Inlägg från: Anonym (Oklar) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Oklar)

    Förskolestigma

    Anonym (Vill jobba) skrev 2020-11-28 13:44:52 följande:

    Att argumentera med TS kring detta är meningslöst. Hon har sedan trådstarten klätt sig i en falsk klädnad av ödmjukhet, men är i själva verket lika dömande och kategoriskt avfärdande som de människor hon vänder sig mot.

    Gällande förskola vs inte förskola lär debatten gå vidare. Liksom alla debatter gör. Men jag vill bara återigen säga att det inte på något sätt går att säga att "forskningen visar att".... Såna här saker går inte att göra den sortens forskning på, där man får fram tydliga resultat, evidens. För att det skulle gå skulle man behöva ta en stor grupp människor, ett tvärsnitt av befolkningen, och dela in dem i olika kontrollgrupper. Typ: 

    Grupp 1. Förskola från 12 månader.

    Grupp 2. Förskola från 24 månader.

    Grupp 3. Förskola från 36 månader.

    Grupp 4 - ingen förskola alls

    Och så sedan följa dem i många år, och sedan utvärdera. Då skulle man kunna prata om att "forskningen visar". Men eftersom det inte går att göra så så vet vi inte. Samma faktum som med nästan alla former av beteendeforskning.

    Däremot är det såklart inget fel med att säga att "det finns studier som pekar på"...men det är en stor skillnad mot att påstå att "forskningen visar".

    Hoppar ur tråden nu, då det är lördag och jag då såklart går ut och leker med mitt barn. Extra roligt också, då jag pga jobb inte gjort det dagtid under veckan.

    Önskar er alla en väldigt fin dag och helg!


    Älskar att du som är ett under av tolerans och saknar förutfattadw meningar för givet att jag är kvinna när jag i själva verket är man.

    Du vet INGENTING om hur jag agerae IRL så SLUTA låtsas om det. Tråden handlar INTE om någons tankegångar utan om hur man AGERAR irl. Du kan INTE likställa det med något annat än hur jag uppger att jag agerar irl i denna tråd.
  • Anonym (Oklar)
    Anonym (U) skrev 2020-11-28 13:42:28 följande:

    Du ÄR ju dömande, vilket uppfattas av din omgivning med tanke på de reaktioner du får. Talar du inte om vad du egentligen tycker, förmedlar du det uppenbarligen på annat sätt.

    Utan att vara medveten om det själv.


    Tråden handlar inte om man är dömande i sina tankegångar utan om man agerar ut detta.

    Att kalla någon något nedsättande är INTE detsamma som att tänka det. Vad folk tänker är helt privat och inget du kan döma dem för
  • Anonym (Oklar)
    Anonym (U) skrev 2020-11-28 15:06:34 följande:

    En dömande attityd kan vara provocerande för vissa. Med tanke på de reaktioner du får av din omgivning, fömedlar du din dömande attityd, vare sig det sker med ord eller med du benämner handlingar.


    Det vet du absolut ingenting om, sluta snacka skit som du inte har en aning om. Dessutom är deras reaktioner mot oliktänkande precis likadana oavsett vem det gäller.
  • Anonym (Oklar)
    Anonym (Steff) skrev 2020-11-28 15:56:45 följande:

    Att barnen börjar förskolan före ettårsdagen är extremt ovanligt även i Stockholms innerstad. Det är också väldigt ovanligt att låta en ettåring (eller äldre barn för den delen) gå från 8 till 17. Jag bor visserligen i en förort men har flera vänner som bor kvar centralt. Kan du inte bara erkänna att du överdrev en gnutta i trådstarten?


    Säkert en överdrift sett till hela befolkningen. Men inte min umgäeskrets
  • Anonym (Oklar)
    Anonym (Steff) skrev 2020-11-28 16:44:11 följande:

    Nu börjar jag tro du är ett troll. Du har alltså fler än en vän med barn som börjat förskolan före 12 månaders ålder? I Sverige, i Stockholm? På riktigt ? Verkligen ? Du har alltså inte överdrivit ens en liten gnutta?

    Ok, nu är jag ifrågasättande.


    Vissa har dispens att börja innan 12 månader. De allra flesta ligger inom 12-13 månader. Vissa andra vid 1.5 men då är det inte pga att de vill det utan att de inte tajmar terminsstart
  • Anonym (Oklar)
    Anonym (U) skrev 2020-11-28 17:15:01 följande:

    Den här kommentaren motsäger ingenting jag tidigare skrivit.

