• Anonym (Gg)

    Upprörd, drogtester inom psykiatrin

    Nej det är ganska konstigt att drogtester görs så slentrianmässigt inom psykiatrin. Ser inte att någon svarar på frågan om de tycker det ska göras lika slentrianmässigt på vårdcentralen också vid somatisk ohälsa. Det finns ju faktiskt folk som behöver hjälp där också med sina missbruksproblem.

    Själv drogtestas jag sådär vartannat år sedan 2010, fast jag aldrig haft drogproblem eller positiva drogtester.

  • Anonym (Gg)
    Anonym (Eips) skrev 2021-11-09 09:45:20 följande:

    Hej!

    Jag drogtestades under övervakning när jag kördes till psykakuten efter misslyckad suicidförsök.

    (Jag har aldrig provat droger i mitt liv).

    Nu går jag på öppen psykiatrimottagning, vet inte om de kommer drogtesta mig men jag skulle inte bli ledsen om de gjorde. Det finns ju många droger som ger liknande symtom som psykiska sjukdomar. Dessutom brukar narkomaner och även de som testar droger ibland ljuga om det.

    Det skulle vara förkastligt för patienter om läkare håller på med felbehandling bara för att de blandar ihop drogrelaterade saker utan att veta om det.


    Det är ju möjligt att inte ta droger inför drogtest. Till och med mitt ex som hade missbruksproblem lyckades med det. Bara få som sitter i så länge eller kräver dagligt intag egentligen.

    Men frågar då dig också, ska man kanske börja drogtesta på vc för somatisk ohälsa också då? Smärtstillstånd kan ju vara opiodberoende? Sömnsvårigheter kan beroende av sömntabletter eller centralstimulantia.osv
  • Anonym (Gg)
    Anonym (jobbader) skrev 2021-11-09 11:06:38 följande:
    Jag sa aldrig att dom var farliga jag sa att dom KAN vara farliga. Hur vet du att din mamma är sjuk? Är hon självdiganoserad eller har du ställt diagnosen? Tror inte ni har den sorstens kunskap för att ställa en korrekt diagnos men men. Och sen så har dom ju inte exakt samma rutiner idag som dom hade för 20-300 år sen. Sjukvården har moderniseras och fått nya rutiner

    Hotbrev? Nej det är det inte. Sen ibland får man fakitskt lov att göra saker som är otrevliat eller obehagligt. Jag tycker inte om blodprover. Ska du väggra gå till gyneogen också? Eller vi kanske inte ska ha mer prostataprover?Tandläkaren är ju inte häller säkligt kul

    Men ibland när man är vuxen måste man göra saker som inte är roligt så kan livet vara . Vill du inte ha vård avsäg den då i stället för att ta upp plats för folk som fakitskt vill och behöver vård . Tycker ditt beteende är egoistikt 
    Personer med schizofreni är genrellt inte farligare än en person utan schizofreni.

    /Jobbar med patienter som har psykossjukdomar
  • Anonym (Gg)
    Anonym (Sjuk men inte missbrukare) skrev 2021-11-09 13:56:34 följande:
    Skönt att höra att det inte är såhär överallt
    Anonym (Eips) skrev 2021-11-09 10:02:48 följande:

    Jag fick också SSRI utan drogtest.

    Kanske är det olika på olika vårdcentraler. Kanske ändras rutiner varje år.


    Det här är inom psykiatrin inte VC och det är inte så överallt enligt svaren i tråden.Hon bor just nu på ett boende för psykiskt sjuka för att hon är för dålig för att ta hand om sig själv. Scizofreni är inget någon självdiagnosticerar. Hon har självklart kontakt med vården fortfarande schizofreni är obotligt.

    Att hota med att man inte ska få behandling (något som skulle resultera i inläggning för mig) är att hota. Alternativet för mig är inte vård eller inte vård så frisk är jag inte.

    Inget av det du räknar upp har med droger att göra och är därför OT. Det här blir mitt sista inlägg till dig orkar inte lägga min energi på någon vars enda syfte är att provocera.
    Ignorera. Jag tror inte personen vill provocera, jag tror inte personen har kapacitet att förstå.
  • Anonym (Gg)
    Anonym (jobbader) skrev 2021-11-09 14:03:34 följande:
    Man tar ju andra typer av tester. Varför är det mer farligt att ta ett urin prov än ett blosprov? Hur ska en läkare kunna ställa en diagnos om den inte vet vad som är fel? Är du även emot att dom tar röndgenbilder hoss tandläkaren? Ska läkaren ha ögonbindel på sig och bara sitta och gissa? Prover är jätte viktiga , ,men är man inte riktigt i behov av vård kanske man hällre bara vill bråka om allt?
    Du förstår nog inte.

