Inlägg från: En med många djupa tankar |Visa alla inlägg
  • En med många djupa tankar

    Är invandringen en belastning?

    Arbetskraftsinvandringen på 50-, 60., 70-talet var en tillgång. Då hade man ofta arbete 1-2 vecor efter att man koimmit. Dagens flyktinginvandring är som jag ser det en belastning på flera sätt. Jag är för internationell solidaritet, men vill snarare öka biståndet, både utvecklingsbistånd och katastrofinsatser i katastroflägen,


    Asylsystemet var från början tänkt för asylsökande som var personligen förföljda, inte för att lösa stora humanitära kriser. I sådana kan man ofta hjälpa MÅNGA MÅNGA FLER i närområdet än genom asyl just här.


    Att ta in 2 miljoner på 20 år saknar, sett till Sveriges folkmängd, motstycke i Europa. Sverige borde tycker jag ha en migrationspolitik mera som Danmark (som bromsade för 20 år sen sägs det) eller Finland eller Norge.


    Den svenska exceptionalismen och ambitionen att vara en "humanitär stormakt", politikernas vilja att använda skattebetalarnas resurser till detta har varit ett väldigt misslyckat mångkulturellt experiment.


    Jag är för internationell solidaritet (och är kristen), men jag ser med min ålder och erfarenhet hur det Sverige jag växte upp i har på många områden slagits sönder, och jag ser vad Sverige kunde ha varit men nu icke är.

  • En med många djupa tankar
    Padirac skrev 2024-01-19 16:30:03 följande:
    Att resten av Sveriges befolkning inte delar hard core SDares rasism är det som gör skillnaden.

    I alla fall om du läser det inlägg med källa du valt att citera en enstaka rad från

    Det är inte för mycket att kräva eller förstå, eller?

    Jag röstade på SD till kommunen och riksdagen 2022, däremot ej i regionen. Där röstade jag på "Bevara Akutsjukhusen".. Majoriteten av Sveriges befolkning har nog inte insett allvaret i situationen, och jag röstade på SD  för att jag anser att de behövs i det extrema läge landet befinner sig, inte för att jag skulle vara hardcore Sd. Jag är inte hardcore SD eftersom jag egentligen är värdekonservativ, och SD är egentligen alldeles för sekulärt för mig (+ att mitt ideal, då jag har en  lite "ovanlig åsiktskombo" vore ett värdekonservativt veganvänligt parti.)


    Jag anser i alla fall att Sverige behöver en migrationspolitik mer liknande Finlands, eller Danmarks (som sägs ha bromsat för 20 år sen). Sverige är verkligen ovanligt PK, men någon dansk socialdemokrat sa i nån intervjuv att till slut skulle de svenska socialdemokraterna tvingas tänka om de med. Mend et verkar sitta väldigt LÅNGT INNE för just svenska S. DE har en stor del av sina väljare bland migranter, och det påverkar nog.


    Jag är för internationell solidaritet, men på andra sätt än stor migration tilll Sverige. Jag är bla för ett effektivt bistånd. Asyl anser jag ska inte vara till för att lösa humanitära kriser, utan för att  ge skydd åt direkt persponligen förföljda individer-mer som det var tänkt förr.

  • En med många djupa tankar
    Rataxes skrev 2024-01-20 14:21:25 följande:
    Många i min omgivning (glesbygd) som tidigare röstade C eller S säger sig nu rösta på SD. 
    De upplever sig svikna av sina tidigare partier. 
    Jag gör vad jag kan för att få iallafall några att istället rösta på MED.
    Vad är Medborgerlig samlings chanser att komma  över 4%-spärren?
  • En med många djupa tankar
    Rataxes skrev 2024-01-20 15:20:52 följande:
    Det beror väl på om man får uppmärksamhet i media. 
    SD fick 0,3% i valet 1998, nu är de sveriges näst största parti. 

    Sedan har vi ett val till EU-parlamentet den 9 Juni. Mycket kan hända i ett sånt val som kan ge uppmärksamhet i rikspolitiken. 

    Sant. Men ännu vågar jag nog inte rösta på MED i riksdagsvalet, även om partiet är sympatiskt, för det är så viktigt med icke socialistisk riksdagsmajoritet 2026, och 4%-spärren ligger fast..


    Jag röstade på SD 2022 - men mitt dröm-parti, som inte finns, vore ett värdekonservativt parti som samtidigt var veganvänligt. Värdekonservatismen har delvis försvunnit från SD.

  • En med många djupa tankar

    En sak är att en del som försvarar en stor migration till Sverige
    ibland buntar ihop dagens asylinvandring med arbetskraftsinvandring
    på 60-70-talet. som gynnade landet.


    Sedan säger en del att "utan invandring fungerar inte den offentliga sektorn", men då glömmer de att även migranter använder dess tjänster, och att volymen på behövda offentliga tjänster också går upp med en migration av en viss omfattning.


    T.ex. Finland har en fungerande offentlig sektor, kanske till och med bättre i vissa avseenden än här, utan lika stor migration in till landet. Visst skall det finnas möjlighet att arbetskraftsinvandra hit, och att söka asyl här, men den politik som förts med ca 2-2,5 miljoner som fått uppehållstillstånd/ år (ett Eskilstuna om året?) har enligt min mening inte fungerat alls.


    Jag menar att den har varit mycket destruktiv för Sveriges del.

