. I februari 2023 ska utredningen vara klar.
I dag sker husrannsakan efter beslut i domstol och med stöd av misstanke om brott i en förundersökning, men en hemlig husrannsakan skulle vara möjlig enbart baserat på polisens misstankar.
Mikael Damberg (S) igen:
Säkerhetspolisen menar att om dom skulle få möjlighet att jobba med preventiv husrannsakan så skulle dom på ett bättre sätt än i dag kunna avvärja till exempel attentatshot mot Sverige. Och polismyndigheten menar ju att om dom skulle få möjlighet att ingripa när det sker en skjutning i ett bostadsområde, så är det ju mycket större risk att det sker en till skjutning i det bostadsområdet en tid efter, och kan dom då jobba mer preventivt med avlyssning till exempel så kan dom ha större framgångar i att avvärja ytterligare skjutningar till exempel."