    Hade du tyckt det var okej om du plötsligt blev drogtestad hos tandläkaren, hos gyn eller när du hade ont i magen?

    Självklart ska det egentligen finnas någon slags indikation på att ett drogtest behövs. Psykisk ohälsa är inte en sådan indikation.
  • Anonym (Gg)
    Anonym (jobbader) skrev 2021-11-09 14:52:27 följande:
    Lite kul att du först säger ignorera sen gör ditt bästa för att inleda ett samtal med mig 

    Så alla måste tycka som dig annars förstår man inte? ok

    Drogtester ska köras när det är relevant. En hel del som har psykiskabesvär självmececinerar och missbruk är inte så ovanligt hoss den gruppen. Läkaren kan inte se på patieneten om den tar droger därför för att vara säker kan man då ta ett prov

    Samma sak som söker man hjälp hoss en gynelog så bör man räkna med att bli undersökt där nere 

    Eller ska alla läkare sitta och gissa sig fram? Hur skulle det se ut?
    Missbruk är ganska vanligt hos befolkningen i stort. Att testa för en psykisk sjukdom är inte något man gör genomett drogtest, på samma sätt som man testar för en könssjukdom hos gyn om det svider när man kissar. 

    För att sätta det i ett perspektiv.

    Ungefär 5 miljoner svenskar är över 18 i Sverige i arbetsför ålder. 

    600 000 av dessa har ett av vården känt missbruk, ungefär. (mörkertalen kan ju vara enorma förstås, men knappast i gruppen som tillhör psykiatrin, då de regelbundet drogtestas)

    1 miljon svenskar i vuxen ålder lider av psykisk ohälsa. Ungefär 50% svenskar drabbas någon gång i livet av psykisk ohälsa. 

    Inom gruppen med psykisk ohälsa förekommer missbruk i ca 20%-30% av de som är sjuka.

    Så visst kan det eventuellt vara vanligare i den gruppen, men troligen inte särskilt mycket vanligare faktiskt. Och det kan lika gärna vara missar i statistik då man inte testar övrig befolkning i samma utsträckning. 

    För man drogtestar ju sällan de som får medicinerna via en vårdcentral istället för via specialistpsykiatrin. Att man gör så handlar nog i viss mån om ett förlegat synsätt där en viss grupp psykiskt sjuka mer eller mindre omyndigförklaras och diskrimineras för att man inte tänkt efter ett varv till.
  • Anonym (Gg)
    Anonym (Sjuk men inte missbrukare) skrev 2021-11-09 16:05:56 följande:
    Du menar nog 2-3% inte 20-30% ????
    kunskapsguiden.se/omraden-och-teman/missbruk-och-beroende/behandling-och-stodinsatser-vid-missbruk-och-beroende/behandling-vid-samsjuklighet/

    Informationen kommer från socialstyrelsen i grunden, och de som har störst missbruksrisk är de med bipolär sjukdom och schizofreni. Dock kan jag själv säga som arbetar med psykossjukdomar, att de jag arbetar med drogtestas ganska sällan. Jag testas oftare, trots att de jag arbetar med rätt ofta tar droger.
  • Anonym (Gg)
    Drottningen1970 skrev 2021-11-09 21:04:31 följande:
    synen att psykiskt dåligt mående är nåt skamfyllt och nån brist i personligheten tillskillnad från andra sjukdomar.
    Detta är viktigt!!
  • Anonym (Gg)
    Anonym (Sjuk men inte missbrukare) skrev 2021-11-10 09:23:22 följande:
    Jag läste artikeln, de måste mena de som någon gång i sitt liv har testat en drog. Jag rökte t.ex en joint för 15 år sen när jag var i Amsterdam så jag lär tillhöra de 20-30 procenten. (Jag har inte tagit några droger före eller efter det)
    Ja, det är svårt att veta hur de menar. Kan också vara så att de inte nödvändigtvis menar droger, utan också alkohol och de som missköter sin medicinering, eller sköter sin medicinering, men får inte medicinen via psyk, och de som blivit beroende av psykiatrins mediciner kanske.

    Jag tex fick lugnande medicin utskrivet och de blir man ju beroende av, men jag skötte ju medicineringen, bara att jag fick trappas ut från den senare ändå, det kanske de också räknar som ett beroende?

    De är annars ganska glada för att stämpla folk som missbrukare också.

