Vad penslar bagarna på bullarna?
Nu menar jag bullarna som har något knäckigt på sig, det är inte sockerlag utan något knäckigare. Är det någon som vet vad de penslar med? Någon form av sirapslag och hur gör man?
Nu menar jag bullarna som har något knäckigt på sig, det är inte sockerlag utan något knäckigare. Är det någon som vet vad de penslar med? Någon form av sirapslag och hur gör man?
Det är ättika och honung, det ger den frasiga och goda smaken
Det är ättika och honung, det ger den frasiga och goda smaken
Det är vanlig sockerlag.
Man har ättika i kristyr också............
När jag försökte hitta info ramlade jag över det här receptet som jag nu är vrålsugen på att prova! receptfavoriter.se/recept/kokosrutor-skumrutor
Det är socker och äggvita förmodligen. så gjorde min mormor och de fick liksom "glas" uppepå, jag antar att det är det du menar.
När jag försökte hitta info ramlade jag över det här receptet som jag nu är vrålsugen på att prova! receptfavoriter.se/recept/kokosrutor-skumrutor
Jag menar som sagt inte sockerlag. Jag menar när det är som en brun knäckig sörja på. Typ sirap och socker ????
Jag menar som sagt inte sockerlag. Jag menar när det är som en brun knäckig sörja på. Typ sirap och socker ????
Menar du möjligen tosca? Det finns ju vanliga bullar med tosca och mandlar på, blir så där knäckigt och gott.
Sådär blir det om man tar för mycket smör, kanel och socker.
Här är en bild på kardemummabullar som har det där knäckiga över sig som jag menar, man kan se att det flutit ut över hela plåten
Om man vill ha det väldigt kladdigt, så testa "sticky buns" med kolatäcke tex det här:
www.tasteline.com/recept/sticky-buns/
Ingredienser
Hej på er <3
Hoppas allt är bra denna torsdag! Ni vet väl vad det är för dag imorgon? Kanelbullens dag såklart och det är en dag jag inte vill missa. Men som vanligt tycker jag det är kul att ta ut svängarna lite och för första gången någonsin provade jag att göra sticka buns. Har länge tänkt göra det då det ser helt fantastiskt ut. Och vad glad jag är att jag gjorde det! De blev helt otroligt saftiga och toppingen gjorde de inte direkt sämre. Kanelbullar, salt kola och pekannötter.. Vad kan gå fel egentligen!? Ett hett tips inför imorgon! PS. Formen jag använde räckte enbart till 9 stycken sticky buns. Resten av degen gjorde jag klassiska kanelbullar utav. Receptet är till ca 20 bullar så tänker att ni kan göra likadant. Inspirationen hittade jag hos Diadonna.
Till ca 20 st:
Deg
150 g smör
3 dl mjölk
2 dl grädde
50 g färsk jäst
1 ägg
1/2 tsk salt
1,5 dl socker
Ca 12 dl vetemjöl
1 msk kardemummakärnor
Värm mjölk och grädde i en kastrull till 37 grader (fingervarmt). Smula jästen i en bunke och häll därefter i mjölk och gräddblandningen över jästen under tiden du rör om. Tillsätt smöret i bitar och häll sedan ner socker, salt och ägget. Mortla kardemummakärnorna och häll ner dem. Häll ner vetemjölet lite i taget och arbeta degen tills den börja släppa lite i kanterna. Kör degen sedan i maskin i ca 20 minuter. Jäs degen i bunken med en bakduk över till dubbel storlek i ca en timme.
Kolasås:
1 dl grädde
1 dl ljus sirap
1 dl råsocker
1 msk smör
1/2 tsk salt
2 dl grovhackade pekannötter
Blanda ihop grädde, sirap, socker, smör och salt i en kastrull. Koka upp och rör om samtidigt. Låt småkoka i 10 minuter och glöm inte bort att röra om under tiden! Häll upp i en bakplåtsklädd form (24*24) och strö över pekannötterna.
Fyllning
200 g mjukt smör
1,5 dl socker
1 dl kanel (efter smak)
Ägg till pensling
250 gr vatten
725 gr vetemjöl special
100 gr socker
175 gr smör
12 gr bakpulver
50 gr jäst
4 gr salt
1 stort ägg
Fyllning
200 gr smör
20 gr mörk sirap
185 gr farinsocker
5 gr potatismjöl
ca 1 del grovt hakcade pecannötter
Kola
100 gr farinsocker
100 gr strösocker
150 gr smör
135 gr honung
215 gr vispgrädde
Deg
Blanda alla ingredienserna och kör i degblandaren i ca 10 minuter tills du har en fin deg med bra glutenutveckling. Platta ut degen och plasta in. Lägg i kylen 1-2 timmar.
Fyllning
Blanda alla ingredienser till fyllningen förutom pecannötterna.
Kola
Smält farinsocker och strösocker till en ljus karamel i en kastrull. Tillsätt smöret och rör tills det löser sig. Tillsätt honung och grädde. Koka till 115 grader. Häll kolan i en liten långpanna ca 25*35 och bred ut så att det täcker hela botten.
Montering
Ta ut degen och kavla ut den så att den är ca 4 mm tjock. Bred på fyllningen och strö över pecannötter och rulla ihop som en rulltårta ca 8 cm tjock. Skär skivor av rullen ca 1,5 cm tjocka och placera på kolan i långpannan. De skall stå rätt tätt. Låt jäsa till dubbel storlek. Jag brukar sätt in en skål med vatten i botten på ugnen, sätta ugen på 50 grader och när den kommit upp i temperatur så stänger jag av ugnen och sätter in bullarna för jäsning. Det brukar ta ca 1-2 timmar. Då tar jag ut dem och sätter ugnen på 220 grader varmluft. Sätter in bullarna och sänker ugnen till 190 grader. Gräddar i ca 15 minuter. Låt dem svalna i formen ca 5 minuter innan du lägger ett bakplåtspapper över bullarna och sen en plåt och vänder alltihopa så att kolan sakta rinner ner i bullarna.Låt dem svalna så.
Det där är snarare en del av fyllningen som läckt ut i plåten då bullarna inte har individuella formar. En knäckig blandning av smör och socket som karamelliserats
Sockerlag och vatten som har fått tjockna till sig, är min spontana tanke som numer aldrig penslar bullar med ägg efter att ha fått ett äggallergiskt barn. Vissa bullar som jag bakar får just den där "köpta" smaken, men då är det av misstag (kanske när jag har råkat bränna sockret?)