Inlägg från: hammarhajen |Visa alla inlägg
  • hammarhajen

    Vad räknas till Fin/bra mat

    Med "bra" tänker jag på hur Livsmedelsverket rekommenderar oss att äta: mycket grönsaker, frukt, fiberrika fullkornsalternativ, olja/nötter/fet fisk, proteiner från växtriket eller havet.

    Färska grönsaker är dyrt och bra proteiner från havet också, om man inte vill äta helt vegetariskt. Så visst, det kostar lite. Ganska få i Sverige når upp i de rekommenderade 500 g frukt och grönt per person, många underskattar mängden de äter. Det räcker inte att dela en kartong småtomater på extrapris på en familj på fem.

    Frysta grönsaker funkar till mycket, men ska man upp i de rekommenderade nivåerna vill man nog gärna variera med färska som kan vara lättare att laga till på olika sätt. Att byta en middag med korv mot en middag med lax eller torsk kostar mer det också. 

    "Fin" mat är för mig det dyrare och mer exklusiva alternativen - hel fisk och helt kött, löjröm, lufttorkad skinka, skaldjur, färska fikon, parmesan, någon rolig smaksatt vinäger, spännande oliver... 

Svar på tråden Vad räknas till Fin/bra mat