    Testar du positivt efter att ha rökt cannabis en gång (vilket jag antar inte du har gjort) så är du ju missbrukare i deras ögon eftersom det är en illegal drog. 
  • Anonym (Gg)
    Anonym (Sjuk men inte missbrukare) skrev 2021-11-10 12:13:19 följande:

    Jag tror också de menar något sådant. Det är helt orimligt att 20-30% skulle vara aktiva missbrukare. 


    Alla blir förresten inte beroende av narkotikaklassade mediciner. men de kanske räknar in någon som vid något tillfälle har tagit mer än den rekommenderade dosen som missbrukare. Jag tror det är hyfsat vanligt att ta två tabletter istället för en när man missat en dos t.ex 


    De flesta tror jag blir beroende, men man kanske kallar det tillvand då istället för att det ska låta bättre. Det finns säkert de som inte behöver nedtrappning efter att ha tagit stesolid i flera år exempelvis, men jag tror de flesta känner av något symptom av något slag faktiskt. Sömnsvårigheter eller liknande.

    Mitt ex gjorde ett suicidförsök med narkotikaklassade mediciner, han missbrukade dock inte, men stämplades som missbrukare efter det, så det är nog lite godtyckligt.
  • Anonym (Gg)
    SweeneyToad skrev 2021-11-09 20:08:47 följande:
    Jag har haft ÖPT, men har ej det längre, men blir fortfarande tvingad att ta min medicin. :(
    Undrar hur du blir tvingad? Jag vet att vården ofta använder sig av lite tveksamma metoder, eller ska jag säga, vissa personer inom vården gör. 

    Med de jag arbetar med har jag alltid varit tydlig med vad som gäller rent juridiskt, fördelar och nackdelar med att ta mediciner för personen och framförallt påpekat att det är personens eget val så länge det inte finns beslut om tvång.
  • Anonym (Gg)
    Anonym (jobbader) skrev 2021-11-10 13:58:27 följande:
    Gör du även en stor sak av det om du går till en gynekolog och hen behöver undersöka dig mer nogrant där nere? Om inte varför inte? Är inte det ganska intergritets kränkande? Och inte en allt för rolig typ av undersökning att gå igenom? 

    Samma sak som ett en gynekolog behöver göra en mer nogran undersökning behöver även läkare innom psykratrin ta tester. Testet kommer ge dom svar och kan med det också utesluta en del faktorer och drogprovet är en del av undersökningen

    Det är enorma köer till denna typ av vård. Folk som behöver hjälp folk som kan skada sig sjävla eller andra deför behöver dom priotera , Dom behöver verktyg för att kunna avgöra om en patient talar sanning eller ej, och om det kan ligga fler orsaker beakom deras mående och problem .Drogtester är en del av undersökningen och är där för att kunna ge bättre hjälp

    I morse blev jag stoppad i en alkoholkontroll . Jag dricker inte alkohol jag ogillar det..MEN i stället för att kränkt och upprörd blåste jag. Polisen försöker ta fast folk som kör rattfulla, vilket gör det säkrare för dig och mig att komma hem efter jobbet i stället för att bli dödad i trafiken . Jag är tacksam mot polisen och självfallet går jag med på att blåsa 

    Samma sak här . Men TS är uppenbarligen ute efter att bråka och känna sig kränkt av allt . Då finns det andra som faktiskt är i större behov av vård
    Härskartekniker på hög nivå ser jag.
  • Anonym (Gg)
    Anonym (jobbader) skrev 2021-11-10 14:08:28 följande:
    Läste du inte mina inlägg? Jag sa aldrig att drogtest kan avgöra om en person är psykisksjuk, MEN en person som petar tar droger och är påverkad blir omöjlig att undersöka dom man inte vet om det är drogerna som direkt orsakar att perosnen mår dåligt eller om den fakitskt har psyksikabesvär och behöver vård .Det är väldigt vanligt att folk försöker dämpa ångest med alla möjliga typer av droger och där av är ett test rimmligt att be om 

    Du jobbar innan pyskratin men vet inte ens det? 
    Precis, kanske den där killen med magont och ledbesvär egentligen har ett opiodberoende, så varför inte drogtesta alla med magont och ledbesvär?

    Förstår du inte att man inte "testar" om det finns psykisk ohälsa och vad den beror på genom ett drogtest?

    Det hade varit helt meningslöst då 1. ett positivt drogtest i sig inte betyder att personen har ett missbruk 2. den psykiska ohälsan inte nödvändigtvis beror på ett missbruk om det ens är ett missbruk. 3. det är alltid bättre att fokusera på att skapa ett förtroende och fokusera på den psykiska ohälsan inledningsvis, på så sätt kan man verkligen hjälpa en person som mår psykiskt dåligt. Man skapar inte förtroende genom övervakade drogtester utan indikation på missbruk. 4. det är mycket få som får hjälp baserat på ett drogtest, snarare sorteras en person med psykisk ohälsa och ett missbruk samtidigt ut från den vanliga psykiatrin och får ingen hjälp överhuvudtaget.

