Regeringens el-fiasko
Nu börjar tom ledarskribenter på moderata Svenska Dagbladet inse att den SD styrda M/KD/L regeringens politik inte håller måttet.
Nu börjar tom ledarskribenter på moderata Svenska Dagbladet inse att den SD styrda M/KD/L regeringens politik inte håller måttet.
Alla förstår att det handlar om att den SD-styrda regeringen försöker dölja det faktum att den ger hundratusentals kronor i elstöd till miljardärer i södra Sverige medan befolkningen i norra Sverige i princip kommer bli utan kompensation för höga elpriser.
Sverige har aldrig tidigare haft så stort överskott på el som år 2022 och Sverige blev Europas största exportör år 2022. Importbehovet av el har inte varit så litet på 30 år.
Det är dags för högern att erkänna att de höga elpriserna framförallt beror på Vladimir Putin och Ryssland.
Att Sverige som helhet exporterar el ger en missvisande bild av verkligheten. Sanningen är att all svensk elexport har sitt ursprung i de två norra elområdena, medan de två sydliga elområdena, där den största delen av befolkningen bor, i själva verket är extremt ?importberoende?. Det vill säga det finns ett stort underskott på såväl effekt vid vissa stunder som elenergi över längre tid.
När exempelvis miljöpartiets Per Bolund uppger att vi har ett stort elöverskott som kan exporteras, eller när SVT konstaterar att Sverige gör ?all time high? i elexport, döljs de verkliga problemen. Man får bilden av att problemet med den svenska elförsörjningen är överdrivet eller t o m felaktigt.
naringslivets-medieinstitut.se/bara-norra-sverige-exporterar-el-stora-underskott-i-soder/
Det stämmer men det påverkar inte det faktum att det höga elpriser är en effekt av Putin/Rysslands krig i Ukraina. Sverige har de senaste 30 åren inte importerat så lite el som under 2022.
Systemprisets månadsgenomsnitt har varierat mellan 81 öre/kWh i oktober till 244 öre/kWh i december. Det högsta timpriset under året var 752 öre/kWh och inträffade den 30 augusti klockan 19?20, medan det lägsta timpriset var 0,0 öre/kWh två gånger; den 6 oktober och 12 november, båda gångerna klockan 02?03.
De genomsnittliga priserna i de fyra svenska elområdena ? Luleå, Sundsvall, Stockholm och Malmö ? varierade mellan 63 och 162 öre/kWh. Priset var detsamma i alla svenska elområden under 41 procent av årets timmar. I genomsnitt var elpriset i Malmö 24 öre/kWh högre än i Stockholm, 96 öre/kWh högre än i Sundsvall och 99 öre/kWh högre än i Luleå.
I Stockholm och Malmö noterades det högsta timpriset till 851 öre/kWh den 30 augusti klockan 19?20. I Luleå och Sundsvall uppgick årets högsta timpris till 643 öre/kWh den 14 december klockan 17?18. Lägst timpris i alla svenska elområden noterades den 12 november timmarna 03?05 och uppgick till minus 2,3 öre/kWh.
? Under december spreds de höga prisnivåerna även till de norra delarna av landet. Det var många saker som sammanföll med låga temperaturer och därmed ökad efterfrågan. Det handlade om begränsningar i kärnkraften, isläggning i flera älvar samtidigt, låg vindkraftsproduktion och isbeläggning i vindkraften, säger Magnus Thorstensson. Att elpriserna beror på många faktorer illustreras väl av att priserna sjönk ordentligt under årets sista vecka. Förutom ledigheter och Oskarshamn 3 tillbaka i drift så var temperaturerna högre och vindkraftsproduktionen ökade ordentligt,
Sverige har inte importerat så lite el på 30 år som vi gjorde i fjol. Som Svenska Dagbladet (oberoende moderat) konstaterar så är de höga elpriserna en effekt av Vladimir Putins krig i Ukraina. Varför du fhela tiden örsöker förminska Vladimir Putins/Rysslands påverkan på elpriserna kan man verkligen fundera över..