Anonym (TS) skrev 2021-07-10 18:32:28 följande:
Ja. Familjerätten och socialtjänsten menar att det är jag som bestämmer. Inget fastställt umgänge i tingsrätten då den andra föräldern var i missbruk då.
Går inte att prata med den andra föräldern. Den skulle inte gå med på förändringar som är negativt för denne oavsett min oro eller inte.
Anonym (Minna) skrev 2021-07-10 07:57:06 följande:
Om det finns en allvarlig oro för att barnen far illa hos den andra föräldern, så gör du en orosanmälan.
I annat fall får du helt enkelt lita på att de har det bra. Att barnen inte säger något är ju vanligtvis tecken på att de inte far illa.
Råd och stöd i din egen föräldraroll kan du få via socialtjänsten eller bup, men det är svårt att påtvinga det på någon annan.
Jag har gjort orosanmälan och andra instanser också. Jag har bönat och bett och socialtjänsten har genomfört TVÅ utredningar där de inte ens pratat med den andra föräldern med anledning av att denne inte är vårdnadshavare och därmed inte part i ärendet, trots att oron gäller denne. Socialtjänsten har inte alls velat inleda utredning utifrån att det är jag som bestämmer då jag är enskild vårdnadshavare.
Att barnen inte säger något beror främst på lojalitet. Jag vet att det inte är helt bra där, men att avgöra om det är för barnens bästa att ha mindre umgänge eller inte är för svårt för mig. Barnen har mått mycket dåligt under de år/perioder de inte kunnat ha umgänge alls. Det jag behöver stöd och råd i är huruvida de brister som finns väger tyngre än barnens mående.Läs mitt svar ovan om vad som är dilemmat.
Under de år barnen nu bott växelvis har det framkommit olika saker under olika tider.
Vill inte skriva detaljer kring vad som är min oro då det kan härledas till vem jag är.
Men kortfattat oro kring barnens säkerhet då t ex flytväst vid båtfärd inte används, den andra föräldern undanhåller relevant information från mig t ex när det ena barnet tjuvrökt. 3 orosanmälningar har inkommit till soc från skolan och sjukvård med anledning av oro för missbruk. Detta då föräldern sluddrar, har små pupiller och är svårt att ha kontakt med då denne är otroligt trögtänkt (föräldern har flera olika narkotikaklassade läkemedel och lämnar regelbundet drogprover utifrån tidigare missbruk men dessa visar inte på andra preparat än ordinerade). Vid ett tillfälle har ena barnet sagt att föräldern slagit denne. Vid ett tillfälle har föräldern gett barnet receptbelagd medicin som denne inte har ordinerat och för problem barnet inte har.
Överlag mycket skit snack om mig. Jag säger aldrig något illa om den andra föräldern utan hänvisar till att det är mellan mig och denne när barnen säger något.
Ett av barnet självskadar och blir suicidal vid minskat umgänge och har vid ett tillfälle försökt ta sitt liv. Det är det jag har att ställa mot varandra.
För mig känns det väldigt tydligt vad som är lämpligt och det är ett begränsat umgänge. Inga övernattningar. De kan umgås dagtid x timmar, men inte hemma hos föräldern. Du behöver veta ifall pappan tänker ta med barnen på någon särskild aktivitet, t ex åka båt som du tog upp. Då har du rätt att säga ifrån. Sköter inte pappan er överenskommelse blir det umgänge under uppsikt, dvs att du finns i närheten och i princip måste övervaka. Du skulle kunna prata med soc om de kanske kan hjälpa till med övervakade besök, det gör de ibland.
Sammanfattat om mannen. Han har inget säkerhetstänk (västen). Han ger inte dig viktig information (rökningen). Det finns misstanke att han knarkar, minst så har han narkotikaklassad medicin i hemmet. Han har antagligen slagit barnen, säkert isf dessutom fler än en gång eller på annat sätt gjort dem illa eller hotat (eftersom det brukar komma före slag). Ger barnet olämpliga mediciner som hen inte ska ha. Pratar illa om dig till barnen. Nej ts, han ska verkligen inte vara kring barnen särskilt mycket. Ja, det är deras umgängesrätt, men det är ditt föräldraansvar att skydda dina barn. Det går över allt annat. Och du har enskild vårdnad, som tur är.
Du måste så klart prata med ditt barn om orsakerna bakom umgängets former, och se till att hen får akut hjälp om det behövs. Jag antar att det redan finns hjälp där annars, som terapi och medicinering. Det finns dessutom risk att hen tar pappas medicin och överdoserar. Prata prata prata med ditt barn. Naturligtvis vill hen träffa sin pappa, och det kan hen få göra. Bara att det måste ske under trygga former.