    Du förmedlar med all sannolikhet din dömande attityd lika tydligt i verkligheten som här och får reaktioner därefter.


    Du vet som sagt inte hur jag agerar irl. Lika lite som jag vet hur du agerar. Sluta försök låtsas om att du vet det. Du gör dig bara fånig.
  • Anonym (Oklar)
    Anonym (Steff) skrev 2020-11-28 17:33:31 följande:

    Jag tror det är svårt för någon här att svara på varför din bekantskapskrets har svårt för att du avviker från deras norm. Dina vänner avviker ju kraftigt från den gängse normen i Sverige och i Stockholm. Det måste vara svårt att leva upp till deras norm.


    Det här är bara ett exempel. Skulle säga att en stor majoritet man möter reagerar likadant när andra tar livsbeslut som avviker från det som kan anses norm. Oavsett om det är mot mig eller inte.
  • Anonym (Oklar)
    Anonym (U) skrev 2020-11-28 20:06:19 följande:

    Du berättar hur du agerar. Utifrån det går det alldeles utmärkt att dra slutsatser.


    Ok. Så visa ett inlägg där jag beskrivit hur jag agerar som indikerar att min attityd är anledningen till bemötandet jag får. ETT!
  • Anonym (Oklar)
    Anonym (Två föräldrar) skrev 2020-11-28 20:54:50 följande:

    Men dina vänner avviker ju enormt från normen. Att så många vänner får dispens för tidig inskolning säger mer om dina vänner än resten av världen. Ditt umgänge är extremt på tidig inskolning. Att vänta tills barnet är 3 är väldigt normalt och vanligt. Inget ovanligt alls.

    Hur länge kommer pappan vara hemma?


    Du menar jag? Varför tar alla i tråden för givet att jag är kvinna och inte man? Väldigt mycket förutfattade meningar här märker jag.

    Jag har nog aldrig träffat en person irl som haft barnen hemma till 3 i modern tid. Varken i min stora umgängeskrets eller på någon av mina många, relativt stora, arbetsplatser. Men det kan som sagt säkert bero på vilken sfär jag rör mig i.

    Oavsett är jag förbannat trött på att höra predikningar om andra människors livsval. Så sent som denna vecka råkade jag höra en kvinna som hade en lång utläggning för sina vänner om hur förjävligt det är att alla inte tar ut exakt lika mycket föräldraledighet. (Hon pratade INTE med mig). Varför kan man inte bara göra som man själv vill med sitt liv och låta andra göra som de vill? Varför känner så många ett behov av att tvinga på andra sina egna livsval? Speciellt gällande barnuppfostran.
  • Anonym (Oklar)
    Anonym (Håller med) skrev 2020-11-28 21:41:00 följande:

    Jag vill bara hålla med dig i detta med att vara hemma till tre år. På de fyra öppna förskolor vi besöker och i hela min umgängeskrets plus arbetskamrater finns INGEN som är hemma till tre år. Vid två år sticker man ut. De flesta skolas in mellan 15-20 månader.

    Och det får de naturligtvis göra! Jag skiter i vilket. Men precis som du är jag så trött på att bli ifrågasatt för att barnet är hemma på heltid länge (3 år) och att jag som kvinna tagit den mesta föräldraledigheten. Min man har i princip lika många vakentimmar med vårat barn som jag då han jobbar skift och deltid. Min pension kommer vara bättre än hans utifrån hur våra liv sett ut fram tills nu. Och oavsett om det inte varit så så är det VÅRAT val.

    Vill man dela lika ska man göra det. Vill man skola in vid ett år ska man göra det. Jag vill inte det, men tyvärr accepteras inte detta.


    Bara att bita ihop. Folk har svårt att acceptera att andra inte går samma väg som dem. Min slutats är att det är deras dåliga samvete som talar. När de ser andra som kan/vill vara hemma längre, vilket de själva innerst inne ofta vill, sticker det I deras ögon. De intalar sig själva att de inte har något val (dvs I de fallen de faktiskt har det). De vill då motverka att andra gör det de vill, eftersom det så skulle kännas bättre om ingen annan gör detta.

    Det är åtminstone min analys av de som ifrågasätter andras livsval. Svårt att komma på någon annan anledning.
Svar på tråden Förskolestigma