    Inom mitt område i psykiatrin drogtestar vi nästan aldrig, då våra patienter har dubbeldiagnos, både ett känt missbruk och oftast schizofreni eller bipolär sjukdom. Vi utgår från att de tar droger ibland, och försöker utifrån det hjälpa dem skapa ett vettigt liv trots det.
  • Anonym (Gg)
    Anonym (jobbader) skrev 2021-11-10 14:24:49 följande:
    Stämmer inte . Känner folk som arbetar med dessa människor. Drogtester görs ofta
    Ger upp, du kan inte föra en diskussion i ämnet och har inte kunskapen märker jag.
  • Anonym (Gg)
    Anonym (Sjuk men inte missbrukare) skrev 2021-11-10 15:15:55 följande:
    Nedtrappning betyder inte att man är beroende, de flesta psykmediciner har nedtrappning även de som inte är beroendeframkallande. Utsättningssymptom är inte samma sak som abstinens heller. Du förutsätter också att man tar medicinerna under en längre period, vissa tar bara några få tabletter. Skulle de flesta bli beroende skulle medicinerna inte få säljas.
    Vi har nog olika syn på det med utsättningssymptom och abstinens, jag tycker det är exakt samma sak, och att man bara kallar det olika saker. 

    Och nej, nästan ingen blir beroende efter några få tabletter av något.
  • Anonym (Gg)
    Anonym (Sjuk men inte missbrukare) skrev 2021-11-10 16:34:14 följande:
    Det är ingen åsikt utan fakta. Det är två olika saker, en person som var beroende skulle inte kunna ha det liggandes hemma och de skulle behöva hjälp för att sluta. Som jag sa förut även SSRI har utsättningssymptom.
    Nja, det varierar nog mellan olika personer om man kan låta bli eller inte faktiskt. De flesta kanske inte kan, men det finns absolut de som missbrukar under en viss egen kontroll. 

    Jag tycker även SSRI skapar en tillvänjning, därmed utsättningssymptom, även om de inte är direkt behagliga att ta och inte gör någon hög.

    En tillvänjning på de flesta substanser fungerar på samma sätt biokemiskt, det förändrar i någon mån signalsubstanser i hjärnan, kroppen vänjer sig vid detta och det blir obehagligt en period om man slutar tillsätta substansen eftersom hjärnan behöver förändra sitt sätt att arbeta.

    Det som skiljer ett missbruk från ett brukande eller medicinering för mig är om man missköter medicineringen, ökar dosen regelbundet, och tar medicinen för att bli hög, inte för ett psykiskt eller fysiskt tillstånd. (menar då psykiskt tillstånd som inte är relaterat till droger)

    Jag säger inte att din åsikt är fel, jag tror det är definitionsfrågor.
  • Anonym (Gg)
    SweeneyToad skrev 2021-11-10 20:05:10 följande:
    När jag hade ÖPT, så hade jag två villkor: Äta mediciner, och bo på ett LSS-boende.
    Nu har jag inte ÖPT längre, men eftersom jag bor på ett boende blir jag tvingad att ta mediciner av personalen.
    Det skulle ta hus i helvete om jag sa att jag inte längre vill ta mina mediciner, och jag är för snäll för att ta den fajten. 
    Jag har också pratat med personalen om detta, och de säger att DE skulle begå arbetsvägran om de skulle sluta ge mig mediciner. 
    De får inte säga så egentligen. Och det är inte sant.

    Jag vet ju inte varför du tar mediciner och vad som händer när du inte gör det, men jag har också haft kollegor som tror att det är vår uppgift att pressa folk att ta sina mediciner, så är det inte. Säger någon nej tack så är det nej, sedan måste vi dock förstås berätta det för läkaren och göra anteckningar i journalen om det.
  • Anonym (Gg)
    SweeneyToad skrev 2021-11-13 16:39:07 följande:
    Jag har aldrig slutat ta min medicin.

    Anledningen till att jag inte vill ha min medicin, är för att när man tar läkemedel så är det för att bota något, man har någon sjukdom, det är för ett visst syfte, och jag har aldrig haft någon depression, aldrig någon OCD, aldrig socialfobi, aldrig ångest eller någon annan sjukdom. Så varför tar jag då (anti-depressiva) mediciner? 
    Hur mår du av medicinerna då?
Svar på tråden Upprörd, drogtester inom psykiatrin