Vad penslar bagarna på bullarna?
Om man vill ha det väldigt kladdigt, så testa "sticky buns" med kolatäcke tex det här:
www.tasteline.com/recept/sticky-buns/
Ingredienser
eller detta:
Hej på er <3
Hoppas allt är bra denna torsdag! Ni vet väl vad det är för dag imorgon? Kanelbullens dag såklart och det är en dag jag inte vill missa. Men som vanligt tycker jag det är kul att ta ut svängarna lite och för första gången någonsin provade jag att göra sticka buns. Har länge tänkt göra det då det ser helt fantastiskt ut. Och vad glad jag är att jag gjorde det! De blev helt otroligt saftiga och toppingen gjorde de inte direkt sämre. Kanelbullar, salt kola och pekannötter.. Vad kan gå fel egentligen!? Ett hett tips inför imorgon! PS. Formen jag använde räckte enbart till 9 stycken sticky buns. Resten av degen gjorde jag klassiska kanelbullar utav. Receptet är till ca 20 bullar så tänker att ni kan göra likadant. Inspirationen hittade jag hos Diadonna.
Till ca 20 st:
Deg
150 g smör
3 dl mjölk
2 dl grädde
50 g färsk jäst
1 ägg
1/2 tsk salt
1,5 dl socker
Ca 12 dl vetemjöl
1 msk kardemummakärnor
Värm mjölk och grädde i en kastrull till 37 grader (fingervarmt). Smula jästen i en bunke och häll därefter i mjölk och gräddblandningen över jästen under tiden du rör om. Tillsätt smöret i bitar och häll sedan ner socker, salt och ägget. Mortla kardemummakärnorna och häll ner dem. Häll ner vetemjölet lite i taget och arbeta degen tills den börja släppa lite i kanterna. Kör degen sedan i maskin i ca 20 minuter. Jäs degen i bunken med en bakduk över till dubbel storlek i ca en timme.
Kolasås:
1 dl grädde
1 dl ljus sirap
1 dl råsocker
1 msk smör
1/2 tsk salt
2 dl grovhackade pekannötter
Blanda ihop grädde, sirap, socker, smör och salt i en kastrull. Koka upp och rör om samtidigt. Låt småkoka i 10 minuter och glöm inte bort att röra om under tiden! Häll upp i en bakplåtsklädd form (24*24) och strö över pekannötterna.
Fyllning
200 g mjukt smör
1,5 dl socker
1 dl kanel (efter smak)
Ägg till pensling
Vispa ihop ingredienserna till en krämig fyllning. Häll upp degen på ett mjölat bord och tryck ut degen försiktigt utan att knåda den. Kavla ut den till ca 1 cm tjocklek och bred på fyllningen. Rulla ihop och skär upp ca 2-3 cm tjocka bitar. Lägg ned 9 bitar i formen med lite mellanrum och låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter (Lägg resterande bitar på en bakplåtsklädd plåt). Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg. In i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna. Vänd sedan upp och ned på formen och lossa bakplåtspapperet. Ät och njuuuut!
eller:
www.kostymbagaren.se/2021/02/28/sticky-buns/
250 gr vatten
725 gr vetemjöl special
100 gr socker
175 gr smör
12 gr bakpulver
50 gr jäst
4 gr salt
1 stort ägg
Fyllning
200 gr smör
20 gr mörk sirap
185 gr farinsocker
5 gr potatismjöl
ca 1 del grovt hakcade pecannötter
Kola
100 gr farinsocker
100 gr strösocker
150 gr smör
135 gr honung
215 gr vispgrädde
Deg
Blanda alla ingredienserna och kör i degblandaren i ca 10 minuter tills du har en fin deg med bra glutenutveckling. Platta ut degen och plasta in. Lägg i kylen 1-2 timmar.
Fyllning
Blanda alla ingredienser till fyllningen förutom pecannötterna.
Kola
Smält farinsocker och strösocker till en ljus karamel i en kastrull. Tillsätt smöret och rör tills det löser sig. Tillsätt honung och grädde. Koka till 115 grader. Häll kolan i en liten långpanna ca 25*35 och bred ut så att det täcker hela botten.
Montering
Ta ut degen och kavla ut den så att den är ca 4 mm tjock. Bred på fyllningen och strö över pecannötter och rulla ihop som en rulltårta ca 8 cm tjock. Skär skivor av rullen ca 1,5 cm tjocka och placera på kolan i långpannan. De skall stå rätt tätt. Låt jäsa till dubbel storlek. Jag brukar sätt in en skål med vatten i botten på ugnen, sätta ugen på 50 grader och när den kommit upp i temperatur så stänger jag av ugnen och sätter in bullarna för jäsning. Det brukar ta ca 1-2 timmar. Då tar jag ut dem och sätter ugnen på 220 grader varmluft. Sätter in bullarna och sänker ugnen till 190 grader. Gräddar i ca 15 minuter. Låt dem svalna i formen ca 5 minuter innan du lägger ett bakplåtspapper över bullarna och sen en plåt och vänder alltihopa så att kolan sakta rinner ner i bullarna.Låt dem svalna så.