Inlägg från: Grapefrukt89 |Visa alla inlägg
  • Grapefrukt89

    BF DECEMBER 2021 - FÖRSTA BARNET

    VirrePirre06 skrev 2021-11-09 14:41:58 följande:
    Ja, vi har fått låna en del saker av en kompis vars barn är 7månadet nu, så vi har fått babynest med handtag, babysitter, massa kläder, babygym, köpte spjälsäng begagnat, och bärsele begagnat :) Barnvagn och babyskydd har vi köpt nytt och det vi har kvar är åkpåse till babyskydd och barnvagn, badbalja på Stativ (ryggproblem så vill slippa sitta på golvet),skötbädd, sängkläder mm, sen kan man köpa till efteråt tänker vi :)

    Låter grymt bra att kunna låna saker av kompisar! Vi känner bara en här nere i Skåne som fått barn ganska nyligen, då resten är i Sthlm, så det har varit svårt att hitta saker att låna/köpa begagnat av folk vi känner som bor i närheten. Hade vi haft bil hade det varit lättare med begagnat... Vi körde också med badbalja på stativ och det känns bekvämt och gött!


    Låter klokt! Vi gick ju helt bananas på täcke/kudde/påslakanset i somras när vi köpte spjälsäng och skötbord på IKEA och kom sedan på att barn ju inte ska ha sånt förrän dem är 1 år! Hahahahah! Typiskt att jag o sambon blir så ivriga och går igång på sånt som inte behövs.  xD

  • Grapefrukt89
    bananmilkshake skrev 2021-11-09 14:43:24 följande:
    Vi är nog ganska klara! Vecka 37 med bs (beräknat snitt ;D ) om exakt tre veckor. Vi har hållit det på väldigt låg nivå, bara köpt det nödvändigaste. Nästan alla kläder är begagnat. Hm, tror nästan allt utom vagnen och apoteksgrejer (haha) är begagnat! 

    Amningskudde blev jag rekommenderad av en vän så jag köpte en, Jollyroom hade flera för bra pris. Den har jag haft nytta av nu också, både i soffan pga ryggont och när jag ska sova (fast fick aldrig riktigt till det så nu bor den i soffan). 

    Nåt jag aldrig direkt tänkt på var napp, sen läste jag att rätt slags napp stimulerar deras sugreflex och påminner därmed om att andas vilket minskar risken för PSD! Så det kändes som en viktig grej. Har också köpt mindre viktiga grejer som snorsug och bröstpump med mjölkförvaringspåsar... nu undrar jag lite varför det var så bråttom med det. Hoppas vi kommer använda det, pumpen iaf. Snorsugen är ju bara bra om den inte används. :p 

    Tror snorsugen är bra nu när RS-viruset och den vågen är igång rejält. Sen går det ju massa förkylningar också så det kan vara bra att va beredd! Jag köpte en också :)


    Har också sammanlagt 2 MAMs nappar som vi fick med i två olika babyboxar. Dem är supersöta och är lämpliga för nyfödda tydligen... Ska ni ta med dem till BB eller kommer de vänta hemma? Har hört att om man vill få till amning så är det bra att inte ge napp för tidigt, men vet ej om det stämmer...

    Jag väntar in pumpköpet men har ställt in mig på att kanske köpa en elektrisk. Får se vad som behövs sen. :)

  • Grapefrukt89
    bananmilkshake skrev 2021-11-09 20:15:27 följande:
    Ah det är sant! Kan ju också vara en sån grej man behöver direkt om bebisen blir snorig, så det kan nog vara skönt för sinnesron att ha hemma. :)

    Ja dom napparna verkar bra! Körde ni dom i micron för att sterilisera? Jag tyckte det rykte så obehagligt haha. Kokade den istället. :o Det låter logiskt faktiskt, man får kanske avvakta lite isf!
    Ej steriliserat dem än... Vi väntar nog tills vi kommer hem så att jag får chans att jobba med amningen... OJ! Mikro känns läskigt i sånt fall! Får bli att vi kokar dem, känns mer säkert och naturligt. Det behöver ju göras med nappflaskor också sen (om man vill ha det).
  • Grapefrukt89
    Bula2021 skrev 2021-11-09 21:53:30 följande:
    bananmilkshake skrev 2021-11-09 20:15:27 följande:

    Ah det är sant! Kan ju också vara en sån grej man behöver direkt om bebisen blir snorig, så det kan nog vara skönt för sinnesron att ha hemma. :)

    Ja dom napparna verkar bra! Körde ni dom i micron för att sterilisera? Jag tyckte det rykte så obehagligt haha. Kokade den istället. :o Det låter logiskt faktiskt, man får kanske avvakta lite isf!


    En vän till mig fick sitt fjärde barn tidigare i år. Hon tjoffade in napp typ en timme efter förlossningen denna gång och han har ändå ammat från första stund.

    Jag tror det är väldigt individuellt/slumpen som avgör om ett barn ammar eller ej, hittar tekniken själv/direkt eller ej osv. Man får nog känna av läget själv, vad som känns bra för mig där och då, men skadar väl inte att ha med en napp i väskan, kanske?