  • En med många djupa tankar

    En rättelse: I mitt inlägg igår försvann orden "20 år"-dvs det skulle stå


    2-2,5 miljoner som fått uppehållstillstånd på "20 år"- inte ett år. Det blir ca


    100 000/år.. Var det inte ca 100 000 även förra året - 2023?

  • En med många djupa tankar
    KillBill skrev 2024-07-03 15:28:16 följande:
    Även Finland har stora problem med bemanningen av vård och omsorgsyrken och och man konstaterar där att invandringen är för liten för att lösa problemet.

    www.etla.fi/sv/aktuellt/befolkningens-aldrande-har-inte-forberetts-tillrackligt-besluten-ar-redan-bradskande/

    Citat: "Finlands befolkning åldras snabbare än övriga EU-länder på grund av den låga nativiteten och den ökande medellivslängden. Den förutspådda invandringen är långt ifrån tillräcklig för att kompensera effekterna av den låga nativiteten. För att kunna dämpa åldrandets försvagande effekter på ekonomin krävs utöver ökad invandring även ökad sysselsättningsgrad hos både urbefolkningen och invandrarna"

    Det skulle gå att motverka detta på andra sätt än migration både i Finland och här. Det skulle successivt kunna vända med kloka åtgärda,, bla vad gäller nativiteten. Jag har dessutom inte hört talas om någon direkt kris för offentlig sektor i Finland heller. Jag tror en del av talet om sådant är överdrivet.


    Sedan vad gäller migration så är jag för att den i första hand skall vara europeisk, vilket är lättare vad gäller integration..(Jag tar gärna emot t.ex  vapenvägrare från Ukraina-kriget, från både Ukraina och Ryssland-eftersom jag är pacifist. Men den stora befolkningsökningen i framför allt MENA-länderna skapar dock ett migrationstryck mot Europa, och jag menar att det blir för stora och plötsliga förändringar  av samhället med en stor migration just från dessa länder, bla med tanke på "parallellsamhällena" som bildas.


    Alltid här i staden när man ser en kvinna med minst 3 barn med sig i stadscentrum så bär hon hijab, och är oftast somalisk. Medlemmar i denna befolkning gifter sig bara inom gruppen och blandar sig absolut inte med de etniska svenskarna. Jag ser ett "parallelsamhälle" växa fram. 


    Denna stadens demografi förändras oerhört snabbt. Ett annat exempel är Malmö, där en muslimsk föreläsare förutspådde att det kan vara muslimsk majoritet om en generation, men det känns mera påtagligt här i min lilla stad.


    Det är mycket tätare med folk från MENA o med kvinnor med hijaber här än i storstäder. Man ser ofta att de somaliska mammorna är ordentligt unga. Hinner de få arbete eller utbilda sig?   Att ta in 2-2,5 miljoner människor på 20 år är till ett land som hade runt 8-9 miljoner invånare före det är inte en väl fungerande politik.

  • En med många djupa tankar
    Padirac skrev 2024-07-03 17:59:14 följande:
    Då får du gå och titta på väntrummen i primärvården och sammanställa uppgifter utifrån de parametrar du vill presentera.

    Sedan får du räkna lite på var sjukvårdens kostnader finns och ge ett trovärdigt belägg för ditt påstående 

    Om det nu är så att DU vill tala om det?

    Det kan faktiskt vara intressant även med att berätta en personlig iaktagelse.Man kan jämföra med andra frågor. Jag har t.ex. personliga iaktagelser vad gäller klimatförändringen. Jag har märkt att de normala nordiska snötäckena på vintrarna har försvunnit där jag bor. Jag hävdar inte att jag kan bevisa något, men jag tycker ändå det är en intressant iaktagelse som är helt OK att nämna i en diskussion. Allt måste inte vara "formellt utrett"..

  • En med många djupa tankar
    nihka skrev 2024-07-04 15:16:33 följande:
    Jo, om man presenterar det som fakta.
    Om man presenterar det som "detta är min iaktagelse" tycker jag det är OK. jag gör ofta det. Jag säger aldrig i en debatt att jag kan bevisa något, men iaktagelser är ofta intressanta och ledtrådar itll saker,  Jag nämner därför ofta mina iaktagelser. Det har gått till överdrift med allt krävande att allt man nämner i en diskussion skall vara formellt bevisat. Då missar man en del intressanta saker.
  • En med många djupa tankar
    Anonym (Krig i Danmark och Polen?) skrev 2024-07-04 15:51:16 följande:
    Du har fel.
    Det jag kan se med egna ögon och konstatera på säkert sätt, det är fakta.

    Om jag kan se att solen skiner så skiner den. Det är fakta. Även utan att jag kollar vad som vetenskapligt har belagts om den saken.

    Bra formulerat. Jag är själv - även om jag står långt till höger politiskt - en av dem som erkänner att vi har ett klimatproblem. Jag har t.ex  iaktagit samma gräsmatta från mitt fönster under 20 vintrar, och jag har sett trenden att de normala nordiska snötäckena inte längre finns där på vintrarna.


    När jag nämner detta offentligt så kommer alltid "klimatförnekarna" med diagram med olika kurvor och skall "visa" att jag  minsan har fel, och att jag minsan är ovetenskaplig, men jag har sett vad jag har sett sedan 2005.


    Likadant har jag sett en demografisk förändring vad gäller sammansättningen av stadens invånare vad gäller i vilka länder de har sitt ursprung. Jag har inga tabeller och diagram över det, men jag har sett det själv med mina egna ögon.

Svar på tråden Är invandringen en belastning?