    Vilka babyboxar har ni hämtat ut? Och har de varit gratis? Jag har inte hämtat nån än men har för mig att både Libero och Apoteket har gratis?

    Ja precis! Vi får se! Man själv får testa sig fram kring det man tycker känns bäst. Finns för- och nackdelar med allt ju :) Jag orkar inte hålla koll på napp inför förlossningen och de första dygnen på BB så jag väntar med det av rent praktiska skäl... :P


    Liberos är grym! Lloyds apotek också! Sen finns den som heter "babybox" också men den behöver du betala 49kr i frakt för...  :)

  • Grapefrukt89
    Sellerin skrev 2021-11-10 08:54:41 följande:
    Förutom det du köpt redan, har jag även skaffat Inotyolsalva till bebisen. Kändes som ALLA sagt till mig att det är toppen att ha till röda barnstjärtar! Angående våtservetter, så har Ekotipset på Instagram en liten story om hur hon gör sina egna våtservetter genom att ha köpt vanliga Ekoservetter, som hon sedan lägger i en glasmatlåda och häller över kokande vatten som blandats med kokosolja. Sen ska det hålla sig rätt bra tydligen, tänkte själv testa det! :) Gillar inte heller tanken på mycket kemikalier på den lilla bebisens hud <3

    sen verkar ju snorsug blivit väldigt poppis på senaste :D blir själv illamående av tanken att suga ut saker ur näsan på barnet, haha! Men många vänner verkar tycka det är en bra grej att ha! Frågade min mamma och svärmor hur man gjorde förr, så att säga. Båda tyckte det var underhållande att det idag finns något som kallas snorsug :D Men min mamma sa hon hade en sån där ballongsug. Så man liksom trycker på den, sen med trycket så får den ju då med sig ev snor ut ur näsan.

    Sen en kroppstemperatur behövs ju också :) samt några sådana där engångsunderlägg till skötbordet till de fall när det hänt någon form av bajs-olycka och du vill kunna slänga underlägget direkt :D

    OJ! BRA tips med eko-tänk på våtservetterna. Ska testa hemma med!


    Har själv köpt sånna som har i princip bara vatten och sen nå typ av "fruktextrakt"... Låter flummigt men jag har själv använt dem för händerna och det funkade super utan att torka ut eller ge nå form av lukt.


    www.apotekhjartat.se/produkt/waterwipes-biodegradable-babywipes-60-st/&gclid=Cj0KCQiA-K2MBhC-ARIsAMtLKRshMeKUFzt6JHDMToQQLfOgKocWNm0acGcwbGsVO5p3K813uqJlj5MaAjYXEALw_wcB


    Vilka typ av engångsunderlägg har du hittat? Låter väldigt smart att ha utifall att..


     


     

  • Grapefrukt89
    Sellerin skrev 2021-11-10 09:08:53 följande:
    Swepis heter studien för övrigt ifall någon är intresserad, men den fick avbrytas i förväg, så finns nog mer att studera innan de kan säga helt säkert vad som är bäst och säkras! Verkar ju som att just igångsättningar är ett problem på förlossningsavdelningarna, eftersom det blir att den födande kvinnan upptar ett rum under mycket längre tid, jämfört med om förlossningen startar spontant. Och just tid för patienter som inte är i värkarbete verkar ju inte direkt finnas i nuläget på landets förlossningsavdelningar synd om barnmorskorna, vi får hoppas på fler utbildningsplatser framöver och bättre arbetsvillkor för de som redan är i yrket :)

    Ja nu är det nära! En vecka kvar! Börjat känna lite smått hur kroppen övar. Är väldigt redo. Men som du säger är jag beredd på en vecka över tiden, därefter igångsättning de närmsta dagarna :)

    Aha! Så igångsättningar kan alltså ändå ta så pass lång tid? Jag förstår att när man väl börjar då så måste man ju hålla koll på den födande såklart. Har alltid varit rädd för att igångsättning kan verka så otroligt snabbt när den väl gör det att kroppen går igång med superstarka värkar jättesnabbt. (Att man då öppnar sig snabbt också, kanske snabbare än vad som är som mest optimalt). Men vad vet jag! :P Hoppas nu på spontana värkar även om det går ca en vecka över...


    Ja, vi får hålla tummarna för dem som jobbar inom förlossningsvården. Inge vidare att de har det så! Vilken förlossning har du som prio 1? :) 


    Sååå spännande att du är så nära! Har hört att kroppen förbereder sig både med förvärkar men också att man blir lite "lösare" i magen. Har i mitt fall under de senaste 3 dagarna inte haft problem med min annars gravida väldigt "hårda/tröga" mage. Så jag hoppas det är ett tecken på att kroppen är på g (även fast det inte sker nu eller inom 10 dagar). Vet inte om du känt nå skillnad i det eller mest förvärkar osv..?

  • Grapefrukt89
    Thewalk skrev 2021-11-10 17:25:05 följande:

    Tack så mycket för bra tips- eko våtservetter ska vi allt testa! Behöver köpa babyolja. Men tror vi har det mesta som behövs för ?starten?.

    Igår var en turbulent dag för mig då jag var på extra TUL och vår ena tvilling vuxit så dåligt att läkaren övervägde igångsättning. Man tror att att han ska växa bättre på utsidan. Efter lite övervägande så bestämde hon att vänta en vecka, då göra ett UL igen och utifrån det ev starta förlossningen. Så länge är jag på sjukhuset och gör CTG varje dag. Så de har koll på att dem har det bra i magen så länge, idag såg det jättebra ut. Igår fick jag även sitta många h på akuten för gravida för att göra en massa tester. Så känner mig himla trött nu. Är dock glad över att inte bli inlagd och över att dem har så bra koll. Nu hoppas jag att tvilling 1 lägger på sig ( han uppskattas nu väga 1.6 kg) tvilling 2 är över 2kg vilket känns bra. Ganska troligt att även dessa blir novemberbarn alltså :)

    Ska bli spännande att följa er alla kommande veckor- snart är bebisarna här!


    Åh... Fattar att det känns läskigt men SÅ himla bra att de håller koll på dem och dig. <3 Vilken lättnad och vilket stöd alltså! Hoppas nu att nummer 1 växer till sig och att du kan få träffa dem snart! Då har vi iaf 3 st i tråden som får november-barn. (Sellerin, Bananmilkshake och du). Spännande!


    (Hoppas jag kan hänga med i den vågen även fast jag har BF 1/12... Är ju otålig som tusan juuu). :P Hahahah!

  • Grapefrukt89
    VirrePirre06 skrev 2021-11-10 19:19:53 följande:
    Jag hade oxå en orolig dag igår :/ Var på vanligt besök hos bm på morgonen, där var mitt BT lite högre än det brukar (har legat på lite över varje gång) samt att bebis hjärtljud var för snabbt, ska ligga runt 150-160slag/minut och bm mätte upp till 180-190. Så fick åka in till FL-akuten, och kopplas upp på ctg och kolla BT igen, och nu var det högt 158/100. :/ Bebisen var det absolut inga fel på, hon var nog bara lite för livad xD Men fick prata med en läkare och fick konstaterat graviditets-hypertoni. Så måste verkligen vara uppmärksam på symptom nu för havandeskapsförgiftning :O Fick iaf BT sänkande medicin och ska till bm på fredag igen för att kolla så det gått ner. Så hoppas på det bästa :)
    Fattar... Men bra tajming med kontroll hos BM och att du utefter det kunde söka vård och få hjälp med ditt BT... Min vän som fött på i sthlm nyligen hade högt blodtryck genom hela graviditeten, men det gick väldigt bra ändå och blev aldrig havandeskapsförgiftning. Håller tummarna för dig att det går ner snabbt!
  • Grapefrukt89
    Sellerin skrev 2021-11-11 12:06:29 följande:
    Jag kollade runt med vänner som jag vet har blivit igångsatta, och det verkade ha tagit mellan 24-56 h från första shoten/droppet (verkar olika hur börjar sätta igång), tills bebisen föddes. Så tänker att då är man ju verkligen länge inne på förlossningsavdelningen! 

    Det blir SUS, sen får vi se om det blir Malmö eller Lund :) 

    Hehe, nu när du frågar så.... ;D Min mage har varit väldigt trög senaste tiden, bara behövt gå på toaletten var 5-7e dag! Men nu har jag på 2 dagar besökt toaletten 3 gånger, så visst har tarmarna fått lite fart igen... :) Magen känns väldigt spänd, jag tror jag får någon typ av sammandragningar ibland, men inget jättetydligt. Sen har den där slemproppen lossnat också! Så nu bara väntar jag ser framemot att få träffa bebis :) 

    Oj! Ja, då det blir lång tid med igångsättning, värkarbete och sen allt det som kommer efter födseln på förlossningen. Är det första barnet stannar man ju också oftast där 2-3 dygn efteråt också.. :O 

    Juste! Blir nog samma här, fast jag skulle föredra Lund, då vi bor närmst just den förlossningen.

    Haha! Då är den saken vanligare än man tror med magen... Intressant mekanism kroppen har inför födandet :)


    Slemproppen också?! Wow! Så spännande! Då är det ju fler signaler på att det är nära! :D Förstår att ni längtar efter bebisen nu ^^

  • Grapefrukt89

    Hej! Förtydliganden angående tidigare ämne om igångsättning osv... Jag har ju heeelt missförstått igångsättningsveckorna och rekommendationerna kring det helt när exempelvis Sellerin berättade om det. HAHA. Min gravidhjärna alltså... Men eftersom att man vill i vissa fall sätta igång efter vecka 41 så blir det ju bara 1 vecka man går över I guess (?) innan de flesta regioner drar igång med extra åtgärder osv? Eller?


    I två av mina vänners fall blev dem ändå övergångna nästan 13-14 dagar men förlossningarna kom igång naturligt. Dock hade förlossningen väldigt stor koll på dem efter vecka 41.

Svar på tråden BF DECEMBER 2021 - FÖRSTA BARNET